Kada tražite srodnu dušu, vaša ograničavajuća očekivanja mogu vas omesti u tome, jer ste fokusirani na određene kvalitete koje treba da ima neko sa kim ćete provesti život. Logično je, iz te perspektive. Ali ako ste usko orijentisani na određene kvalitete i želje, možete sabotirati pronalaženje adekvatnog partnera.

Ograničavajuća očekivanja u potrazi za srodnom dušom

Izgled i fizička privlačnost

Ovo se odnosi i na vaš i na fizički izgled partnera – iako je fizička privlačnost važna, kad se sa nekim slažete na dubljem nivou, prihvatate jedno drugo i vidite lepotu u bilo kom fizičkom obliku. Neko koga volite će vam uvek biti lep i privlačan, kao i vi njemu. Zaista nije važno kako izgledate i kako druga osoba izgleda, fizička uslovljavanja stvara ograničavajuća očekivanja, koja promašuju suštinu onoga što želite sa nekim da imate i gradite.

Ograničavajuća očekivanja romantičnog zanosa

Želite da osećate leptiriće, da lebdite u zanosu i osećate magiju zaljubljenosti, jer to je zaista intenzivno iskustvo koje težite da ponovite. Međutim, prava ljubav nema veze sa zaljubljenošću – zaljubljenost nije čak ni početni uslov za razvijanje duboke privrženosti. Ograničavajuća očekivanja često nose masku romantičnosti koja iskrivljuje realnost, pa se može desiti da nekog otpišete kao pogrešnu osobu samo zato što niste osetili titraje u stomaku.

Istina je da se leptirići najviše odnose na osećanje požude, a hemija se vremenom može uspostaviti sa nekim ko ima odgovarajuće vrednosti, ko je pažljiv, poštuje vas i čini da se dobro osećate zbog sebe.

Ograničavajuća očekivanja i tip partnera

Potpuno je validno imati svoj tip partnera – svi smo skloni tome da nas privlači određen tip, ali to obično znači ponavljanje negativnih obrazaca. Ako vas je vaš tip muškarca uvek izdavao i povređivao, imate sve razloge da ozbiljno posumnjate, čim vam se neko mnogo dopadne, na prvu. Napravite eksperiment i upoznajte se, družite se i dopustite sebi da se zbližite sa nekim ko uopšte nije vaš tip i ne uklapa se u obrazac koji ste već više puta ponovili.

Očekujete da obavezno volite iste stvari

Izvestan stepen sličnosti je neophodan, ali to se više odnosi na životne vrednosti, nego na interesovanja i ukus. Iskrenost, doslednost, vernost, pouzdanost, inteligencija i duh, svakako imaju veću težinu (i veću praktičnu vrednost u svakodnevnom životu), nego činjenica da druga osoba sluša muziku koju vi ne podnosite, ili nema razvijen književni ukus i umetničke sklonosti. Za zdravu vezu je važno da svako ima svoju oblast interesovanja i aktivnosti, nezavisno od partnera.

Pročitajte i ovo: Ljubavna očekivanja i uverenja koja vam nanose štetu u realnom životu

Ograničavajuća očekivanja savršenstva

Perfekcionizam je uvek ograničavajući, a naročito kada su u pitanju veze i odnosi. Nikada nećete naći savršenog partnera i savršena veza ne postoji. Ali, ako imate sreće i mudrosti, naći ćete divnu nesavršenu osobu, koja će biti partner pun ljubavi i podrške i koja će vas voleti zbog vaših nesavršenosti.

Fokusiranje na crvene zastavice

Fokusiranje na crvene zastavice može biti ograničavajuće, ukoliko zbog njih zanemartie zelene – to ne znači da treba da ignorišete očigledne znake manjkavosti karaktera, narcisoidnosti, lošeg ponašanja i nekompatibilnosti, već da treba da se uverite da druga osoba ima osobine i vrednosti koje su vam najvažnije. Lako je „uloviti“ nečije mane – uvek ćete ih naći, ako se pažljivo udubite i ako ih tražite, a to vas može odvratiti od vrednovanja dobrih i pozitivnih osobina druge osobe.

Ograničavajuća očekivanja povređivanja

Da, ta osoba bi vam mogla slomiti srce, kao, uostalom, i neka druga. Uvek postoji taj rizik, a strah spada u najveća ograničavajuća očekivanja. Ako pristupate drugoj osobi bez poverenja, sa sumnjom i strahom, nastojeći da ostanete na distanci, da ne biste bili povređeni, to je siguran recept za neuspeh. Ništa nije bezbedno i garantovano, srodna duša vam može slomiti srce i ni najbolja veza nije predoređena da traje zauvek – ali ljubav je rizična i zahteva svu hrabrost koju možete sakupiti. Umesto da nastojite da izbegnete povređivanje, krenite sa verom i poverenjem.

Ideja da postoji samo jedna srodna duša za vas

Ideja o tome da postoji jedna prava osoba, vaša druga polovina, predstavlja twin flame koncept, ali nemaju svi svoj “blizanački plamen”, niti je izvesno da ćete ga sresti u ovom životu. Zato svi imamo mnogo srodnih duša, sa kojima se srećemo tokom života, uspostavljajući sa njima različite odnose, prijateljske, platonske, saradničke, romantične. Nije tako teško pronaći srodnu dušu – ili je prepoznati u nekome koga već poznajete – kada otpustite ograničavajuća očekivanja i romantične iluzije.

Pročitajte i ovo: Srodna duša neće rešiti vaše probleme, ali će vam pokazati čega ste vredni

Naslovna fotografija: instagram.com/mishti.rahman

Brankica Milošević

Comments