Greške u uređenju doma su potpuno normalna, pa čak i očekivana stvar jer nismo svi dizajneri enterijera, tako da vam niko suštinski i neće zameriti ako vam estetika nije baš “iz kataloga”. Međutim, ume da se desi da greške u uređenju doma stvore utisak da nam je kuća neuredna, iako to nije, nego su stvari pogrešno uklopljene, pa se stvara utisak haosa.

Iznenadićete se koliko su ove stvari zapravo trivijalne, samo na njih ne obraćamo dovoljno pažnje, pa nam često promaknu, čineći da nam dom ne izgleda onako kako bismo želeli. Uočili smo osam najčešćih grešaka koje se pojavljuju kod laika kad je u pitanju uređenje enterijera, pa proverite da li se u nekoj od njih i sami pronalazite.

Greške u uređenju doma koje stvaraju nered

Previše različitih dezena

Često se dešava da u pokušaju da nam prostor odiše popularan boho vajb, napravimo grešku i u njega “naguramo” previše različitih dezena. Šarenilo je poželjno, ali morate ga dozirati da ne biste preterali i umesto mira i udobnosti od sopstvene kuće dobijali redovne glavobolje, a da i ne znate zbog čega. Birajte dezene koji se međusobno uklapaju i povedite računa o tome jer kombinacija različitih dezena jeste takozvani “hod po ivici” kad je upitanju estetika, pošto stvari lako mogu da se otmu kontroli.

Previše slika na zidovima

Nemojte insistirati na umetnosti po svaku cenu jer i slike morate pažljivo odabrati tako da su komplementarne. Vodite računa da, ukoliko su preblizu jedna drugoj, makar budu naslikane u istoj tehnici i bojama čije se nijanse uklapaju. Ne želite da stvorite utisak da, iako volite umetnost, ne umete da je izložite na način da i posetiocima budu dopadljive.

Previše nameštaja

Greške u uređenju doma ne moraju da se svode samo na dekor, već i na nameštaj kog možete imati mnogo. Da li imate previše stolica, taburea, fotelja? Ukoliko je odgovor da, usudite se da nešto izbacite, kako bi vam kod kuće bilo lepše i prijatnije. To što ste određeni komad dobili na poklon ili nasledili ne znači nužno da i morate da ga čuvate ako mu ne pronalazite mesto.

Prenatrpan hodnik

Pri ulasku u kuću se stiče prvi utisak i ako je on loš, to će ostaviti trajnu impresiju kod svakog posetioca. U hodniku nemojte ostavljati obuću gde stignete, već nabavite cipelarnik. Takođe, ključeve možete držati na jednom mestu, na primer, u činiji iz koje ćete ih po potrebi uzimati, a sve jakne ne moraju da vam budu na istom čiviluku i padaju sa njega, već nabavite više od jednog ako za tim ima potrebe, ili ih složite u orman.

Ostavljate krevet nenamešten

Neka vam bude navika da krevet nameštate na isti način na koji vas dočeka u hotelskoj sobi. Osećaćete se bolje, a prostor će izgledati uredno. Na kraju krajeva, bilo da započinjete dan ili ga završavate, pogled na uredan krevet deluje umirujuće. Ništa nije bolje nego kad uđete u čistu i provetrenu spavaću sobu.

Imate previše jastučića

Na sofi ili garnituri je dovoljno dva do tri jastučeta sa svake strane kako je ne biste opteretili toliko da nema dovoljno prostora za sedenje. Ukoliko ih imate previše, kako god da ih rasporedite vaša dnevna soba će izgledati prenatrpano i, ukoliko ne stoje baš “pod konac”, jastučići će stvarati privid haosa.

Previše produžnih kablova

Znamo, utičnica nikad dovoljno i produžni kablovi su neophodni, ali da li želite da se konstantno spotičete o njih? Nađite način da ih sakrijete na manje vidljivo mesto ili makar povežete tako da su svi jedan uz drugi i da nisu rasuti na način da gosti mogu da se sapletu.

Mnogo jarkih boja zidova

Greške u uređenju doma se javljaju i kad je u pitanju preterivanje u bojama zidova, pa krečite planski i smisleno. Manje je više, pa nemojte više od dva do tri zida okrečiti u jarku boju. Uz ovo, vodite računa da se jarki zidovi slažu sa enterijerom.

Pročitajte i ovo: Ideje za uređenje spavaće sobe u stilu enterijera francuskog sela

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Milana Petković

Comments