Jane Birkin je bila mnogo toga, ali pre svega je neprikosnovena modna ikona – za sva vremena. Dok se svet oprašta od pevačice, glumice i velike inspiracije, odlučili smo da se prisetimo modnih izdanja Jane Birkin koja ćemo zauvek pamtiti.

Po Britanki, koja je bila voljena u Francuskoj i širom sveta, nazvana je čuvena, preskupa Hermes Birkin torba, ali to je samo delić njenog uticaja na modu. Njena zaostavština je autentična. Bila je poznata po svojoj pletenoj korpi, koja je kasnije dovela do dizajna legendarne Hermes Birkin torbe. Volela je da se oblači kao prava Parižanka, a ne kao slavna glumica i pevačica. Imala je prisan odnos sa mnogim dizajnerima, kao što je Paco Rabanne.

Jane Birkin je neretko praktikovala provokativni stil odevanja, koji ju je, uz boemski duh, učinio ikonom. Na njoj su jednako seksepilno izgledale farmerke koliko i prozirna haljina. Ovom prilikom smo se osvrnuli na niz stilskih trenutaka koji su definisali neponovljivi stil Jane Birkin.

Jane Birkin – kultna modna izdanja

Revolucionarna venčanica

Veoma zapažen autfit Jane Birkin bila je venčanica koju je odabrala ceremoniju venčanja za Serga Gainsbourga 1968. godine (iako se zapravo ne zna da li su se ikad zvanično venčali). Bila je sačinjena od heklane čipke i blago providna, što je bila sveža, moderna alternativa tradicionalnoj venčanici. Kako je izabrala jednostavnost sa nagoveštajem seksepila, Birkin je postala jedna od najmodernijih nevesti u istoriji – i nastavila je da izaziva kontroverze brojnim pesmama koje i dan-danas važe za veoma provokativne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cro-Che (@cro_che_)

Courréges autfiti u filmu La Piscine

Objavljen 1968. i smešten na živopisnoj Azurnoj obali, film La Piscine je postao poznat po svom ležernom, ali sugestivnom stilu, kao i po svojoj priči. Likove filma kroz kostime je oživeo danas pokojni dizajner Andres Courreges, pionir „futurističke“ mode šezdesetih. Birkin je glumila Penelopu, 18-godišnjakinju koja je nosila mnogo kratkih suknji i poluprozirnih tkanina, koje će definisati letnji stil kasnih šezdesetih.

Muza Paca Rabannea

Jedna od najpoznatijih fotografija Jane Birkin sa Sergom Gainsbourgaom prikazuje par obučen u metalik odeću. Dizajner ovih autfita bio je niko drugi do Paco Rabanne, kreator koji je stvarao nekonvencionalne siluete u space age dobu. Nije iznenađujuće da je Birkin bila obožavateljka Rabannea – rado je nosila njegove haljine od lančića i postala je sinonim za glamur kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih.

Najluksuznija torba na svetu

Legenda kaže da je na jednom avionskom letu Jane Birkin sedela pored izvršnog direktora modne kuće Hermes, Jean-Louise Dumasa. Dok je stavljala svoju čuvenu pletenu korpu u odeljak iznad glave, ona se otvorila, a njen sadržaj je pao na pod. Objasnila je Dumasu da nikada nije mogla da pronađe kožnu torbu s džepovima koja joj se dopala – a ostalo je istorija. Poznato je da je Jane imala samo jednu Hermes torbu. Mnogo kasnije, zatražila je da Hermes više ne koristi njeno ime ako ne prihvate da promene poslovnu etiku u proizvodnji, što su na kraju pristali.

Je T’aime… Moi Non Plus

Je T’aime… Moi Non Plus nije bio samo naslov kontroverznog, erotskog dueta Jane Birkin sa njenim tadašnjim partnerom Sergom Gainsbourgom; to bio i naslov filma iz 1976. u kojem je glumila zajedno sa slavnim Joeom Dallessandrom. Takođe u režiji Gainsbourga, film je zasnovan na peripetijama ljubavnog trougla. Birkin je napravila pauzu od igranja dobre devojke, pa je umesto toga glumila radnicu birtije u koju svraćaju kamiondžije. Njena garderoba je bila nagli pomak od koketnih mini-haljina i boemskog chic stila koji se obično povezuje sa njenom estetikom – umesto toga je imala kratku frizuru u kombinaciji sa farmerkama, običnim majicama bez rukava i patikama. Takav autfit je postao odevna kombinacija po kojoj su je najviše prepoznavali u bogatoj karijeri.

Pročitajte i ovo: Stare filmske i muzičke dive koje su večni simboli ženstvenosti

Naslovna fotografija: instagram.com/janebirkindaily

Božica Luković

Comments