„Čovek koji pobeđuje svoje želje, hrabriji je od onog koji pobeđuje svoje neprijatelje“, izreka je koja se pripisuje starogrčkom filozofu Aristotelu. Posle toliko vekova, ona i dalje deluje aktuelno – savremeni svet se ponosi naukom i tehnologijom, dok svoje sopstvene nagone još uvek nije kultivisao. Upravljanje porivima (urge surfing) spada u domen svesnosti, kao i upravljanje osećanjima (samoregulacija), i nije u širokoj primeni, iako je majndfulnes veoma moderan ovih dana.

Postoji mnogo naučnih teorija koje nalaze evolutivne veze i objašnjenja za ljudska ponašanja – zašto doživljavamo jake emocije, zašto imamo porive – ali to i dalje nije egzaktna nauka. Da bismo razumeli sebe, potrebna nam je i savremena psihologija i starogrčka filozofija – i sve između.

Neuronauka se drži centara u mozgu – svi imamo porive i oni nečemu služe. Glad nas tera da jedemo. Centar za nagrađivanje u mozgu, mogao bi nas dodatno podstaći da kupimo određeni proizvod ili da se prepustimo besmislenoj vezi za jednu noć. O čemu god se radilo, naš mozak podržava i podstiče zadovoljavanje potreba i nagrađuje nas dopaminom i serotoninom, kada se prepuštamo nagonima.

Međutim, nisu svi nagoni isto što i potreba. Poriv se definiše kao snažna potreba ili želja da nešto imamo ili uradimo, a to može uključivati prejedanje, da bi se ugušile emocije, impulsivnu kupovinu, da bismo se osećali vrednovano, ili posezanje za cigaretom. Zato možemo savladati upravljanje porivima i sprečiti da nesvesni mehanizmi određuju naše ponašanje i utiču na naše odluke.

Šta je upravaljanje porivima (urge surfing)

Upravljanje porivima je tehnika svesnosti koja vam omogućava da jednostavno posmatrate nagon, bez uključivanja i prepuštanja impulsu. Jednostavno rečeno, to je oblik meditacije u kojoj zamišljate kako surfujete na tom talasu nagona (urge surfing), puštajući ga da prođe.

Poput talasa, nagoni mogu biti visoki, snažni i intenzivni, ali obično ne traju dugo. Ako ih pustite da se „istalasaju“, osećaj da nešto morate da uradite će proći i moći ćete da iskontrolišete svoje ponašanje.

Stručnjaci veruju da je ovo veoma efikasna tehnika, jer ne predstavlja borbu, potiskivanje ili ignorisanje nagona. Umesto toga, vi prepoznajete svoj poriv, i odlučujete da ga „uzjašete“ i obuzdate, tako što ćete ga posmatrati u trenutku dok ga osećate i nećete mu dozvoliti da preuzme kontrolu.

Upravljane porivima ipak nije tako jednostavno u praksi – nagon obično ne traje duže od 30 minuta, ali to vreme se proteže u beskraj kada čekate da prođe. Dakle, morate jahati na tom talasu oko pola sata, da biste osetili kako popušta i ostavlja vas smirene. Ali upravljanje porivima je izazov čije savladavanje donosi osećanje nagrade – kada vam pođe za rukom, bićete zadovoljni sobom i sledeći put će vam biti lakše da prođete kroz proces.

Pročitajte i ovo: Kako da vratite ličnu moć koju prepuštate drugima

Primer surfovanja na talasu nagona

Urge surfing može biti posebno koristan ako pokušavate da ostavite pušenje, ili da zaustavite emocionalno prejedanje.

Kada se javi želja za cigaretom, nakon što vam je uspelo da ne zapalite nekoliko dana, možete osećati da ste zaslužili da sebe nagradite jednom cigaretom – i upasti u zamku navike. Ili se možete boriti i doživljavati pravu krizu, da biste na kraju poklekli sa osećanjem da ne želite više da se mučite. I jedno i drugo je izveo vaš um, upravljajući vašim postupcima, na ovaj ili onaj način. Zato praktičari tehnika svesnosti preporučuju da ne uradite ni jedno ni drugo, već da obratite pažnju na svoje telo i stavite um u ulogu posmatrača. Gde u svom telu osećate potrebu? Kakve senzacije imate. Zamislite tu potrebu kao uzdižući talas i zamislite sebe kako se vozite na dasci za surfovanje preko tog talasa. Vozite i krivudate iz talasa u talas i na kraju prolazite i stižete do plićaka.

Kako da izvedete mentalno surfovanje – upravljanje porivima

Ova tehnika je primenljiva na širok spektar nagona i pomaže vam da se uhvatite u koštac sa svojim demonima i upravljate svojim životom. Evo kako to da radite, korak po korak.

Zauzmite udoban položaj i dišite. Samo obratite pažnju i pratite udah – vazduh prolazi kroz vaš nos i ispunjava vaše grudi i stomak. Zatim ispratite izdah – ne pokušavajte da kontrolišete disanje, samo ga budite svesni. Priznajte svoje misli bez osuđivanja. U redu je što osećate nagon da uradite ovo ili ono, što bi nanelo štetu vama ili drugima. Samo priznajte to, prepoznajte da postoji u vama – bez reagovanja. Posmatranjem sebe pojačavate svesnot i podižete se iznad nagonskog ponašanja. Možete da birate šta ćete učiniti, umesto da reagujete, bez razmišljanja i bez izbora – nagonski. Istovremeno, pratite šta se dešava u vašem telu. Koje senzacije osećate, da li se one menjaju, pojačavaju, smanjuju, variraju?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zamislite talas – urge surfing bukvalno znači da vizualizujete sebe kako surfujete na talasu nagona. Porivi vas mogu preplaviti i potopiti, navodeći vas na delovanje. A kad ih pretvorite u talas na kome jašete, vaša svest preuzima vodeću ulogu. Izbalansirani ste i vozite se na talasu nagona, savladavate talas i stižete u mirne vode pri obali.

Vratite pažnju na disanje i završite sesiju surfovanja tako što ćete opet pratiti udahe i izdahe. Napravite nekoliko dubokih udisaja i otvorite oči.

Radite upravljanje porivima samo za jedan nagon, sa kojim se borite. Teško je prekinuti navike i napraviti promene, stoga, olakšajte sebi i ne pokušavajte da promenite tri negativna poriva odjednom.

Izgradite svoju bazu, tako što ćete zaštititi ranjive delove sebe, održavanjem mentalne i fizičke forme, kroz vežbanje, redovnu ishranu, dovoljno sna i lečenje bilo kog zdravstvenog problema.

Praktikovanjem će vam postati jednostavnije – prvi put kada koristite upravljanje porivima, možete se osećati polovično i neuspešno. Nastavite a vežbate. Ponavljanje dovodi do izgradnje novih neuronskih veza i ćelijskog pamćenja.

Praktikujte samosaosećanje – nemojte grditi sebe ako vam ne ide. Nastavite da pokušavate, eksperimentišite, možda pronađete mentalnu sliku koja bolje radi za vas.

Pročitajte i ovo: Kako da shvatite i razvijete svoje šesto čulo

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments