Uređenje trpezarije često zapostavljamo – ali, ova prostorija vašeg doma može lako postati novi omiljeni kutak. Savršen trpezarijski prostor treba da odgovara svakoj prilici, u bilo koje doba godine.

Kako da postignete idealan spoj ambijenta, forme i funkcionalnosti? Evo četiri saveta za kreiranje vaše idealne trpezarije – od laskavog osvetljenja do dramatičnih detalja.

Uređenje trpezarije – četiri saveta za atraktivan dom

Dramatičan efekat

Igrajte se proporcijama da biste stvorili dramatičan momenat u trpezariji. Ubacite elemente koji će da privlače pažnju. Kada radite sa skalom u prostoriji, ono što zaista treba da uradite je da stvorite napetost, bilo da se radi o kontrastu u boji, dezenu ili veličini.

Uzimanje u obzir visine nameštaja je takođe važno. Recimo, možete da uparite bočne stolove različitih visina u uglu sobe. Različite visine stvaraju dubinu i više igre za oko.

Trpezarija je prostor ne samo za ukusnu hranu ili za pokazivanje umetničkog ukusa, već i za uživanje u kvalitetnom vremenu sa porodicom i prijateljima. Zato je za uređenje ključno postići jednostavan, ali slojevit prostor koji izaziva osećaj elegancije, ali i prijateljsku atmosferu.

Udobnost i funkcionalnost

Uvek treba da razmišljamo o slojevitom osvetljenju i refleksivnosti u trpezariji. Zato dodajemo sveće, stone lampe – želite da vaši gosti budu okupani laskavim svetlom, sa prigušivačima, u prostoriji koja sija. Umetnost i dekor su važni, kao i mesto za posluživanje koktela ili sto za postavljanje hrane i osveženja. Trpezarije se najčešće koriste u večernjim satima, tako da je uključivanje malo glamura ispravno.

Takođe, treba da razmislite o tome kakav je osećaj gostima u trpezarijskom prostoru – da li je vaša stolica tapacirana i napravljena za duge razgovore? Da li volite toplinu drveta ili formalnost stakla ili kamena?

Boje i dezeni mogu dramatično da promene atmosferu u sobi. Stolnjaci, salvete sa šarama ili cvetni aranžmani takođe brzo transformišu iskustvo u trpezariji.

Dizajn u skladu sa karakteristikama prostorije

Pri uređenju trpezarije, ključno je stvoriti toplu atmosferu koja ostavlja trajan utisak na goste. Prostor treba da ostavi utisak doma – što se postiže autentičnom pažnjom na detalje.

Ako soba ima visoke plafone i velike proporcije, možete biti hrabri sa bojom i šarom, a zatim uneti osvetljenje i nameštaj. Trpezarijski sto i stolice će često dominirati prostorom, a osećaj udobnosti i topline ćete dodati kroz tapacirane detalje u šarenim, teksturiranim tkaninama. Umetnička dela su takođe važna i često mogu biti polazna tačka za dizajn sobe.

Sto od prirodnih materijala

Ključni estetski elementi trpezarije su boja, svetlost i tekstura. Trpezarija bi trebalo da vas ispuni osećajem smirenosti, radosti i da bude najsrećnije mesto u domu – zajedno sa kuhinjom.

Da bi se gosti osećali kao kod kuće, obavezno u prostoriju uvedite teksturu da bi se stvorila dubina – drvo i kamen mogu biti materijali koji su okosnica upečatljivog stola, na primer.

Pročitajte i ovo: Stil uređenja prostora koji će obeležiti 2024: Šta je “eclectic grandpa”?

Naslovna fotografija: instagram.com/diningroomideas

Božica Luković

Comments