Kad nam treba životna promena, nepisano pravilo nalaže da ošišamo šiške. Ako ste sada u takvoj fazi, nije loša ideja podsetiti se koje sve vrste šiški postoje – i koje su trenutno najpopularnije.

Istina je da šiške važe za jedan od najbržih načina da promenite svoj prepoznatljiv stil frizure, ali sa toliko različitih verzija koje su u trendu na društvenim mrežama i kod slavnih ličnosti, odabir prave vrste je često najzahtevniji deo procesa.

Brza pretraga na internetu donosi šokantan broj popularnih tipova šiški koje možete nositi, pa bez obzira da li imate ravnu, kovrdžavu, dugu ili kratku kosu, neće biti teško pronaći stil koji vam stoji najbolje. Ali pre nego što ošišate šiške, potrebno je da razmotrite nekoliko ključnih faktora.

Od suštinskog je značaja odabrati pravu verziju koja će najviše dopuniti vaš oblik lica. Ako niste sigurni odakle da počnete, donosimo vam veliki vodič koji vredi pogledati pre vaše odluke.

Vrste šiški – najpopularnije varijante 2023. godine

Ravne šiške

Dramatičan oblik ovih šiški može naglasiti bilo koju frizuru, ali za neke mogu biti preguste. Zahtevaju određeno održavanje u zavisnosti od vašeg tipa kose.

U svom najboljem izdanju, ravne šiške koje dosežu do obrva, sa odgovarajućom gustinom, deluju smelo i moderno. Takođe su odlične za isticanje jagodičnih kostiju kada su pravilno oblikovane. Potreban im je snažan izgled i ne previše oblikovanja. Fenirajte kosu od korena sleva nadesno – to će zadržati šiške čvrsto uz čelo i osigurati da ne izgledaju previše napadno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @enola_sephe

Kovrdžave šiške

Na prirodnim loknama, šiške se mogu koristiti za dodavanje oblika i definicije frizuri. Nema pravila kada je u pitanju gustina. Bez obzira na to da li nosite labave ili definisane lokne, lako možete dodati šiške svojoj frizuri, a da ne promenite previše u rutini nege kose.

Lepota ovog stila šiški je u tome što vam nije potrebna gomila novih proizvoda ili alata. Biće vam potrebno malo dodatnog vremena za uvijanje kako bi izgledale kohezivno. Krema koja definiše lokne dobro funkcioniše u ovom slučaju jer će im dati pokrete i sprečiti ih da izgledaju kruto.

Shaggy šiške

Shaggy šiške se najviše povezuju sa frizurama kao što su wolf cut i cub cut. Za ove stilove frizura, šiške pomažu u stvaranju slojevitog izgleda kose. Ne zahtevaju mnogo održavanja, a najpogodnije su za prirodno talasaste teksture kose.

Umesto specijalnih četki ili vrućih alata, možete da nanesete balzam koji se ne ispira i ostavite kosu da se osuši na vazduhu pre nego što je lagano očešljate. Međutim, ako ste u žurbi, difuzor može pomoći da se ubrza proces.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ARC Scissors (@arcscissors)

Bardot šiške

Inspirisane francuskom ikonom Brigitte Bardot, ova vrsta šiški nema jasan srednji deo, ali ima gustinu zbog načina na koji se šiša. Umesto dugih ivica, Bardot šiške imaju kraće delove koji nežno prekrivaju čelo i uokviruju lice. Rezultat treba da ima mekanu završnicu i manje definisane linije.

Stilizovanje ove vrste šiški je takođe mnogo lakše zahvaljujući kraćim slojevima. Za najprirodniji izgled, preporučuje se korišćenje proizvoda za povećanje volumena. Prvo ga poprskajte na vlažnu kosu, a zatim malo isfenirajte pramenove srednjom okruglom četkom za dodatni volumen.

Birkin šiške

Legendarna Jane Birkin je imala prepoznatljive šiške, koje se i danas rado nose. Glavne karakteristika je dužina koja pada tik ispod obrva i tanki, ali ne i oštri krajevi. Pojedinim vrstama šiški je potrebno određeno vreme da izrastu, ali ova opcija je adekvatan način da promenite kosu bez previše dramatičnosti.

Birkin šiške nikada ne bi trebalo da izgledaju previše uredno ili preterano stilizovane. Držite kvalitetan suvi šampon pri ruci kako biste lagano podigli kosu i dodali joj pravu količinu teksture.

“Zavesa” šiške

Za kraj, verovatno jedan od najmodernijih stilova šiški 2020-ih. “Zavesa” šiške imaju meke slojeve koji lagano padaju oko spoljašnjeg dela lica. Baš kao što ime sugeriše, trebalo bi da oponašaju izgled navučene otvorene zavese. Kosu bi trebalo podeliti po sredini i ošišati šiške oko slepoočnica u oblik koji podseća na slovo C.

Glavni razlog popularnosti ovih šiški je njihova svestranost. Idealne su za skoro sve oblike lica jer možete da kontrolišete širinu i dužinu ivica, da biste dobili najlaskaviji stil. Duže šiške pomažu da se omekšaju kvadratni i ovalni oblici lica, dok su čistije, kraće verzije idealne za dodavanje teksture.

Stajling zahteva malo više održavanja, jer duži delovi mogu izgledati ravno ako se ne oblikuju. Uložite u okruglu četku sa prirodnim vlaknima kako bi se stvorio prirodno gusti izgled šiški. Četka treba da bude dovoljno velika da malo savije krajeve. Kvalitetna pena će takođe biti ključna za davanje pokreta šiškama. Samo mala količina na vlažnoj kosi je sve što je potrebno da oživite beživotne pramenove.

Pročitajte i ovo: Moderne frizure 2023: 10 stilova koji će obeležiti završetak godine

Naslovna fotografija: instagram.com/georgia_bess

Božica Luković

Comments