Bez obzira u kom gradu živite, u svom stanu ili kući možete postići pravi francuski enterijer, uz samo nekoliko trikova. Oblačenje poput devojke iz Francuske je jedna stvar, ali preneti duh Francuske u svoj enterijer i svakodnevno živeti kao Parižanka je nešto potpuno drugačije.

Srećom, kao što možete uneti dašak pariske mode u svoj ormar, i pariski stil enterijera možete uneti u svoj dom. Francuski dizajn se temelji na jednostavnim osnovama (svetlim belim zidovima i neutralnom nameštaju), ali njegova istinska lepota se krije u dekorativnim detaljima. Ogledala, umetničke slike, sveže cveće i obojeni podovi – ovi detalji čine pariski enterijer, koji je sofisticiran i uvek pažljivo osmišljen.

Ako ste oduvek sanjali da živite kao Parižanka, znajte da ne morate imati stan s pogledom na Ajfelov toranj kako biste uživali u pariskom stilu enterijera. Sa palete boja pažljivo odaberite prave nijanse, kao i nameštaj i umetnička dela. Za početak, koristite neutralne boje poput belih, krem, sivih, bež, pa čak i zlatnih, koje će uneti mekoću i prozračnost u prostor.

Ako želite da dodate određenu dozu vibrantnosti u dom, ali i dalje da ispratite estetsku tematiku, odaberite odmerene nijanse plave (poput mornarske ili kobalt) ili praškaste nijanse zelene.

Ako niste sigurni odakle da počnete, nikada nećete pogrešiti sa belim zidovima. Poznato je da su francuski enterijeri prijatni i sveži, te zato kupujte dekorativne predmete s namerom i pazite da prostor ne izgleda natrpano i haotično. Rešite se svega što ne koristite ili što ne odgovara estetici koju želite da postignete.

Najbolji pariski enterijeri odišu zaljubljenošću u antikvitete za koje ne želite da izgledaju kao da su svi kupljeni u istoj radnji. Antikviteti važe za čest motiv u pariskim stanovima i oslikavaju istoriju Grada svetlosti. Uživajte u prikupljanju predmeta za svoj dom i uređivanje pretvorite u igru – istražujte, tražite antikvarnice i budite strpljivi jer rezultat ne mora doći preko noći.

Deo onoga što dekoraciju francuskog doma čini toliko božanstvenom je njena nepredvidljivost. Iako je pariski stil prepoznatljiv, svaki dom je autentičan i razlikuje se na svoj način.

Održavajte atmosferu svežu i komfornom, ali ne izostavljajte glavnu osobinu francuskih domova – gostoljubivost. Visokokvalitetna ćebad, udobni jastuci i vaze sa svežim cvećem će najbolje odati počast pariskom stilu, dok će istovremeno doprineti osećaju prijatnosti.

Razmislite o uključivanju nameštaja sa zaobljenim nogarima, detalja od trske, ukrasnih rezbarijama ili pozlaćenih ukrasa. Moguće je da, kao i većina nas, ne možete priuštiti autentičnu francusku stolicu iz 18. veka, ali zato možete pronaći veliki izbor modernih reprodukcija po značajno pristupačnijim cenama.

Francuski enterijer – detalji uz koje ćete ga rekreirati u svom stanu

Ogledala

Entuzijasti za dekoraciju doma znaju da ogledala čine prostor većim, ali ga takođe mogu učiniti više francuskim, posebno ako je ogledalo koje ste odabrali antikvitet.

Cvetni motivi

Cvetni dezeni na magičan način stvaraju nežno, ženstveno raspoloženje. Za postizanje ovog stila enterijera, razmislite o dodavanju umetničkih dela sa botaničkim motivima u svoju spavaću ili dnevnu sobu. Sveži cvetovi izloženi u vazama uvek su odličan stilski dodatak, i značajno podižu raspoloženje.

Zavese do poda

Duge zavese koje se spuštaju do poda daju elegantan izgled koji je pravi izbor za pariske enterijere. Odaberite prozirne materijale da biste istakli prozore ili dodajte vintage zavesu u svoju spavaću sobu, kako biste postigli enigmatičan izgled.

Sveže (ili veštačko) zelenilo

Zahvaljujući prozorima do poda i prozirnim zavesama iste dužine, pariski stanovi često dobijaju prirodnu svetlost tokom dana. Ne postoji bolji način da iskoristite prirodnu svetlost u svom domu od uzgajanja sobnih biljaka. Zelenilo odmah osvežava svaki prostor, a ako nemate strpljenja za prave biljke, razmislite o dodavanju kvalitetnih veštačkih zarad estetskog momenta.

Neutralni tonovi

Počnite sa belim, svetlim i neutralnim tonovima na zidovima kako biste stvorili osećaj prostranog i velikog prostora. Otvoreni prozori u dobro osvetljenim sobama su ključ sofisticiranog francuskog stila.

Antikviteti i predmeti sa dušom

Kao što smo već pomenuli, uključite antikvitetne komade nameštaja kako biste dodali dozu istorijskog šarma, ali ne prezajte ni od jedinstvenih predmeta i dekorativnih sitnica “s dušom”.

Pročitajte i ovo: Trendovi boja za spavaću sobu koji će biti popularni 2024. godine

Naslovna fotografija: pinterest.com/weheartit.com

Milica Nešić

Comments