Crvenilo na licu može se pripisati mnogim stvarima – toplom vremenu, intenzivnom treningu, uzbuđenju ili sramoti, a ponekad se crvenilo može javiti zbog stanja kože, kao što je rozacea. Dok su pojedini uzroci crvenila jednostavniji za lečenje, drugi zahtevaju intenzivne tretmane uz pomoć stručnjaka za negu kože. U svakom slučaju, ima načina kako da smanjite crvenilo na licu, ali prvo treba da identifikujete uzrok.

Ovo su načini da smanjite crvenilo na licu i podignete samopouzdanje

Koristite hladnu oblogu

Crvenu kožu možete ublažiti nanošenjem hladne obloge na lice. U većini slučajeva, koža postaje crvena zbog proširenja krvnih sudova. Zbog toga se mnogim ljudima javlja crvenilo tokom vežbanja, kad piju alkohol ili ako se nalaze u neprijatnoj situaciji. Da biste smirili crvenilo, stavite čistu krpu u plastičnu kesu napunjenu kockicama leda i ostavite je u zamrzivaču oko 15 minuta. Zatim izvadite krpu, nežno je nanesite na kožu gde ćete je držati oko 20 minuta.

Nosite umirujuću masku

Ako ne morate da sužavate krvne sudove, ali nastojite da smirite crvenu kožu uzrokovanu suvoćom ili upalom, prirodne maske za lice su odlične za tretmane kod kuće. Ružina voda je poznata po tome što smanjuje crvenilo i smiruje iritiranu kožu. Osim toga, prirodno je prepuna vitamina A, C i E, koji će učiniti da vam koža zdravo izgleda i miriše za samo nekoliko minuta. Možete da isprobate i DIY maske za lice od avokada ili ovsenih pahuljica.

Redovno hidrirajte kožu

Hidratacija bi već uveliko trebalo da bude deo vaše rutine. Međutim, ako imate problem sa hroničnim crvenilom, možda je vreme da češće hidrirate kožu. Potražite umirujuće sastojke u svojim hidratantnim kremama kao što su aloja, izvorska voda ili ovsena kaša. Ako i dalje ne možete da se oslobodite suvoće, pokušajte da uključite serum sa hijaluronskom kiselinom, koji odgovara svim tipovima kože.

Probajte laserske tretmane

Lasersku tehnologiju dermatolozi već godinama koriste za lečenje brojnih problema kože, od smanjenja ožiljaka i akni do hiperpigmentacije, pa čak i zatezanja opuštene kože. Kada je u pitanju ublažavanje crvenila, postoji i tretman laserom koji može da ga sredi. Nežan rafal svetlosti selektivno uništava krvne sudove vaskularnih lezija bez oštećenja okolne kože i tkiva. Postoji laser koji može da smanji proširene sudove koji izazivaju crvenilo. Drugi laseri, kao što je laserska geneza, pomažu pacijentima koji imaju kombinaciju rozacee i akni tako što uništava bakterije koje ih izazivaju – i pomaže koži da se sama izleči.

Pročitajte i: Prolećne kombinacije za negu kože koje mogu učiniti čuda i tokom leta

Izbegavajte proizvode koji nadražuju kožu

Crvenilo se može pogoršati određenim sastojcima – kiselinama, koje se obično koriste za piling kože. Izbegavajte jake retinoide ili retinol, jer ovi proizvodi mogu dodatno iritirati osetljivu kožu, kao i jake pilinge. Određeni proizvodi protiv akni mogu da isuše kožu, te je važno da budete oprezni dok ih koristite. Naročito ukoliko imate osetljivu kožu. To su benzoil-peroksid, salicilna kiselina i glikolne kiseline.

Ako ne možete da se prestanete da koristite proizvode koji sadrže kiselinu, ograničite upotrebu na samo nekoliko puta nedeljno ili potražite formule koje sadrže nizak procenat kiselina. Čak i ako ne koristite jake kiseline, dobra ideja je da koristite blago sredstvo za čišćenje dva puta dnevno. Takođe, svakog jutra nanesite hidratantnu kremu sa SPF 30 ili većim faktorom, a noću koristite hranljivu hidratantnu kremu.

Promenite ishranu

Osnovno crvenilo može da bude povezano sa nekoliko spoljnih faktora. Ponekad može da zavisi i od ishrane. U tom slučaju, često se preporučuje antiinflamatorna ishrana, koja uključuje zeleno lisnato povrće, ribu, esencijalna ulja i voće sa niskom glikemijom. Još važnije, ne konzumiraju se jednostavni šećeri, žitarice, neorgansko meso i mlečni proizvodi, kao i voće sa visokom glikemijom. Suplementi vitamina D i probiotici pomažu kod crvenila. Namirnice koje imaju visok sadržaj kiselina mogu izazvati crvenilo na obrazima i trajno crvenilo. Ako ste skloni crvenilu ili rozacei, onda možete da izbegnete okidače kao što su začinjena hrana, citrusi, paradajz, čokolada i cimet.

Napravite promene u životnom stilu

Iako trajno crvenilo može da frustrira, uzrok uglavnom nije zanemarljiv. To znači da rešenje može da zahteva određene promene načina života pored gore navedenih koraka. Za modifikacije životnog stila koje možete napraviti, savetujemo sledeće: smanjite izloženost suncu i UV zračenju, nemojte konzumirati duvan, prestanite da pijete tople napitke… Iako ovo neće nužno „izlečiti“ crvenilo, izbegavanje prekomernog izlaganja suncu ili korišćenje hladne obloge može pomoći da se simptomi privremeno smanje.

Isprobajte multifaktorski pristup

Ponekad crvenilo kože zahteva tretmane i sastojke koje kućna „uradi sam“ rešenja ne mogu da ponude. Smirivanje crvene kože zavisi od toga koji je uzorak. Rozacea je najčešći uzrok crvenila lica, a najbolji pristup lečenju je multifaktorski. Obuhvata kombinaciju ishrane i modifikacije načina života, nege kože, lekova i procedura, kao što je laser. Procedure poput mikroiglica sa plazmom bogatom trombocitima (PRP), koje su antiinflamatorne, često mogu pomoći pacijentima sa rozaceom. Mikroigla deluje tako što obnavlja kožu i smanjuje upalu.

Nosite kremu za sunčanje

Iako je očigledno, krema za sunčanje je često najzapostavljeniji deo rutine nege kože. Da, SPF 30 ili više štiti vašu kožu od štetnih UV zraka i sprečava opekotine, ali takođe pomaže u smanjenju neželjenog crvenila. Izlaganje toploti i suncu često izaziva stanja kože kao što su rozacea i melazma. Plus, upotreba formule na bazi cinka umiruje i hidrira dok blokira sunce.

Koristite zeleni korektor

Ublažavanje crvenila je moguće, ali nažalost, većina rešenja nije trenutna. Ako se borite sa blagim crvenilom, probajte da koristite korektor u boji. Zelena je suprotnost crvenoj, pa potražite kremu ili korektor obojen zelenkastom nijansom da biste izbrisali ružičaste tonove. Namažite ga ujutru na svežu, čistu kožu za neutralniji izgled kože.

Razgovarajte sa svojim doktorom

Ako druge opcije nisu pokazale bilo kakve rezultate, onda je najbolja opcija konsultacija sa lekarom, posebno ako se koža dodatno iritirala. Ako je crvena koža povezana sa ubrzanim otkucajima srca, znojenjem i/ili dijarejom, to je zabrinjavajuće, te je neophodno da se konsultujete sa lekarom. Karcinoidni i feohromocitomi su tumori koji mogu izazvati crvenilo i ubrzanje otkucaja srca. Međutim, u većini slučajeva se radi samo o benignoj genetskoj tendenciji.

Pročitajte još i: Izbegavajte ovih 5 skincare grešaka – pogotovo tokom leta

Naslovna fotografija: instagram.com/advaelmakias

Marija Gavrilović

Comments