Planetarno popularna knjiga Daisy Jones & The Six zvanično je prenesena na male ekrane – limitirana serija je ugledala svetlost dana na striming platformi Amazon Prime.

Knjiga, koju je napisala Taylor Jenkins Reid, je zasnovana na rok bendu iz sedamdesetih i pevačici Daisy Jones. Književnici je, veruje se, kao inspiracija za ovaj izmišljeni bend poslužila grupa Fleetwood Mac. Kako popularnost knjige nije jenjavala, brzo je krenulo i interesovanje za prava, te je Reese Witherspoon sa svojom produkcijskom kućom Hello Sunshine uspela da ih otkupi. Amazon Prime je objavio vesti da se udružuje sa Reese kako bi zajedno radili na ovom naslovu.

Reese je rekla, kad je počela da čita knjigu, da se “odmah zaljubila u istu i presrećna je što će baš ona raditi na njenoj ekranizaciji sa Amazonom”.

O čemu govori serija Daisy Jones & The Six?

Ako je sudeći prema ranijim adaptacijama, ali i na osnovu prvih epizoda, serija prati priču i ne odskače mnogo od knjige, ali možemo da kažemo da su se minijaturne promene desile kako bi priča bila bolje adaptirana za ekranizaciju. Radi se o izmišljenom bendu sa dva vodeća vokala, Daisy Jones i Billyja Dunnea, i njihovom ljubavnom trouglu.

Pratimo uspone i padove benda, zajedno sa rasprodatim koncertom u Čikagu nakon kog se grupa raspala – u jeku slave. Knjiga je koncipirana kao muzički dokumentarac gde se članovi benda sastaju nakon 20 godina kako bi konačno otkrili šta je prethodilo njihovom rastanku. Takve su i epizode koje su emitovane, a verujemo da će tako ostati do kraja serije.

Glumačka ekipa

Na čelu glumačke postave je unuka Elvisa Presleya, Riley Keough, koja igra Daisy Jones, a odmah do nje je Sam Claflin, kog znamo iz triologije The Hunger Games, koji se našao u ulozi Billyja Dunnea. Ostali članovi izmišljenog benda su Suki Waterhouse kao klavijaturistkinja Karen Sirko, Will Harrison kao glavni gitarista Graham Dunne, Sebastian Chacon kao bubnjar Warren Rhodes, i Josh Whitehouse kao basista Eddie Roundtree. Timothy Olyphant glumi menadžera benda, Roda Reyesa, a Billyjevu devojku Camilu je oživela Camila Morrone.

Još u decembru prošle godine je Keough uporedila svoj lik sa svojom majkom Lisom Marie Presley, koja je preminula u januaru ove godine. Ispričala je da je bila jaka, pametna žena i njena večna inspiracija, kao i Daisy. Još jednu sličnost koju je navela jeste da je i njena majka bila takva da je gurala svoju priču i nije se previše obazirala na to šta ljudi misle.

Pročitajte i: 5 filmova sa Sandens festivala o kojima će svi pričati

Razlika između knjige i serije Daisy Jones & The Six – u prve tri epizode (spoiler alert):

  • Pete Loving, šesti član benda i brat Eddieja Lovinga, se ne pojavljuje u seriji. Šouraneri su smatrali da je njegov lik previše jednoličan, te su mislili da nema šta da donese seriji. Takođe, basista Chuck Williams dobija mnogo bolji kraj u seriji nego u knjizi gde gine u Vijetnamskom ratu. Ova dva lika su za seriju spojena u jednog pod imenom Chuck Loving.
  • Trenutak upoznavanja Camile i Billyja je promenjen. U seriji se upoznaju u perionici veša, dok se u knjizi taj trenutak desio na venčanju na kom je bend svirao. Još jedna činjenica vezana za Camilu jeste da se preselila sa bendom u Los Anđeles tek kada su objavili prvi album, ne pre, kao što je prikazao u seriji.
  • Knjiga prikazuje Daisynu karijeru drugačije u odnosu na seriju. Nju pronalazi Hank Allen koji joj postaje menadžer i momak. Uz njegovu pomoć dolazi do ugovora sa muzičkom kućom Runner Records. Tad ona ostvaruje saradnju jer su joj dali da peva tuđe pesme. U seriji se pojavljuje disco pevačica Simone Jackson, Daisyna najbolja prijateljica, koja je upoznaje sa Teddyjem Priceom. Teddy ubeđuje Daisy da počne kolaboraciju sa vodećim vokalom benda, Billyjem.

  • Dok je u knjizi između Simone i Daisy razlika u godinama velika, u seriji njih dve postaju cimerke. Knjiga se više bavi odnosom mentor-učenik između ove dve žene, dok su ih u seriji prikazali kao vršnjakinje.
  • U knjizi postoji veoma malo informacija o privatnom životu Simone. U seriji, ova pevačica počinje vezu sa novom devojkom Bernice, koja u knjizi ne postoji. Bernice je DJ koji radi u queer underground klubu u Njujorku. Ovde su pisci serije želeli da prikažu kako živi crna queer žena u tom vremenskom periodu.
  • Uloga Roda Reyesa u seriji je mnogo manja nego u knjizi. Rod je bend upoznao sa Teddyjem, kako je napisano u knjizi. Serija prikazuje da je bend Teddyja upoznao u lokalnoj prodavnici.
  • U knjizi, Daisy skoro nikad ne nosi cipele, što znaju fanovi knjige. Ipak, u seriji to nije slučaj, što ne znači da kostime koje nosi ne prikazuju ovu dekadu onako kako bi trebalo.

Muzika u seriji

Za muziku u seriji se pobrinuo gitarista, pevač i tekstopisac Blake Mills, koji je sarađivao sa Fionom Apple, Johnom Legendom i Jay-Zijem. Poveren mu je zadatak da napiše sve pesme za bend. Sam Mills je rekao da je „dobio posebnu priliku da smisli i napravi gitaristu koji je mogao, a nije postojao sedamdesetih”.

Seriju preporučujemo da pogledate, naročito ako ste fan hipi i rokenrol ere. Nakon prve tri epizode, osetili smo jaku dozu nostalgije, ali i želju za letom i koncertima.

Svakako, do 24. marta ćemo moći da odgledamo celu seriju Daisy Jones & The Six jer na Amazon Prime platformi nedeljno izlaze po tri epizode. Planirano je da serija sadrži 10 epizoda, što znači da će poslednja biti emitovana 24. marta.

Pročitajte još i: Predstavljamo vam 6 filmova čije rediteljke nisu nominovane za Oskara 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/wwdisfragrances

Marija Gavrilović

Comments