Razgovori o seksu mogu biti neprijatni i čudni, ali neophodno je da ih vodite sa partnerom, naročito kada je u pitanju seks tokom menstruacije. Vaš ciklus se odvija svakog meseca, a u zavisnosti od trajanja, intenziteta i opšteg stanja za vreme menstruacije, seks vam može biti prijatan, ili ne. U oba slučaja, partner to treba da zna, kao što i vi treba da čujete njegove stavove – pojedinim muškarcima malo krvi uopšte ne smeta, nekima je to odbojno, a neki su neutralni.

Postoje mnoge prednosti koje seks tokom ciklusa čine poželjnim, a to može biti i za vas i za partnera otkriće – nešto što treba da isprobate, ali prvo o tome morate da porazgovarate.

Zašto je seks tokom menstruacije poželjan

Smanjuje grčeve

Seks za vreme menstruacije pomaže u smanjenju bolnog ciklusa, zbog otpuštanja više dopamina tokom orgazma. Takođe, orgazmi mogu biti intenzivniji, a libido jači.

Manji rizik od trudnoće

Manje je verovatno da ćete zatrudneti kada imate seks tokom menstruacije. Rizik postoji, naročito ako imate seks pred kraj ciklusa, zato što sperma preživljava nekoliko dana, ali ovo nije česta pojava – samo 6 procenata trudnoća nastane na ovaj način.

Seks tokom menstruacije smanjuje stres

Seks tokom ciklusa može doneti opuštanje i smanjiti stres, naročito ako se za vreme ciklusa osećate nepoželjno i preosetljivo. Psihičko stanje koje prati ciklus može biti nestabilno, a seks može umanjiti razdražljivost i napetost koju osećate.

Zašto je teško razgovarati o seksu tokom menstruacije

Osećate stid

Period menstruacije je stigmatizovan i žene često osećaju stid – dešava vam se nešto prirodno i normalno, ali to ipak treba nekako prikriti i diskretno proći kroz ovaj period. Takođe, seks tokom menstruacije može delovati prljavo i možete imati negativan stav,  iako ste fizički sasvim sposobni za uživanje. Kulturne, verske i porodične vrednosti mogu doprineti stidu i negativnim osećanjima o menstruaciji, a naročito o seksu za vreme ciklusa.

Menstruaciju smatrate intimnom i ličnom

Može biti teško razgovarati o bilo čemu intimnom i ličnom, a ta nelagodnost se povećava, kada je u pitanju seks tokom menstruacije. Možda smatrate da je to vaša stvar i da partner ne treba ništa da zna o tome, jer je to zadiranje u vašu privatnost.

Niste sigurni šta partner misli

Možda oklevate da razgovarate o seksu tokom menstruacije, jer nemate pojma kako se partner oseća po tom pitanju i ne želite da ga šokirate ili zgrozite. Možda verujete da mu je to odbojno i lakše vam je da zaobiđete tu temu i da se tokom ciklusa držite dalje od partnera.

Pročitajte i ovo: Seks u toku menstruacije – prednosti i mogući rizici

Kako da razgovarate sa partnerom o seksu tokom menstruacije

Budite direktni u pristupu

Prosto pitajte partnera šta misli o seksu tokom menstruacije, ili mu recite da biste voleli da tada imate seks i pitajte ga šta on misli o tome. Možete biti iznenađeni njegovom pozitivnom reakcijom.

Razgovarajte o razlozima negativne reakcije

Partner može biti spreman na seks tokom menstruacije, ali može oklevati – možda mu je zastrašujuće da vidi krv, ili vama može biti odbojan nered koji nastaje ako aktivno krvarite. Ako je to razlog, razgovarajte o načinima da ublažite nered – možda seks pod tušem može biti dobra ideja.

Poštujte granice

U redu je ako partneru treba neko vreme da razmisli o tome i da se navikne na tu ideju. Pokažite podršku i razumevanje, bez obzira na reakciju koju on pokaže. Ako kaže da mu to nije prijatno i da nije spreman, pustite ga da se kreće svojim tempom – poštovanje granica je važan deo održavanja zdrave veze.

Kada partner predloži seks tokom menstruacije

Možda partner pokrene taj razgovor i jednostavno vas pita da li ste raspoloženi za seks tokom menstruacije, a vi niste sigurni i ne znate kako da mu odgovorite. Obratite pažnju na svoju reakciju – da li vam je neprijatno, ili vam je laknulo što je on pokrenuo tu temu? Možda još ne znate kako se osećate u vezi sa tim i možda ste spremni da to otkrijete sa svojim partnerom.

Ako odlučite da imate seks tokom menstruacije, izrazite svoje bojazni i osećanja.

Saveti za seks tokom menstruacije

Možda ćete želeti da izbegnete određene položaje u kojima može nastati više nereda. Najjednostavnije je da praktikujete misionarski položaj (i da ne menjate poze tokom seksa). Pripremite tamni peškir koji ćete staviti ispod sebe i ubruse i vlažne maramice da se posle seksa očistite. Ako niste sigurni da je peškir dovoljan da upije krv i plašite se da ne isflekate dušek, možete staviti ispod čaršava parče nepromočive tkanine (mušemu, ili četvrtastu „pelenu“ za kućne ljubimce). Partneru može biti ugodnije da koristi kondom, kako bi izbegao direktan dodir sa krvlju, a to je svakako i sigurnija opcija. Iako je trudnoća malo verovatna, mogućnost ipak postoji i može vas sprečiti da se opustite i uživate.

Pročitajte i ovo: Pogrešna ubeđenja o menstruaciji i kontracepciji

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments