Lični rast je imperativ u savremenom svetu, a introspekcija je jedan od alata koje koristimo da proverimo stvarnost. Svi pokušavamo da unapredimo sebe, da postignemo mentalnu jasnoću, kanališemo stres, upravljamo svojim osećanjima i uzemljimo se, kako bismo ostali normalni i stabilni u svetu koji nameće suludi tempo i protivrečne zahteve.

Budite opušteni i živite u trenutku, ali napravite biznis plan i planirajte odmor šest meseci unapred. Možete upravljati samo svojim ponašanjem i reakcijama, ali zauzmite proaktivan stav i upravljajte svojim životom. Prepustite se toku, ali napravite raspored i organizujte svoje vreme svakog sata u danu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Navigacija kroz smernice koje nas upućuju u svim pravcima istovremeno zahteva ulaganje energije, vremena i sredstava da shvatimo šta to znači prepustiti se i istovremeno upravljati svojim životom. Biti slobodan i autentičan, a istovremeno prilagođen i funkcionalan u najtešnjim okvirima svakodnevice. Čitamo knjige, plaćamo terapije, slušamo podkaste koji nam pomažu da postanemo najbolja verzija sebe i vodimo ispunjenije živote. Oslanjamo se na resurse van sebe, da bismo pronašli sebe.

Kad zastanete da o tome razmislite, to je introspekcija. Šta vam je od svega toga pomoglo, dokle ste stigli, šta je najvažnije što ste shvatili, šta vam još nije jasno? I da li zaista radite na sebi ili samo pratite trendove, jer danas svaka žena koja drži do sebe ide na jogu i ima dvadeset minuta meditacije u dnevnom rasporedu? Tako znate da li da nastavite da radite to što radite, ili da preduzmete nešto drugo, ili da korigujete svoja očekivanja i promenite pravac u kome se krećete.

Osnovna introspekcija – odgovorite sebi na ova 3 pitanja

Koje su vaše vrednosti

Kada ispitujete svoje misli i osećanja i nastojite da razumete sebe, svoje motive i uzroke simptomatičnih ponašanja, obavezno preispitajte i svoje vrednosti, jer one vas vode kroz sve što radite, iako možda niste toga svesni. Introspekcija je alat samosvesti, a da biste produbili svoju samosvest morate poznavati principe kojima se vodite u svim životnim aspektima.

Naše vrednosti su sidra koja nas drže na mestu, i čiji se lanac zategne i cimne nas, kad struja postane prejaka i zapreti da nas odnese. Da li se nedavno dogodilo nešto što je izazvalo vaše vrednosti? Da li razmišljate o tome da jednostavno počnete da radite isto što i svi oko vas, iako je to ispod vaših standarda i očekivanja koja imate od sebe? Ili da naučite da bolje prikrijete svoje prave vrednosti, da ne biste izazivali neželjenu i negativnu pažnju? Ili da se držite onoga u šta verujete i što vrednujete i da se nametnete svima oko sebe – možda vas niko neće voleti, ali će vas poštovati, a možda i zazirati od vas.

Introspekcija vrednosti pomaže da se vratite svojim korenima, da se uzemljite i ostanete na mestu koje je ispravno za vas, ali takođe vam omogućava i da preispitate svoje vrednosti. Odakle one dolaze, zašto ih imate i da li su vam potrebne? I da li su se vaše vrednosti promenile od kad ste poslednji put proveravali? Sa godinama, zrelošću i iskustvom, vrednosti se menjaju.

Pročitajte i ovo: Samoposmatranje kao praksa ljubavi prema sebi

Introspekcija pojma uspešnosti

Preispitajte povremeno šta za vas znači biti uspešan, zato što uspeh znači različite stvari za različite ljude u različitim životnim fazama. Šta za vas u ovom trenutku znači uspeh? A šta je značio pre godinu ili pet godina? Šta je vaš najveći uspeh u poslednje vreme? Da li ste uspešno okončali jedan period svog života i sada je na redu drugi? Šta će biti uspeh za vas u narednih godinu dana?

Ne postoje tačni i pogrešni odgovori na ova pitanja. Introspekcija vas upućuje da sagledate šta uspeh predstavlja za vas, bez upoređivanja sa drugima, i bez ispunjavanja nametnutih očekivanja.

Takođe, vaša definicija uspeha se možda promenila – ako ste u poslednje vreme uspešno odolevali nekom pritisku, na primer, uspeh može biti da promenite poziciju i da više nemate taj izazov, tako da možete težiti nečemu drugom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kako koristite svoje vreme

Kada utvrdite šta je za vas uspeh u ovom trenutku i čemu težite u budućnosti, sledeći korak je da razmislite o tome kako da postignete taj uspeh, odnosno, kako da ostvarite svoje ciljeve. Za sve što radite imate na raspolaganju ograničen broj sati – svako raspolaže sa 24 sata, ali na kraju dana svi završimo sa različitim nivoima postignuća.

Introspekcija vremena zahteva da razmislite o tome kako trošite svoje vreme i da li vam negde „curi“ u aktivnostima koje vas ne osnažuju i ne pomažu vam da se približite svojim ciljevima. To ne znači da svakog trenutka morate biti produktivni, ali važno je da svakog dana ostvarite ono što ste zamislili i da odvojite vreme za opuštajuće aktivnosti, kojima ćete sebe nagraditi za postignuće.

Introspekcija vam omogućava da shvatite gde treba da ograničite potrošnju vremena, kako bi imali više vremena za stvari koje su vam važne i koje vas oplemenjuju, kao što su hobiji i negovanje bliskih odnosa. Ako ne pratite vremenske okvire, lako možete izgubiti prioritete i zaglaviti se u prekomernoj potrošnji vremena na nevažne stvari (prekomerna upotreba telefona i skakanje sa linka na link o sadržajima koji vam ne donose ni opuštanje, ni informacije, ni saznanja).

Introspekcija je jedan od najvrednijih alata koje možete koristiti za podizanje samosvesti i mentalne i emocionalne stabilnosti, jer vam omogućava da se preispitate i razmislite o onome što vam je promaklo „ispod radara“ ili ste to ignorisali. Navedena pitanja su dobra početna tačka za proveru stvarnosti – dokle ste stigli, gde se trenutno nalazite i šta želite sledeće da uradite. Samoposmatranje nije nešto što radite jednom mesečno ili kad se u nečemu zaglavite – introspekcija treba da postane način razmišljanja koji praktikujete na dnevnom nivou. Što više posmatrate sebe i što se više preispitujete, dobijate više odgovora, dublje upoznajete i bolje razumete sebe.

Pročitajte i ovo: Uvedite samoposmatranje u svakodnevnu praksu – na ove jednostavne načine

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments