Koliko vrednujete mišljenje drugih ljudi i zašto? Ko kreira vašu stvarnost, pravila kojih se pridržavate i vrednosti koje određuju vaš život?

Ne treba da budete buntovnik bez razloga i da izmišljate toplu vodu – pravila i vrednosti postoje da nam daju smernice i kada ih se pridržavate, osećate pripadnost zajednici. Ali, koliko mišljenje drugih koje ne preispitujete i koje utiče na vaše izbore i način života, može da vas spreči da idete sopstvenim putem? Usaglašavanje ponekad znači propuštanje mogućnosti da proširite svoju perspektivu i živite u skladu sa sopstvenim vrednostima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna (@miimiian)

Kako da smanjite uticaj koji mišljenje drugih ima na vaš život

Razmislite o tome koliko ste postigli zahvaljujući sebi

Postigli ste mnogo toga u svom obrazovanju, društvenom životu, interesovanjima – možda vas je mišljenje drugih podstaklo, ili vas sputavalo, ali vi ste povukli poteze koji su vas doveli tu gde jeste.

Vi ste autor i glavni lik svoje priče. Vama idu autorska prava i nagrade – a takođe, niko drugi ne snosi posledice vaših izbora. Setite se toga i preuzmite svoju moć upravljanja svojim životom.

Setite se kada vas je mišljenje drugih sabotiralo

Kada poslušate mišljenje drugih, odbacujete odgovornost za svoj izbor, ali i dalje snosite posledice. Da li ste nekada pomislili ili izgovorili „kad god ne poslušam sebe, pogrešim“? Niste jedini. Svima nam je poznato ovo osećanje i svima nam je teško da sprovedemo odluku da uvek slušamo samo sebe. Jer grešimo, imamo lična ograničenja, strahove, tunelska razmišljanja pod nabojem, periode kada prosto ne verujemo sebi. Ali, niko drugi nije stručnjak za vaš život, a onaj ko vam pomaže da se orijentišete, zapravo vam pomaže da se setite sebe i vratite sebi, umesto da vam govori šta da radite. Prijatelji, porodica, kolege, možda imaju najbolje namere i možete uvažiti njihovu zabrinutost i shvatiti je kao podršku, ali mišljenje drugih dolazi iz njihovog iskustva i perspektive, oni nisu u vašoj koži. Kada rizikujete da živite svoju istinu, postavljate scenu za lično oslobođenje i kolektivni napredak.

Pročitajte i ovo: Do čijeg mišljenja ti je najviše stalo?

Slušajte svoju intuiciju

Ovo je još jedno zajedničko iskustvo koje se tiče slušanja sebe i obično se definiše gorkom izjavom „znao/la sam da ne treba to da radim“. Znali ste, a ipak ste uradili, jer je delovalo logično i jer mišljenje drugih podržava tu logiku. Odlučite da ćete se uvek zaustaviti kad osetite „grebuckanje“ intuicije po površini vaše pažnje, da ćete se zapitati šta vam to unutrašnji glas govori i da ćete ga poslušati. Dajte sve od sebe. U nekim trenucima vam prosto neće ići, intuicija je tiha, a mišljenje drugih glasno i preplavljujuće – možda vam niko ne govori ništa, ali nametnuti stavovi i vrednosti odjekuju u vašoj glavi i potiskuju tanušni glasić intuicije. Ali kada vam uspe da ga čujete i poslušate, bićete osnaženi tim iskustvom i biće vam sve lakše da utišate sve drugo, kad vaš unutrašnji glas prošapuće upozorenje.

Preispitajte izvor tuđeg mišljenja

Razmotrite izvor tuđeg mišljenja, kada se suočite sa kritikama i negativnim povratnim informacijama. Da li je to neko ko ima isti nivo znanja, moralne vrednosti, inteligenciju, pogled na svet, smisao za estetiku kao vi? Velika je verovatnoća da njegova perspektiva nije adekvatna mera za vaše postupke i dela. Ali, mišljenje drugih može biti nametljivo i izričito, može vas zbuniti i poremetiti vam razmišljanje. Da biste se oslobodili toga, morate razmotriti razlike između sebe i osobe koja izriče presudu – jer to je možda samo njena predrasuda.

Samostalno kritičko mišljenje morate negovati i razvijati i naučiti da preispitujete ono što čujete, pa čak i ono što sami mislite, umesto da to uzimate zdravo za gotovo. Odakle dolaze vaši sputavajući stavovi? Gde ste naučili da osuđujete sebe i potiskujete svoju pravu prirodu? Da budete nesigurni i uvereni da ne zaslužujete bolje? Mišljenje drugih je ugrađeno u strukturu vaše ličnosti i morate obaviti veliki posao razgrađivanja i transformacije, da biste se oslobodili i proširili perspektivu. I to nije nešto što ćete uraditi odmah, to je proces koji traje, a navika preispitivanja ostaje celog života, kao sistem provere stvarnosti.

Pročitajte i ovo: Znaci da drugima ustupate svoju moć

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Brankica Milošević

Comments