Staranje o sebi zahteva svestan napor da uradimo ono što znamo da je dobro za nas i što nam je potrebno – a to je često ono što najmanje želimo da radimo, a često i izbegavamo.

Nemate volje da sebi spremite zdrav obrok i da izađete u šetnju, jer ste imali iscrpljujuć dan i zaslužujete da se častite – picom i izležavanjem uz omiljenu seriju. Ali to nije staranje o sebi, već ugađanje svojim slabostima. Za vas je bolje da učinite napor i pripremite obrok i da izađete u šetnju, ili da uradite set kućnih vežbi od petnaestak minuta i vi to znate. Praktikovanje brige o sebi nije komplikovano, samo je ponekad dosadno i teško – a prevazilaženje bezvoljnosti spada u vrstu nege koju sebi pružate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Osnovna praksa brige o sebi

Uvek se radi o disciplini i zato je teško i dosadno, iako je jednostavno – vodite računa o pravilnoj ishrani, dovoljno spavajte, organizujte svoje obaveze i odredite prioritete, smanjite upotrebu društvenih mreža i provedite neko vreme svakog dana bez gledanja u ekrane.

Staranje o sebi treba da shvatite kao svoju dužnost – mrzi vas da uradite nešto što je za vas dobro, ili gledate serije do kasno i skraćujete sebi vreme spavanja, iako znate da ćete sutra biti umorni… Da li biste to dozvolili nekome ko vam je poveren na brigu? Staranje o kućnom ljubimcu, detetu, biljkama – to je nešto što biste shvatali ozbiljno i ne biste zabušavali. Ako vas prijateljica zamoli da joj čuvate psa nekoliko dana, vi ga nećete ostaviti gladnog ili zaboraviti da mu date lek i šetaćete ga u ono vreme u koje je pas navikao da ide u šetnju, odnosno, nastojaćete da uradite sve što je potrebno i da se pridržavate rasporeda koji vam je prijateljica dala. I uradićete to zato što ne želite da se bilo ko loše oseća – ni pas, ni vaša prijateljica, ni vi. Isto ćete postupati sa svojim kućnim ljubimcem, iz dana u dan, čak i kad vas mrzi i nije vam ni do čega.

Zašto je za većinu nas tako normalno brinuti o drugima i zabušavati kada je u pitanju staranje o sebi? Zaslužujemo da sebe tretiramo sa istom pažnjom i odgovornošću, jer to neće niko drugi učiniti za nas. Niko neće doći da nam napravi tost sa avokadom i da nas izvede u šetnju, moraćemo sami. Moramo da naučimo da se prema sebi ponašamo odgovornije i sa više osećaja za svoje stvarne potrebe. Kad posmatramo sebe (kao što posmatramo druge) uočićemo i razumećemo šta je ono što nam je potrebno, koju vrstu nege sebi treba da pružimo. Šta god činili da biste obnovili i održali ravnotežu u bilo kom aspektu svog života, spada u staranje o sebi.

Briga o svom telu i zdravlju

Obezbedite sebi dovoljno kretanja, istežite mišiće i održavajte zglobove podmazanim tako što ćete redovno vežbati – na bilo koji način, koji odgovara vašim godinama, zdravlju i kondiciji.

Često dišite svesno i praktikujete neku tehniku disanja, da biste poboljšali dotok kiseonika u krv. Disanje je radnja koju obavljamo nesvesno i uzimamo zdravo za gotovo, ali pravilno disanje i vežbe disanja mogu napraviti veliku razliku, na fizičkom i mentalnom planu.

Fizičko staranje o sebi odnosi se, naravno, na zdraviju ishranu i veće količine vode. Ako vam je teško da pijete puno vode, držite stalno pored sebe flašicu sa vodom i pijuckajte po malo – kad god ugledate flašicu, uzmite nekoliko gutljaja. Tako ćete steći naviku da pijete vodu.

Izađite na sunce, makar petnasetak minuta dnevno. Sunčeva svetlost je blagotvorna, iz nje možete upiti energiju koja je potrebna vašem telu.

Odmarajte se i dovoljno spavajte. Kada ste odmorni, um vam je bistar, a telo okretno i spremni ste za sve. Kad niste, vučete se bez energije i samo priželjkujete da se dan što pre završi, kako biste mogli da se srušite u krevet.

Pročitajte i ovo: Kako da brinete o sebi kad ste u haosu

Mentalna briga o sebi

Uzemljite se i osnažite svoju mentalnu stabilnost samoposmatranjem. Vaše misli i emocije dolaze i odlaze – primetite ih i pokušajte da shvatite kako su povezane i šta osećate prema različitim stvarima i ljudima. To će vam pomoći da znate na šta da se fokusirate ili šta treba da pustite. Rezultat „unutrašnjeg sortiranja“ je smirenost i stabilnost.

Vodite beleške i zapisujte svoje misli i svoja osećanja – u dnevniku, beležnici, aplikaciji za beleške – to će vam pomoći da odredite šta vas muči i možete lakše smisliti strategiju kako da priđete tom problemu.

Izaberite ljude sa kojima provodite vreme – držite se onih koji vam odgovaraju, koji vas inspirišu, motivišu i podržavaju. Izbegavajte one koji vam crpu energiju pesimizmom, žalbama i sumnjama.

Stimulišite svoj um – radite nešto što vas intelektualno pokreće i ispunjava. Čitajte, igrajte šah (ili druge igre koje zahtevaju razmišljanje), posetite umetičku galeriju ili muzej…

Isključite se sa interneta kad god možete – pokušajte da provedete ceo vikend, a da niste onlajn. Videćete da niste ništa propustili i da svet i dalje funkcioniše i bez vašeg prisustva na mreži. Gledajte na to kao na odmor i tehnološku dekontaminaciju. Iskoristite to vreme da se bavite kreativnim aktivnostima, da idete u prirodu, opustite živce i razbistrite um.

Socijalna briga o sebi

Socijalno staranje o sebi uključuje bliži i širi krug ljudi, bez obzira da li su oni blizu ili daleko. Pozovite prijatelje koje niste dugo videli, javite se bivšim kolegama sa kojima ste lepo sarađivali, obiđite roditelje, organizujte izlazak sa društvom i provedite prijatne trenutke. Uključite ljude do kojih vam je stalo u svoje društvene i porodične aktivnosti, izrazite im svoju zahvalnost zbog njihovog prisustva u vaše životu, upuitite komplimente i razmenite pozitivne interakcije sa njima. Vodite računa o posebnim datumima, rođendanima, godišnjicama, prazničnim okupljanjima, to su prilike za negovanje i održavanje prijateljskih i porodičnih veza – vaše mreže podrške.

Staranje o svojoj duhovnosti

Duhovnost nije obavezno povezana sa religijom – suština je u uspostavljanju veze sa nečim većim od sebe i pronalaženjem dubljeg smisla života. Da biste to postigli, isprobajte meditaciju (koja vas može dovesti do opraštanja sebi i drugima i oslobađanja od toksične vezanosti), obiđite manastire koji odišu energijom duhovnosti predaka, ali obiđite i druge verske ustanove, spomenike i svetilišta, kako biste osetili tu posebnu energiju kojom obično odišu mesta u koje je uloženo mnogo vere, ljubavi i posvećenosti i koja su obično izgrađena na „mestima moći“ – geografskim lokacijama koje odišu posebnim mirom i milošću. Praktikujte molitve, afirmacije, mantre – šta god je u skladu sa vašom dušom. Glasno izgovaranje može pomoći da bolje čujete sebe i shvatite šta želite od života.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Emocionalna nega

Staranje o sebi na emocionalnom nivou znači prepoznavanje i prihvatanje svojih osećanja, uz izbegavanje da se sa njima identifikujete. Kanalisanje i upravljanje osećanjima dolazi iz svesti da „vi niste vaša osećanja“ i sposobnosti da sebe posmatrate, preispitujete ono što primećujete. Emocionalno staranje o sebi može značiti sagledavanje i otpuštanje nagomilanih osećanja, brige, straha, ljutnje i besa, koja uzrokuju nepotreban stres.

Da biste se povezali sa svojim osećanjima i kanalisali ih, možete slušati muziku, pevati, razgovarati sa osobom od poverenja ili terapeutom. Opraštajte sebi i drugima, opraštanje je ključno za ličnu evoluciju.

Profesionalna briga o sebi

Održavajte čvrste granice, vodite računa o svom poslu i dozvolite drugima da rade svoj. Ne prihatajte zadatke koji vas preopterećuju, ne radite umesto drugih i ne dozvolite da neko preuzme zasluge za vaš rad. Ako ste na vodećoj poziciji, delegirajte zadatke sa kojima ne stižete da se izborite, a koje neko može preuzeti – to je način da brinete o sebi i izbegnete preopterećenje i da istovremeno uočite i vrednujete nečiju sposobnost.

Unapređujte svoje znanje i kompetencije, jer će vas to obogatiti lično i profesionalno. Kada vam treba savet i pomoć, tražite ih – napravite razliku između teških zadataka koji su izazov za vas, i onih sa kojima dospevate u ćorsokak (što je kontraproduktivno) i tražite pomoć u takvim slučajevima.

Staranje o sebi je svestan i nameran poduhvat, koji vi kreirate i za koji ste vi odgovorni – prihvatite tu odgovornost kao privilegiju, jer brinete o osobi koja vam je najvažnija i najbliža na svetu.

Pročitajte i ovo: Koja vrsta odmora vam je najpotrebnija?

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments