Kada promeniti skincare rutinu? Stručnjaci kažu da je dobro držati se svog režima nege, ali ako primetite da on prestaje da daje dobre rezultate, to može biti znak da je koža “prezasićena”.

Bilo da je reč o toneru za dubinsko čišćenje pora, kremi za uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja, ili serumu sa vitaminom C, koji posvetljuje ten, veoma često se dešava da preparati za negu u jednom trenutku prestanu da deluju. Postoji mnogo razloga zašto se to dešava, a obično je potrebno da prođe neko vreme da biste primetili da ne dobijate željene rezultate. Dakle, zašto se to dešava i šta treba da uradite kada shvatite da vaša trenutna skincare rutina ne deluje?

Kada promeniti skincare rutinu?

Kako da znate da vaša skincare rutina više nije efektivna?

Ukoliko ste primetili da vaš režim nege više ne daje pozitivne efekte, odnosno vaša koža ne izgleda bolje, postoji više faktora koji mogu uticati na ovo stanje. Kada proizvodi ne deluju, to može biti znak da je vaša koža razvila toleranciju na aktivne sastojke i da je možda pravo vreme da povećate koncentraciju ili da koži date odmor od trenutne rutine.

kada promeniti skincare rutinu 02 Šta da radite kada vaša skincare nega prestane da deluje?

Kako biste identifikovali osnovni problem, morate biti objektivni. Najbolje bi bilo da sebi postavite nekoliko pitanja: Da li imate promene na koži – i koje su? Da li pravilno koristite proizvode? Da li je proizvodima istekao rok trajanja? Da li ste alergični na neki od sastojaka?

Crvenilo, iritacije i perutanje, najčešće su znaci ugrožene kožne barijere. Osetljiva koža često zahteva optimalnu regeneraciju ćelija i povećanu hidrataciju. Ako vam se stalno pojavljuju akne, to može ukazivati na inflamaciju kože, ili celog tela.

Kako promeniti svoju rutinu nege kože?

Da biste prilagodili proizvode i postigli maksimalnu efikasnost, važno je da se fokusirate na obnovu kožne barijere. Najbolje bi bilo da se fokusirate na korišćenje nežnog, hidratantnog sredstva za čišćenje lica, koje sadrži glicerin, ceramide i alantoin – ključne sastojke za podržavanje, obnavljanje i negu. Izbegavajte da upotrebljavate preparate sa previše agresivnim aktivnim supstancama, sve dok se koža ne normalizuje, odnosno crvenilo i iritacije ne povuku.

Važno je da pratite svoju kožu. Vaša rutina nege može biti dobra, ali u nekom trenutku ćete možda morati da je poboljšate. Možete dodati nove i drugačije aktivne supstance ili povećati/smanjiti njihovu upotrebu.

kada promeniti skincare rutinu 03 Šta da radite kada vaša skincare nega prestane da deluje?

Ako se odlučite da u svoju rutinu uključite nove proizvode, uvodite jedan po jedan preparat jer ćete tako, ukoliko se pojavi iritacija, znati šta vam tačno ne odgovara. Ukoliko želite da koristite anti-age preparate, koji sadrže nešto agresivnije aktivne sastojake. Postepeno ih uključite u svoj režim, posebno ako ste posebno skloni iritacijama. 

Pre nego što preparat nanesete na celo lice, uradite test na unutrašnjem delu ruke ili na vratu da vidite kako će koža reagovati. Zatim, kada osmislite svoju rutinu nege, odabrane proizvode obavezno koristite svake noći, ili u nekim slučajevima svaki drugi dan/noć, sve dok oni daju dobre rezultate. 

Pročitajte i ovo: Moćni skincare trikovi koje možete da isprobate tokom ove zime

Naslovna fotografija: pinterest.com/aurensdream

Kristina Page

Comments