Nakon godina dominacije minimalističkih trendova u svetu enterijera, čini se da je na pomolu novi talas koji će preuzeti primat. Ukoliko još uvek niste čuli za „trend organizovanog haosa“ mi ćemo vam objasniti o čemu se radi – i na koji način i vi možete preurediti svoj dom u skladu sa ovim novim konceptom.

Šta je trend “organizovanovog haosa”?

Prethodnih godina smo se trudili da nered u svojoj kući sakrijemo na različite načine. Kupovali smo organizatore, ukrasne kutije, sakrivali bilo kakve tragove ljudskog života iza frontova naših kuhinja, komoda i ormara. Nijedna površina nije imala detalje na sebi i to smo pravdali nekim praktičnim aktivnostima, kao što je lakše brisanje prašine i održavanje životnog prostora.

Međutim, posle nekog vremena enterijeri su počeli da liče jedni na druge i retko kad se probija individualnost vlasnika domova. Ljude je predugo fascinirala skoro prazna kuća Kim Kardashian, ali sada, pod uticajem kasnih faza kapitalizma, dolazi do promena u načinu na koji želimo da naš dom izgleda.

“Organizovani haos” predstavlja eklektički pristup sa elementima maksimalizma, ali način na koji kombinujemo nameštaj sa dekorom je više mindful i odaje utisak pažljivo osmišljenog životnog prostora. Ovde se ne radi o gomilanju stvari jer ih nemamo gde – naprotiv, svaki komad ima svoje mesto, iako se tako ne čini na prvi pogled.

Nered sa predumišljajem – između minimalizma i maksimalizma

Ovaj stil je idealan za one koji još uvek ne mogu da se oproste od minimalizma, ali nisu ni spremni da skroz uskoče u maksimalizam. Dok se u maksimalističkoj estetici u prostoru izlažu različite umetninine koja su skupljene tokom godina, ovaj trend ima za cilj da izložimo stvari koje koristimo u svakodnevnom životu.

Ovo ne znači da morate da popunite baš svaki zid slikama i fotografijama (iako imate apsolutno pravo da to uradite), već je ideja da svoj prostor popunjavate polako, sa namerom, i da dozvolite sebi da taj raspored menjate u skladu sa vašim potrebama.

Ideje za uvođenje ove estetike u vašem domu

Kojim se to pravilima treba voditi ako želimo da inkorporiramo trend “organizovanog haosa” u našem prostoru? Dobra vest je da pravila ne postoje, a ideja ima na pregršt.

Najlakši način da postignete ovaj efekat jeste da koristite stvari koje većina nas i poseduje, kao što su knjige, biljke ili sveće. Umesto da ih držite na unapred predviđenim mestima iskoristite ih da prostor dobije novu dimenziju.

Neka knjige budu poređane na podu ili ih naslažite i iskoristite kao pomoćni stočić. Još jedan način da oplemenite svoj dom jeste da napravite gallery wall tako što ćete koristiti vaše omiljene fotografije u kombinaciji sa printovima koji govore nešto o vašoj ličnosti.

S obzirom na to da je ovaj nered nameran, vi birate u kojoj količini će vaš prostor biti pretrpan stvarima. Sasvim je u redu da imate par praznih površina ili zidova ukoliko je to u skladu sa vašim potrebama.

Ako niste sigurni odakle da počnete sa ovim tipom uređenja, možete za početak ograničiti deo prostora u kom ćete se igrati sa ovom estetikom, pa je skroz okej da nam jedan ćošak bude zatrpan knjigama, pločama ili biljkama dok nam je stočić u dnevnoj sobi potpuno prazan.

Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera za jesen 2024.

Naslovna fotografija: pinterest.com/kelsiefiege

Dragana Miletić

Comments