Užasno je biti prevaren i nema načina da se osećate manje grozno – izdano, povređeno, ljuto, ogorčeno. Posle prevare se suočavate sa preplavljujućom bujicom neprijatnih osećanja i možete čak posumnjati u sopstvenu vrednost i kriviti sebe za postupke svog partnera.

Bez obzira kako odlučite da idete dalje – da oprostite i popravite odnos, ili da prekinete, preboljevanje prevare je izazovan emocionalni proces. Potrebno je vreme, ali uz strpljenje i brigu o sebi, možete se izlečiti i ostaviti taj događaj iza sebe.

Kako da postupate posle prevare

Dozvolite sebi da osećate

Bes, tuga, izdaja, zbunjenost, krivica, očajanje – dozvolite sebi da osetite sva osećanja bez osude. Možda verujete da posle prevare treba da ostanete dostojanstveni, da „dignete glavu“ i pretvarate se da vam je dobro. To vam može učvrstiti oklopi i obezbediti privatnost, ali nije zdravo za vas – da biste efikasno obrađivali svoja osećanja, morate ih proživeti.

Tražite podršku posle prevare

Ako ste prevareni, možete se osećati posramljeno, naročito ako su svi oko vas već znali ili sumnjali, a možda i pokušavali da vas upozore, ali im niste verovali (jer niste hteli da to bude istina). Možete pokušati da se zaštitite od drugih, od sažaljenja, kao i od prebacivanja i savetovanja i pokušati da se sami nosite sa svojim osećanjima. Međutim, podrška prijatelja i članova porodice koji imaju razumevanja i vole vas, veoma je važna. Ne morate kroz to da prolazite sami – tražite podršku i recite bliskim ljudima šta vam je tačno potrebno (ne želite savete i tešenje, ili podsticanje ljutnje na partnera, već samo želite da budu tu i da vas saslušaju).

Dajte sebi vremena i prostora

Možda ćete oprostiti partneru, ali posle prevare verovatno nećete hteti ni da ga vidite i nećete moći da razgovarate sa njim – uzmite pauzu, dajte sebi vremena i obezbedite prostor za brigu o sebi. Usredsredite se na aktivnosti koje vam donose udobnost i opuštanje – vežbanje, meditaciju, čitanje, ili bilo šta što vam pomaže da se osećate uzemljeno. To može biti teško, naročito ako ste navikli da imate partnera pored sebe i veći deo vremena ste provodili u zajedničkim aktivnostima. Ipak, potrebno vam je da shvatite da možete biti sami i brinuti o sebi na pravi način.

Pročitajte i ovo: Varanje iz osvete – da li ćete se osećati bolje?

Postavite granice

Šta god odlučili da uradite posle prevare, od suštinskog je značaja da postavite čvrste granice – sa partnerom, kao i sa drugim bliskim ljudima. To može biti pauza i redefinisanje veze, kao i ono što vam je potrebno i što vam nije potrebno od bliskih osoba koje žele da vas uteše i pomognu vam (a možda samo čine da se osećate gore).

Ukoliko odlučite da prekinete vezu, možda ćete morati da postavite čvrste granice sami sa sobom. To može da znači odluku da blokirate partnera na društvenim mrežama, kako ne biste bili u iskušenju da ga uhodite. Ili da se ne javljate kad vas zove.

Razmotrite stručnu pomoć

Posle prevare možete osećati da ste na životnoj prekretnici, bez dovoljno jasnoće i uvida. Terapija vam može pomoći da se nosite sa iskustvom, kao i da bolje upoznate svoje slabe i svoje jake strane, istražite svoja osećanja i steknete dublje uvide, da se osnažite i ne podlegnete gubitku poverenja, ili strahu da ćete ostati sami.

Posle prevare dobro razmislite

Posle prevere, odnos se menja i više nikada nije isti – i to može da bude dobra stvar, ali potebno je da napravite temeljno preispitivanje. Razmislite o faktorima koji su doveli do neverstva, o svojim potrebama i granicama, da biste mogli da steknete jasnoću i odlučite o budućnosti veze, odnosno, da biste shvatili šta svako od vas treba da uradi, kako se to ne bi ponovo desilo.

Oprostite za svoje dobro

Opraštanje je lični izbor i ne znači da ste olako prešli preko partnerove izdaje, ili da odobravate ono što se desilo. Radi se o otpuštanju ozlojeđenosti, za svoje dobro. Bilo da ostanete u vezi ili prekinete, oprostite, da biste se rešili tog čvora loše energije, koji može sabotirati nastavak veze, ili vaše buduće veze.

Fokusirajte se na lični rast

Iskoristite ovo iskustvo kao priliku za lični rast i razvoj. Ponovo otkrijte sebe i svoja interesovanja, postavite nove ciljeve, uložite vreme u aktivnosti koje vam donose radost i ispunjenost, kako biste povećali samopoštovanje, proširili perspektivu i nastavili da rastete.

Nije lako izlečiti se posle prevare

Izlečenje posle prevare je proces i svačije putovanje je jedinstveno. Budite strpljivi sa sobom i ne postavljajte vremenske okvire, jer to bi moglo da stvori pritisak da nastavite dalje pre nego što budete spremni. Razgovarajte sa partnerom, postavite sva pitanja koja imate, a zatim počnite proces lečenja. Oprostite mu – to vas ne obavezuje da nastavite vezu, ali bolje je i zdravije za vas.

Nema pravog recepta kako nastaviti vezu posle prevare, ali to može biti otrežnjujuće iskustvo za oboje. Kada se nađete na ivici da jedno drugo trajno izgubite, možete videti svoj odnos iz nove perspektive. Nije važno šta ćete uraditi, važno je da budete sigurni da je to najbolje za vas.

Pročitajte i ovo: Zašto se prevara događa i u srećnim vezama?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments