Ispratili smo dizajnere koji su ponosno izložili svoje kreacije u okviru Nedelje mode u Kopenhagenu, ali je vreme da se osvrnemo i na to koji modni trendovi za 2023. su nam predstavljeni, a koje ćemo pratiti i gledati čitave godine?

Čini se kao da nema drugog grada koji je toliko inspirativan i pragmatičan kad se radi o modnim trendovima, kao što je danska metropola. Naravno, Njujork, London, Milano i Pariz uvek nude mnogo toga, uzimajući u obzir velika imena u svetu mode koja potiču iz ovih gradova, ali uvek možete da računate na to da će Nedelja mode u Kopenhagenu da vam ponudi svežu opciju za svakodnevno odevanje.

Na modnim pistama se moglo videti mešanje različitih boja, printova, ali i esencijalnih komada svakog garderobera, koji su podignuti na sasvim novi nivo “nesvakidašnjeg”, a koji se opet može nositi na ulicama.

Modni trendovi za 2023: Šta smo naučili sa Nedelje mode u Kopenhagenu?

Srećom, ove sezone možemo da dobijemo pregršt inspiracije, bilo da je u pitanju jedinstvena boja, novi print, ili čak interesantan način stilizovanja važnog, svakodnevnog komada. Nije važno da li volite “svetlucavi” teksas sa cirkonima, ili statement komade u vidu jakni, znajte da modne kuće u Kopenhagenu nastavljaju da definišu svoje stilove koji probijaju savremene modne trendove.

SVEMIRSKI VIBE

Ako pratite modne trendove, onda sigurno znate da moda već izvesno vreme aludira i pravi reference na retrofuturizam, već nekoliko sezona. To smo mogli da vidimo i u KARL kolekciji koja je prikazana prošle godine, ali brendovi iz Kopenhagena sada koriste taj koncept kako bi otišli u novom pravcu. To čine, pre svega, printovima koji se tiču svih svemirskih elemenata.

Dobar primer toga su intergalaktički paterni koje je prikazao Ganni, ali i u vidu planeta koje je prikazao Helmstedt. Ovaj drugi primer je otišao, može se reći, i korak dalje, kada je na modnu pistu izneo komplet od pletiva koji je prekriven glavama vanzemaljaca.

Moda na naduvavanje

Izgleda da moda na naduvavanje doživljava povratak… ili možda nikad nije izašla iz trenda? A možda je u pitanju i činjenica da nam je postpandemična situacija osvestila kolektivnu želju za komforom? Svakako, dizajneri na Nedelji mode u Kopenhagenu su se potrudili da iznesu inovativne oblike koji podsećaju na klasične, gumene dodatke za plivanje.

Jedan od primera je dizajnerski duo Baum und Pferdgarten koji je predstavio puffer jakne sa dodatnim punjenjem i prošivenim suknjama. Isto tako, Stine Goya je predstavio puffer kapuljače, kapute i torbe koje podsećaju na jastuke.

Crvena boja

Kopenhagen je grad boje. U to ćete se uveriti odmah nakon što pogledate bilo koju street style fotografiju na društvenim mrežama, jer vas uvek očekuje eksplozija pastelnih i drečavih boja, zajedno sa neonskim komadima, koji su spojeni zajedno u neobičnu celinu. Ipak, ove sezone se jedna boja posebno istakla, a to je crvena.

Jedan od dizajnera, Saks Potts, prikazao je nekoliko od glave do pete crvenih kombinacija, u koje su bili uključeni kaputi od antilopa, maksi-haljine, haljine bez bretela i drugi komadi.

Modni trendovi za 2023: ALL BLACK

Na sasvim suprotnoj strani spektruma, našao se eho crnih kombinacija, što nam možda donosi novu eru tihog, edgy minimalizma u Kopenhagenu. Ponovo se vraćamo na Ganni, koji je poznat po neobičnim printovima. Odlučio je da svoju reviju otvori sa četiri potpuno crne kombinacije. Ovo je potpuno nov pravac za brend, a stajlinzi su uključivali blejzer većeg kroja, cargo pantalone, džemper-haljinu sa resama, kao i maksi-haljinu.

Isto tako, brend pletiva, koji je poznat po svojoj “mekšoj” paleti u tonovima slonovače, Skall Studio, takođe se odlučio da pređe na tamnu stranu, prikazavši poptuno crne kombinacije jakni i džempera.

 

Oversized siluete

Izgleda da ćemo narednih sezona videti sve veće krojeve i siluete kada su u pitanju svakodnevni odevni komadi. Jedan od dizajnera, Selam Fessahaye, koji je specijalizovan za nešto veće “kvadrataste” siluete, uspeo je da na pisti prenese osećaj moći tako što je zauzeo nešto više prostora detaljima kao što su prenaglašena ramena. Isto tako, Holzweiler je veliku i udobnu odeću za napolje, kao što su jakne, odneo u novi ekstrem zahvaljujući gigantskim siluetama.

Maskirni print

Izgleda da uticaj Y2K mode i dalje živi među nama, čak i početkom 2023. godine, jer su dizajneri odlučili da će maskirni print nastaviti da bude u trendu. Jedan od dokaza za to je revija brenda (Di)vision, koji je predstavio bermude sa ovim printom, kao i Selam Fessahaye, koja je predstavila maskirnu jakna-haljinu u vidu košnice.

Ovaj print je već dugi niz godina jedan od glavnih favorita skandinavskih dizajnera i ljubitelja mode, ali su ove sezone odlučili da ga prikažu u širem kontekstu i maksimalstičkim primerima. Sve u svemu, biti suptilan nije nešto što je poželjno u modi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Copenhagen Fashion Week (@cphfw)

Modni trendovi za 2023: Haljine preko pantalona

Nastavljajući sa Y2K estetikom, dizajneri se nisu zaustavili kod maskirnog printa. Odlučili su da vrate u modu stil sa crvenih tepiha iz dvehiljaditih, pa su tako na modne piste izneli haljine preko pantalona, sa sve kaubojkama. Jedan od dizajnera je bio, naravno, Ganni, koji je predstavio crvenu šljokičavu haljinu preko širih pantalona.

Ovaj trend, koji je veoma jasno inspirisan modom iz dvehiljaditih godina, počeo je da nam se vraća već krajem prošle godine, ali izgleda da ćemo nastaviti da ga viđamo još više, samo na zabavniji i praktičniji način.

Kako smo tek na početku sezone, Nedelja mode u Kopenhagenu je na odličan način uspela da prikaže koji modni trendovi za 2023. će biti na našem radaru. Očekuje nas još mnogo revija širom Evrope i sveta, tako da nam samo ostaje da budemo spremni na baš sve, jer nikada ne znamo čime dizajneri mogu da nas iznenade.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o aktuelnim couture modnim revijama

Naslovna fotografija: instagram.com/fannandfashion

Nenad Grubanoski

Comments