Negativne osobine i toksična ponašanja koja možete prepoznati u ranoj fazi veze predstavljaju crvene zastavice – upozoravajuće signale da ćemo se loše provesti, ako nastavimo da se angažujemo u takvoj vezi i uključuju manipulaciju, gaslajting, posesivnost, iskorišćavanje. Nasuprot njima, postoje i zelene zastavice, koje ukazuju na pozitivno ponašanje i mogućnost da se veza odvija na zdrav i stabilan način.

Dobra ideja je da osim na crvene, obratite pažnju i na zelene zastavice i uzmete ih kao merilo vrednosti pozitivnih osobina druge osobe i aspekata odnosa, koji znače da će se emocionalno ulaganje isplatiti.

Takođe, uočavanje pozitivnih aspekata pomoći će vam da odlučite da li uočene zelene zastavice imaju veću težinu u odnosu na neke crvene, koje ste takođe primetili. Jedna velika crvena zastava može „vredeti“ tri zelene, ili obrnuto – nešto što veoma vrednujete, može biti važnije od nekoliko manjih slabosti.

Zelene zastavice ne garantuju da će se odnos razviti i da ćete biti srećni, ako izostaju neki bitni aspekti povezanosti, ali svakako znače da vredi istražiti mogućnosti i dati šansu i sebi i drugoj osobi.

Zelene zastavice na koje treba da obratite pažnju

Slobodni ste da budete ono što jeste

Na početku veze pokušavamo da ostavimo najbolji utisak, a to često znači da krijemo svoje pravo ja, jer se bojimo da nećemo biti prihvaćeni. Zato je jedan od najvažnijih aspekata zdrave veze udobnost da budemo autentični, da ne skrivamo svoje slabosti i da osećamo da smo prihvaćeni baš takvi kakvi jesmo.

Kada se sa nekim osećate opušteno da budete svoji, to je ogromna prednost u startu – velika zelena zastava, koja za mnoge može biti apsolutno najvažnija u odnosu. Osećaj da vas ništa ne sputava, da se ne stidite i ništa ne krijete o sebi pred drugom osobom, predstavlja veliko olakšanje, izaziva zahvalnost i osećanje da je mučna i neizvesna potraga završena – kod kuće ste.

Zelene zastavice zabave i smeha

Uživanje u društvu druge osobe, osećaj da se odlično zabavljate, iako ne radite ništa posebno, samo se družite, šalite i smejete, sigurni su znaci da veza ima potencijala. Ne potcenjujte zelene zastavice razigranog duha, maštovitosti i humora, smatrajući ih neozbiljnim – dobra zabava je od vitalne važnosti u partnerskom odnosu, faktor koji će vam omogućiti da prođete kroz teške periode i da oživite svoj odnos posle faza udaljenosti.

Pročitajte i ovo: Šta su „žute zastavice“ u vezi?

Povezujete se na dubljem nivou

Površna fascinacija, fizička privlačnost, nečiji status, popularnost, bogatstvo mogu vas privući i zainteresovati, ali kada se veza zasniva na površnim vrednostima, ona i ostaje na površini. U takvoj vezi možete imati osećaj da ste osvojili premiju, ili biti svesni da drugi misle da je tako i u tome možete nalaziti satisfakciju – neko vreme. Pre ili kasnije počećete da se osećate usamljeno ili će vam postati dosadno, a vaše emocionalne potrebe će ostati neispunjene.

Zelene zastavice povezanosti na emocionalnom, intelektualnom i duhovnom nivou ukazuju na trajne vrednosti koje možete deliti i unapređivati u dugoročnom odnosu, u kome možete da rastete i razvijate se kao ličnosti i kao par. Snažna emocionalna povezanost, intelektualna stimulacija ili dubok osećaj duhovne srodnosti mogu prerasti u fizičku vezu i duboku i kompletnu ljubav, koja se zasniva na poverenju, prijateljstvu, razumevanju i podršci.

Zelene zastavice usklađenih vrednosti

Kada imate iste vrednosti i uverenja, možete rasti u istom pravcu i uskladiti svoje ciljeve, odnosno, kreirati zajedničke. Ta uverenja ne moraju biti identična, dovoljno je da budu slična, jer ako su suprotstavljena, to može biti snažan faktor destabilizacije. Na primer, možda ste vegan zbog ljubavi prema životinjama, a vaš partner takođe voli životinje, iako mu to ne smeta da konzumira meso. To je dovoljno slično da vas ne uznemirava previše i da možete da tolerišete tu razliku, a postoje i velike šanse da partner vremenom prihvati snagu vašeg uverenja. Ali ako je druga osoba lovac, a vi ste vegan, ljubitelj životinja i apsolutno protiv oduzimanja bilo čijeg života, taj aspekt njegove ličnosti vas može duboko uznemiravati i činjenica da on takođe voli i gaji kućne ljubimce možda neće moći da nadjača činjenicu da on poseduje i rado koristi lovačku pušku. Dakle, vaše etičke i druge vrednosti treba da budu dovoljno usklađene da možete poštovati međusobne različitosti i da vas one ne uznemiravaju.

Spuštate gard i otvarate se

Kada vas neko razoružava svojim šarmom, ili svojom jednostavnošću i neposrednošću, opuštate se i spuštate gard. Vaše poverenje je veće od vašeg straha da možete biti povređeni. To znači da možete pred drugom osobom biti ranjivi, znajući da će vas ona zaštititi i utešiti i da neće zloupotrebiti vašu slabost.

Kada možete partneru dovoljno da verujete da mu pokažete svoju ranjivost, bez straha da ćete biti osuđeni, ili odbačeni, to je velika zelena zastava, signal da imate snažnu vezu, koja može dovesti do dugoročne posvećenosti.

Shvatite zelene zastavice kao smernice, navedeni primeri pozitivnih signala samo su neki od brojnih koje treba da tražite kad ulazite u vezu, u skladu sa onim što je vama najvažnije i najvrednije.

Pročitajte i ovo: Crvene i zelene zastavice – dejting signali na koje treba da obratite pažnju

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments