Kakvo treba da bude uređenje doma za bolje mentalno zdravlje? Vaše životno okruženje i te kako utiče na vaše duhovno blagostanje. Ukoliko prolazite kroz loš period, velike su šanse da imate posuđe naslagano u sudoperi, nenamešten krevet i gomilu veša u uglu. Sa druge strane, kada se osećate dobro, veća je verovatnoća da će vaš dom izgledati dobro organizovano i čisto. Stanje vašeg doma može odražavati stanje vašeg mentalnog zdravlja – na bolje ili gore. Ako vam je prostor neuredan, možete se osećati kao da ste pod stresom, ili ako nema mnogo prirodnog svetla, možda ćete se osećati tužno ili sumorno.

S obzirom na to da tokom zime većina ljudi veći deo vremena provodi kod kuće, logično je da životni prostori mogu imati veliki uticaj na mentalno zdravlje. Srećom, postoji mnogo jednostavnih načina da ažurirate svoj dom. Ovo su ideje za dekorisanje koje možete isprobati kad god vama i vašem domu treba osveženje.

Uređenje doma za bolje mentalno zdravlje – dekor ideje

Pažljivo birajte boje

Boja može imati ogroman uticaj na ljudska čula, jer igra veliku ulogu u tome kako razmišljamo i osećamo. Različite boje proizvode različite emocije. Zato ukrasite dom zemljanim tonovima i nijansama koje oponašaju boju lišća, kao što su žalfija, tamnožuta ili braon. Pokazalo se da boje inspirisane prirodom pomažu u smirivanju tela i uma.

Dekorišite prirodnim drvetom

Istraživanje je pokazalo da unošenje elemenata prirode u zatvoren prostor može pomoći u smanjenju stresa, a dekorisanje drvenim nameštajem ili ukrasima jedan je od najlakših načina da se to postigne. Smatrajte ovo znakom da kupite novi drveni sto koji već izvesno vreme zagledate. Ili, ako imate drvene podove, mogli biste da postignete da vam prirodno drvo zablista – i to korišćenjem manje prostirki u prostoru.

Okačite nesvakidašnja umetnička dela

Umetnost je jedan od najlakših načina da se oslobodite stresa. Stvorite umirujuću atmosferu u svom domu dekorisanjem zidova delima koja privlače oko i čine da se osećate opušteno. Bilo da se radi o slici, fotografiji ili skulpturi, važno je da se osećate emocionalno povezano sa delom, kako biste mogli da uživate u čarima za ublažavanje stresa i pozitivnim vibracijama.

Unesite prirodno svetlo

Nije tajna da je sunčeva svetlost povezana sa srećom. Dakle, ako vaš dom deluje sumorno, možda je za to kriv nedostatak prirodnog svetla. Podignite zastore i zavese tokom dana da biste uneli malo sunčeve svetlosti. Želite da napravite korak dalje? Dodajte ogledala kako biste reflektovali svetlost i učinili da soba deluje još svetlije – to je posebno korisno u manjim prostorima ili onima bez prozora i s manjom količinom svetlosti.

Unesite biljke

Slično kao što dekor u zemljanim bojama može doneti osećaj spokoja, dodavanje biljaka može imati isti efekat. Istraživanja pokazuju da izlaganje prirodi dovodi do povećanja pozitivnih emocija. Ispunite dom saksijama svojih omiljenih sobnih biljaka. Ako ste zabrinuti zbog zalivanja, posegnite za lažnim alternativama da biste ostvarili iste smirujuće prednosti.

Organizujte se

Da li ste ikada čuli frazu „uredan dom je i uredan um“? Istraživanja pokazuju da pretrpani prostori mogu dovesti do depresivnog raspoloženja i višeg nivoa kortizola, poznatog kao hormon stresa. Ako ovo zvuči poznato, možda je vreme da očistite i reorganizujete svoj prostor. To može izgledati kao zastrašujući zadatak, pa razmislite o tome da počnete sa nameštajem koji najčešće koristite – orman, radni sto, ormarići za kupatilo, itd.

Koristite aromaterapiju

Ovo tehnički nije ideja za ukrašavanje, ali aromaterapija može napraviti veliku razliku u vašem raspoloženju i vibraciji doma. Investirajte u difuzor ulja i izaberite eterična ulja na osnovu njihovih svojstava. Na primer, ako ste pod stresom, dodajte nekoliko kapi lavande u difuzor ili posegnite za kamilicom da biste poboljšali raspoloženje i smanjili anksioznost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by APOTHEKE CO (@apothekeco)

Pročitajte i ovo: Novi početak: Trikovi da u svoj dom uvedete zimski dekor posle praznika

Naslovna fotografija: instagram.com/homebohodesign

Božica Luković

Comments