Od svih prostorija u kući, dekorisanje spavaće sobe će vam omogućiti da u potpunosti unesete sebe u svoj ambijent. Neretko, to je jedina prostorija koja nije namenjena zabavi ili gostima – spavaća soba je samo za vas, pa bi samim tim trebalo da bude mesto gde volite da provodite vreme. Tu treba da se osećate najudobnije, najopuštenije i kao “kod kuće”.

Bez obzira na to kolika je kvadratura vaše sobe, koliko prirodnog svetla imate ili koliko je smeo vaš stil dizajna, postoje stilovi za dekorisanje spavaće sobe iz kojih možete da crpite inspiraciju. Ukoliko se opredelite za sanjiv dizajn  – sigurno ćete se lakše opustiti ili makar umanjiti stres kad uđete u prostoriju, dok bi vam prostor sa smelim bojama i fanki umetničkim delima davao inspiraciju i dašak kreativnosti, koja vam je potrebna u toku dana. Bila vaša estetika mračna, moderna ili vintage – ove ideje će vam pomoći da spavaću sobu pretvorite u svoju omiljenu prostoriju i siguran kutak u kome možete da budete svoji.

Inspiracija za dekorisanje spavaće sobe

Mračna i moody estetika

Ovaj stil spavaće soba je neutralan, ali istovremeno odbacuje svetle bele u korist tamnih nijansi koje čine da se stvori osećaj dodatne udobnosti. Sa plavim zidovima, dvokrilnim prozorima i krevetom, koji vizuelno odiše udobnošću zbog dekoracije plišanom posteljinom, čitav dizajn daje prednost mirnom snu. Teksture i tepih, koji mogu biti u starinskom stilu, upečatljivi su detalji zbog kojih estetika vaše sobe deluje naročito moody.

Vintage stil

Uz pravi spoj tekstura i dekorativnih predmeta, vaša spavaća soba može izgledati kao da je iz drugog veka. Ukoliko volite antikvitete i estetiku iz prošlih vekova, za početak – obojite zidove u toplu belu nijansu, nabavite krevet sa starinskim okvirom i začinite priču noćnim stočićem. Starinske motive možete upotpuniti komadima kao što su vintage uramljena umetnička dela, analogni budilnik ili kristalni luster.

Bezvremenski dizajn

Ako se plašite da će krečenje zidova u potpuno belu boju učiniti da prostorija izgleda sterilno, ova spavaća soba je dokaz da nemate čega da se plašite. Sanjivi dizajn kombinuje nežnu posteljinu i minimalističke umetničke radove, sve u nijansama bele i prljavobele, sa ciljem stvaranja ugodne i prijatne atmosfere.

Po ugledu na Parižanke

Ukoliko u svojoj spavaćoj sobi nemate francuske prozore od plafona do poda i pogled na Ajfelovu kulu, ne brinite – i dalje postoje načini da postignete izgled inspirisan Parizom. Počnite sa jarkobelom osnovom i unesite crne akcente kroz nameštaj i aksesoare. Tradicionalne zavese pojačavaju francuski look, ali moderna zidna umetnost, biljke i ostalo bujno zelenilo osiguravaju da dizajn ne izgleda previše jednolično.

Spoj modernog i boho stila

Ova spavaća soba je savršen primer moderne interpretacije boho stila. Pojednostavljen dizajn, dinamičan nameštaj i apstraktna umetnost daju mu čist, savremen izgled, dok topli zemljani tonovi i raznovrsne teksture dodaju potreban boho vibe. Ovaj izgled ćete postići tako što ćete se rešiti nereda i uključiti dodatke poput pletene korpe, sušenog cveća i podnog ogledala.

Potcenjena eklektičnost

Ova spavaća soba uspeva da obuhvati više slojeva različitih ličnosti i ukusa, istovremeno zadržavajući neutralnu paletu boja i estetiku koja ne odaje utisak kao da ste se “previše” potrudili. Da bi vaša prostorija imala ovakav stil, prvo počnite sa neočekivanom tonom i motivima na zidovima, a dekoraciju upotpunite prašnjavom nijansom roze, dok možete koristiti tople nijanse mesinga u čitavom prostoru. Ne bojte se da oslobodite svoju ličnost i zid svoje privatne galerije ukrasite omiljenim eklektičnim umetničkim delima.

Stari primorski stil

Ako bela posteljina i sveže cveće predstavljaju vašu ideju o raju, primorski stil je za vas. Odlučite se za tonove bele boje za zidove i elemente nameštaja koji podsećaju na uspomene sa letnjikovca. Kontrast belim zidovima stvorićete uz uokvirenu starinsku umetnost i pletene korpe. I, naravno, ne zaboravite da svoj noćni ormarić ukrasite svećom i vazom sa svežim cvećem.

Za ljubitelje šarenolikosti

Ukoliko vaša estetika podrazumeva “od svega pomalo”, najbolje je da uređivanje sobe započnete smelim i avangardnim tapetama. Izaberite obrazac koji vam najviše odgovara i ostatak sobe balansirajte prema njemu. Plave i zelene nijanse u tonovima dragulja mogu poslužiti kao pozadina, a pletena korpa će dodati toplinu vašem udobnom kutku.

Pročitajte i ovo: Trendovi boja za spavaću sobu koji će biti popularni 2024. godine

Naslovna fotografija: pinterest.com/boredpanda.com

Milica Nešić

Comments