Kad pomislimo na opšte zdravlje, uglavnom nam pada na pamet fizičko i mentalno zdravlje – retko pomislimo na druge oblasti ukupnog blagostanja, ili na intelektualno zdravlje.

Intelektualno zdravlje je oblast ukupnog blagostanja koja se često zanemaruje, a ipak, od suštinske je važnosti za našu opštu dobrobit da hranimo svoju radoznalost, izoštrimo um i obogatimo svoje živote intelektualnim sadržajima. Intelekt je bitna oblast kroz koju doživljavamo lični rast, učenjem i stimulisanjem uma i ona sadrži aspekte emocionalnog i mentalnog blagostanja – ove oblasti se prelivaju jedna u drugu i jedna drugu sadrže i obuhvataju.

Šta je intelektualno zdravlje

Intelektualno zdravlje odnosi se na sadržaje kojima održavamo svoju radoznalost, obogaćujemo način razmišljanja i širimo perspektivu, a izražava se kroz kreativne hobije, akademski uspeh, radoznalost i motivaciju za učenje novih stvari, veštine rešavanja problema, sklonost ka učenju i proširivanju mentalnih granica, obogaćivanje sopstvenog identiteta. Jednostavnije rečeno, intelekt se odnosi samo na akademsko učenje i znanje, već se proteže na osobine otvorenosti, razvijanje kritičkog mišljenja i kreativnost.

Dobri intelektualni ciljevi

Za bolje intelektualno zdravlje i blagostanje možete postaviti jednostavne i dostižne ciljeve, kao što su da pročitate jednu knjigu mesečno, da naučite nov jezik, ili da češće čitate članke i druge sadržaje na jeziku koji želite da usavršite. Intelektualni cilj može biti savladavanje bilo koje nove veštine, kao i upotreba i poboljšanje kreativnih sposobnosti kroz pisanje ili drugi oblik stvaralaštva.

Za vaše intelektualno zdravlje dobre su i vežbe i kvizovi rešavanja problema, koncentracije i pamćenja, sticanje znanja o određenoj temi putem istraživanja ili pohađanja edukativnog programa.

Još jednostavnije, intelektualne ciljeve možete svesti na interesovanja i hobije – šta je ono što volite da radite, što vas inspiriše, interesuje i izaziva vaš um? Odgovori na ova pitanja mogu biti adekvatne polazne tačke.

Ako vas, recimo, zanima psihologija, možete pronaći odgovarajuću literaturu, od klasične, do popularne psihologije i posvetiti se proučavanju u određenom vremenskom okviru.

Pročitajte i ovo: Život u balansu – 4 saveta da vam 2024. bude bolja

Načini da poboljšate intelektualno zdravlje

Nova iskustva i učenje

Nova iskustva možete steći u različitim oblastima – možete unaprediti veštine i znanja koja imate i postaviti sebi nove izazove. Možete raditi na stvaranju nove karijere ili učiti nove veštine. Možda vidite nešto što ljudi rade iz hobija i što vas fascinira, a nikada se niste u tome oprobali – pokušajte. Možete naučiti da heklate komplikovanu čipku, pravite origami, crtate portrete kućnih ljubimaca, šijete, gajite kućnu baštu, razumete astrologiju… Možete istraživati filmsku ili muzičku oblast ili nečije stvaralaštvo – možete se temeljno posvetiti pronalaženju informacija u oblastima koje površno poznajete kao običan konzument opšte kulture.

Intelektualno zdravlje i društvene igre

Da li volite strategijske igre, karte, igre zapažanja, kvizove, ukrštenice? Isprobajte nove društvene igre (predložite ih društvu, ili zakažite veče društvenih igara) i praktikujte one koje možete igrati sami. Perceptivne igre kao što je Mahjong, ili traženje skrivenog predmeta, ili razni oblici tetrisa su možda vaše omiljene igrice na telefonu i možda ih smatrate neproduktivnim, ali one mogu biti intelektualno stimulativne i pomoći vam da izoštrite percepciju, koncentraciju i brzinu.

Upravljanje vremenom i smanjivanje stresa

Smanjivanje stresa je ključno za vaše intelektualno zdravlje, a boljim upravljanjem vremenom možete smanjiti veliki deo dnevnog stresa. Koristite planere, kalendare i podsetnike, kako biste odredili prioritete i rasporedili događaje – držeći se onoga što je zakazano i zapisano, nećete morati da strahujete da ste nešto propustili. A ako niste zapisali i zakazali, onda nije ni vredno truda. Da, to uključuje i zakazivanje vremena za sebe i za druženje, ili učenje nove veštine.

Intelektualno zdravlje i podkast sadržaji

O svemu što vas zanima možete naći neki podkast, domaći ili strani, ponuda je zaista raznovrsna i zanimljiva. Ako provodite dosta vremena u vožnji ili šetnji, ovo može biti vreme za slušanje podkasta. I to je verovatno najprijatniji i najdelotvorniji multitasking – u saobraćaju nemate osećaj da gubite vreme zaglavljeni u gužvi, a u šetnji ne proveravate svaki čas koliko ste koraka prešli i koliko kalorija potrošili, jer za to vreme slušate zanimljiv sadržaj kojim negujete svoje intelektualno zdravlje.

Viša životna svrha

Intelektualno zdravlje i blagostanje napreduju kada znate ko ste i šta je vaša životna svrha. To je takođe promenljiva oblast, koja se sa godinama širi i može vas povesti neistraženim putevima. Pratite svoje strasti, sklonosti i interesovanja, radite ono što vas oplemenjuje i čime osećate da dajete svoj doprinos čovečanstvu. Drugačije rečeno – nađite sebe u svemu što radite!

Pročitajte i ovo: Emocionalna inteligencija je mera ljudskog iskustva, a ovo su načini da je povećate

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments