Da li ste ponekad zaglavljeni u svojoj glavi? Mislite da ste u pravu, iako vam svi govore da niste. To može biti problem samosvesti, odnosno, njen nedostatak, koji može dovesti do sukoba na poslu i u privatnom životu. Kako, dakle, možete steći veću samosvest?

Šta je samosvest i zašto je važna

Osnovna samosvest se stiče u ranom detinjstvu i razvija se vremenom. Istraživači su sprovodili jednostavan eksperiment sa decom od godinu i po dana – stavljali su crvenu tačku na dečiji nosić i zatim ih dovodili pred ogledalo. Ako su deca dodirivala svoj nos, a ne ogledalo, istraživači su to ocenjivali kao znak veće samosvesti.

Samosvest se obično javlja u dva oblika – javna i privatna samosvest. Vaša privatna, unutrašnja samosvest je nivo svesnosti sopstvenih vrednosti, akcija i težnji, kao i toga kako to utiče na druge. Nasuprot tome, javna ili spoljašnja samosvest dolazi od razumevanja kako vas drugi doživljavaju i vide.

Sa privatnom samosvešću, manje reagujete i sa radoznalošću pristupate svojim osećanjima – kada ste ljuti ili tužni, umesto da besnite, ili očajavate, radije ćete se zainteresovati da pronađete izvore i uzroke tih osećanja i da bolje razumete sebe.

Javna samosvest vas otvara da bolje razumete svoje interakcije sa drugima i kako možete da se ophodite prema njima na učtiv i ljubazan način. U mnogim slučajevima, ovo uključuje društvene norme i ponašanja koja većina prihvata.

Viša samosvest omogućava mnoge prednosti, kao što je bolja kontrola životnih ishoda, izgradnju stabilnijih i srećnijih odnosa, oslobađa vas predrasuda ili pretpostavki koje vas sputavaju, omogućava vam da regulišete svoje emocije i reakcije, donosi dublje razumevanje sebe i dublji lični mir, što znači, manje stresa i anksioznosti.

Uzroci nedostatka samosvesti

Nedostatak samosvesti nastaje uglavnom oko straha, uključujući strah od promena, strah da ćete pogrešiti, strah od istine, ili od deljenja svojih osećanja i ranjivosti. Ovi strahovi mogu biti duboko ukorenjeni u detinjstvu ili (i) traumatskim događajima, a mogu biti podržani opštim uverenjima i društvenim normama. Ipak, to ne znači da ih se ne možete osloboditi i steći više samosvesti.

Pročitajte i ovo: Koristite svoj jezik ljubavi – da volite sebe

Osnovne komponente samosvesti

Samosvest je blisko povezana sa emocionalnom inteligencijom i odnosi se na doživljaj i percepciju sebe, koja proizlazi iz vašeg iskustva, vaših uverenja o sebi i onome što želite u životu. Druga komponenta samosvesti je vaš način razmišljanja, neodvojivo povezan sa trećom komponentom – osećanjima. Vaše misli utiču na vaša osećanja i obrnuto – stoga, odvajanje vremena da preispitate svoje misli, uzroke zbog kojih se javaljaju na određen način i istraživanje načina da ih promenite, može mnogo pomoći da povećate samosvest. Kada se pojave određena osećanja, vredi istražiti misli koje su povezane sa njima – osećanja su stvarna, ali ne odražavaju uvek istinu situacije u celini.

Još jedan faktor samosvesti je telo i odnosi se na fizičke senzacije, povezane sa osećanjima i reakcijama – potrebna je veća samosvest da primetite kako vam srce kuca i znojite i to povezali sa osećanjem anksioznosti i nastavili tim putem, tragajući za uzrocima i izvorima.

Kako da razvijete samosvest

Da biste povećali svoju samosvest, biće vam potrebno nešto vežbe, dok ne steknte naviku da proveravate svoje misli i osećanja, da posmatrate sebe i istražujete uzroke i izvore svog unutrašnjeg stanja. Negujte radoznalost o svojim osećanjima, pitajte prijatelje za iskrene povratne informacije (i nemojte se ljutiti kad čujete nešto što vam se ne sviđa). Meditirajte, odredite svoje vrednosti, ciljeve i prioritete. Izazovite svoj način razmišljanja – prepoznajte obrasce, pomerajte granice, transformišite negativne misli u pozitivne, svesno i namerno. Budite svesni svojih vrednosti i volite sebe takve kakvi ste – to je jednostavna suština samosvesti, koju nije baš tako jednostavno prepoznati i osvojiti.

Pročitajte i ovo: Reputacija i identitet – zašto nas drugi vide drugačije nego što mi vidimo sebe

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments