Naomi Campbell, jedna od najprepoznatljivijih figura modnog sveta, već decenijama privlači pažnju javnosti ne samo svojim gracioznim hodom na modnim pistama, već i burnim životom van njih.

Od svoje 15. godine, kada je u Londonu počela da osvaja modni svet, pa do danas, ona je uspela izgradi karijeru vrednu divljenja, ali i reputaciju koja prevazilazi svet mode.

Njen život, ispunjen vrhunskim dostignućima i skandalima koji oduzimaju dah, predstavlja fascinantnu priču o slavi, moći i kontroverzama. Nedavno je utvrđeno je da je samo 8,5% prikupljenih sredstava njene humanitarne organizacije Fashion for Relief zaista iskorišćeno u dobrotvorne svrhe, dok je značajan deo novca potrošen na luksuzne hotele, letove i čak cigarete.

Od 4,8 miliona funti prikupljenih tokom pet godina, samo 389.000 funti je prosleđeno partnerskim organizacijama. Kao rezultat istrage, Campbell je zabranjen rad kao direktorke dobrotvorne organizacije na pet godina, što je ozbiljno narušilo njen ugled u humanitarnom sektoru.

To nije jedini skandal u karijeri supermodela – prisetimo se najvećih!

Iza glamura: Skandali Naomi Campbell koji su joj obeležili karijeru

Njena karijera započela je slučajnim susretom sa Beth Boldt, agentom agencije Synchro, dok je šetala londonskim Covent Gardenom sa samo 15 godina. Ubrzo nakon toga, Naomi se pojavila na naslovnici britanskog Elle magazina, postavši prva crnkinja na naslovnici tog modnog časopisa. Ovo je bio samo početak njenog vrtoglavog uspona.

Do svoje 18. godine, Campbell je već krasila naslovnice Voguea i postala jedna od najtraženijih manekenki na svetu. Njen proboj na svetsku scenu obeležilo je učešće u kultnom spotu Freedom! ’90 Georgea Michaela, gde se pojavila zajedno sa drugim supermodelima poput Linde Evangeliste i Cindy Crawford.

Borba sa zavisnošću

Uprkos blistavoj karijeri, Campbell je kasnih 1990-ih godina vodila tešku bitku sa zavisnošću od kokaina. U intervjuu za Vogue, priznala je: “Vreme između 1998. i 2005. bilo je posebno loše. Tokom tog perioda izbegavala sam da se pogledam u ogledalo, jer nisam volela osobu koja mi je uzvraćala pogled.”

Naomi je 1999. godine potražila pomoć i otišla na rehabilitaciju, nakon što se onesvestila tokom modnog snimanja. Njen put ka oporavku bio je dugotrajan i težak, a kao jedan od ključnih faktora koji su doprineli njenoj zavisnosti, navela je ubistvo bliskog prijatelja, modnog dizajnera Giannija Versacea 1997. godine.

Incidenti nasilnog ponašanja

Campbell je tokom godina postala ozloglašena zbog svog temperamentnog ponašanja i niza incidenata sa asistentima i osobljem. Prvi javno poznati slučaj desio se 2000. godine, kada je priznala krivicu za napad na svoju asistentkinju mobilnim telefonom. Ovaj incident nije bio izolovan slučaj.

U narednim godinama, Campbell je optužena za slične napade na osoblje, uključujući bacanje telefona na asistentkinju 2003. i udaranje kućne pomoćnice kristalnim futrolam za telefon 2007. godine. Pravne posledice ovih incidenata bile su značajne – od novčanih kazni do društveno korisnog rada. Vrhunac njenog problematičnog ponašanja dogodio se 2008. godine kada joj je zabranjen let British Airwaysom nakon verbalnog i fizičkog napada na osoblje aviokompanije. Ova zabrana je trajala pet godina, šaljući jasnu poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja.

Kontroverza oko “krvavnih dijamanata”

Naomi Campbell se 2007. godine našla u centru međunarodne afere kada je pozvana da svedoči na sudu za ratne zločine. Incident se vezuje za večeru kod Nelsona Mandele 1997. godine, gde je upoznala Charlesa Taylora, tadašnjeg predsednika Liberije. Nakon večere, Campbell je u svojoj sobi primila poklon – nekoliko malih, neobrađenih dijamanata. Ovi dragulji su kasnije identifikovani kao “krvavi dijamanti”, korišćeni za finansiranje građanskog rata u Sijera Leoneu.

Campbell je inicijalno negirala primanje poklona, ali je kasnije na sudu priznala da je dobila “prljave dijamante”. Tvrdila je da nije znala njihovo poreklo niti vrednost, te da ih je donirala u dobrotvorne svrhe. Ovaj slučaj je izazvao burne reakcije javnosti i bacio senku na Campbellin imidž, mada nije bila optužena za krivično delo.

Humanitarni rad i kontroverze

Uprkos skandalima, Campbell je 2005. godine osnovala humanitarnu organizaciju Fashion for Relief, s ciljem prikupljanja sredstava za različite dobrotvorne svrhe. Međutim, i ovaj poduhvat je postao izvor kontroverzi. Nedavna trogodišnja istraga Charity Commissiona otkrila je ozbiljne finansijske nepravilnosti u radu organizacije.

Utvrđeno je da je samo 8,5% prikupljenih sredstava zaista iskorišćeno u dobrotvorne svrhe, dok je značajan deo novca potrošen na luksuzne hotele, letove i čak cigarete. Od 4,8 miliona funti prikupljenih tokom pet godina, samo 389.000 funti je prosleđeno partnerskim organizacijama. Kao rezultat istrage, Campbell je zabranjen rad kao direktorke dobrotvorne organizacije na pet godina, što je ozbiljno narušilo njen ugled u humanitarnom sektoru.

Privatni život i majčinstvo

Uprkos dugogodišnjem životu pod lupom javnosti, Naomi Campbell je uspela da iznenadi svet 2021. godine objavom o rođenju svoje ćerke. Dve godine kasnije, ponovo je iznenadila javnost vešću o rođenju sina. Campbell je odlučila da zadrži većinu detalja o svojoj deci u tajnosti, uključujući njihova imena i identitet oca.

U retkim izjavama o majčinstvu, naglasila je da su deca njen apsolutni prioritet i da se nada boljem svetu za njih. Manekenka je otkrila da su oba deteta rođena putem surogat majke, opisujući sebe kao samohranog roditelja. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @instyleminiandme

Kompleksno nasleđe modne ikone

Životna priča Naomi Campbell je prepuna uspeha, kontroverzi i promena. Od mlade devojke iz Londona do globalne modne ikone, njen put je bio sve samo ne običan. Uprkos brojnim skandalima koji su pratili njenu karijeru – od borbe sa zavisnošću i nasilnog ponašanja do kontroverznih dijamanata i finansijskih nepravilnosti u humanitarnom radu – Campbell je uspela da održi svoj status u modnoj industriji. Iako je njen uticaj na modni svet nesporan, Naomino nasleđe ostaje kompleksno, podsećajući nas da iza blještavila slavnih često leže duboke ljudske borbe i kontradikcije.

Dok industrija mode nastavlja da se razvija, Campbell ostaje figura koja je istovremeno fascinira i polarizuje, otelotvorenje jake moći modne infustrije, ali i njenih potencijalnih zamki.

Pročitajte i ovo: Sabrina Carpenter je nova Prada Beauty ambasadorka

Naslovna fotografija: instagram.com/instylemagazine

Nikola Gudelj

Comments