Rustična kuhinja je najtoplija ideja za uređenje prostorije koja je srce svakog doma – a mi vam donosimo savete kako da dobijete baš takav izgled mesta u kojem ćete rado kuvati. Bilo da planirate kompletnu renovaciju kuhinje ili samo želite da dodate nekoliko rustičnih detalja, ovaj stil uređenja će dodati posebnu atmosferu u vaš prostor.

Kuhinje rustičnog izgleda funkcionišu podjednako dobro u urbanom prostoru kao i u seoskom prebivalištu. Dok će one najtradicionalnije imati štednjake i veliki trpezarijski sto, postoje i savremene palete boja i karakteristike koje takođe doprinose ušuškanom izgledu. Na primer, elegantni ormari, industrijska završna obrada, viseća rasveta i barske stolice mogu doneti svež, moderan vibe rustičnoj kuhinji.

Seoski stil je doživeo oživljavanje, možda delimično zbog pojave cottagecore trenda. Želja za enterijerom inspirisanim seoskim prostorom je evoluirala, sa mekšom paletom boja i modernijim pristupom ovom bezvremenskom dizajnu enterijera.

Rustični kuhinjski stil podrazumeva ručno rađene, jednostavne komade nameštaja, a ono što ga čini tako privlačnim je to što nije u pitanju masovno rasprostranjen generički izgled kuhinja. Od materijala i tekstura do boja i dodataka, ovo su kreativni načini da unesete rustične kuhinjske ideje u svoj dom.

Rustična kuhinja – kako je postići

Zelenu boja ormarića

Zelene kuhinje su nesumnjivo u trendu, ali uprkos tome što je u modernom stilu, ta boja dobro funkcioniše u rustičnom dizajnu. Odabir toplije zelene nijanse stvara privlačan efekat, istovremeno odražavajući boje sela.

Zelena se lako može stilizovati različitim metalima i materijalima radne površine, u zavisnosti od toga koliko želite da se posvetite rustičnoj estetici. Takođe, možete kombinovati tamnije zelene zidne ormare sa zelenim ostrvom u tonu žalfije, za monohromatski izgled koji stvara utisak dubine.

Drveni plafon

Što više teksture i slojeva možete uneti u kuhinju – to bolje, a to podrazumeva i plafon. Drvene grede predstavljaju idealan izbor i daju divan taktilni element koji dopunjava sve druge materijale koje možete koristiti, kao što su mermer i staklo. Drveni element će takođe dodati boju prirode, iako suptilnu, ali to je ključ ovog izgleda, koji se postiže detaljima i autentičnošću materijala koje odaberete.

Pločice kremastih i maslinastih tonova

Pločice daju priliku za dodavanje boje i teksture. Maslina i krem su idealne rustične nijanse, a blagi sjaj na pločicama će se na optimalan način suprotstaviti drvenim činijama i mermernim pločama. Maslinasta je savršena nijansa za rustične kuhinje, jer unosi prirodni duh i funkcioniše kao pozadina za prirodne materijale kao što su kamen, drvo i starinski metali.

Spajanje maslinastih nijansi sa belim kremastim tonovima umesto oštre, svetle bele boje je pametan način da zidovi izgledaju čisti i sveži – što je važno za kuhinje, dok stvarate bezvremenski i opušteni efekat.

Drveno kuhinjsko ostrvo

Korišćenje drveta kao ključnog materijala mora da bude jedna od glavnih ideja za rustičnu kuhinju. Drvo pruža osećaj udobnosti bez obzira na veličinu kuhinje. Kada je u pitanju kuhinjsko ostrvo, postoje beskrajne alternative tradicionalnom ostrvu, a pritom se drvo lako može ofarbati da doda toplinu i kontrast.

Polica za začine

“Više je više” pravilo važi za rustičnu kuhinju. Otvorena polica za začine stvara seoski izgled, a lako možete pronaći i second hand regale za tu namenu, koje ćete zadržati u prirodnom tonu drveta ili ofarbati da ih restaurirate.

Dezenirani kuhinjski tekstil

Nije sve u nameštaju – možete da unesete i određenu vrstu dezena za rustični izgled kuhinje. Jastuci sa prugama u francuskom stilu, cvetne krpe i šolje za čaj, kao i laneni stolnjak u kombinaciji sa obojenim emajliranim posuđem – svi ovi elementi će obezbediti prijatni karakter koji je potreban za atmosferu rustične kuhinje.

Pročitajte i ovo: Cozy season: Trikovi u dekoraciji za ušuškanu atmosferu doma

Naslovna fotografija: instagram.com/melaniejadedesign

Božica Luković

Comments