Fraza “pantalone sa jednom nogavicom” zvuči kao da dolazi iz neke dečije knjige. Ali, u pitanju je nadolazeći trend za proleće/leto 2025. Nova sezona je iznedrila ovaj čudni komad odeće, koji se pojavljuje ne kod jednog, nego kod više različitih dizajnera.

Potreba da se stvori nešto kreativno u kontekstu dizajna može biti zadovoljena tako što će kreatori izabrati jedan od dva načina. Prvi uključuje potpuno diseciranje načina konstrukcije odeće i eksperimentisanje sa krojevima, a drugi podrazumeva reinterpretaciju svakodnevnih komada na malo čudniji način.

Ovaj trend izgleda da spada u drugu kategoriju.

Ko je došao na ideju da napravi pantalone sa jednom nogavicom?

Postavlja se pitanje da li su modne kuće bile deo iste chat grupe, jer se ovaj komad pojavio u čak pet različitih revija. Najistaknutija interpretacija među njima bila je ona koju je kreirala kuća Bottega Veneta, koja je uključila nekoliko različitih modela sa jednom nogavicom (ili bez jedne nogavice,).

Botega Venetta je neobične pantalone kombinovala sa suknjama sa volumenom, dajući im avangardni efekat.

pantalone sa jednom nogavicom Ovde ste čuli prvi: Pantalone sa jednom nogavicom biće najluđi trend naredne sezone

instagram.com/rsvp.style

Courrèges je bio sledeći brend koji je prihvatio taj trend, pa se u njihovoj kolekciji našla haljina asimetričnog kroja koja je bila toliko duga sa jedne strane, da je obmotavala nogu modela dok je hodala pistom.

Victoria Beckham je takođe bila jedna od kuća koja je u svojoj prolećnoj kolekciji, prikazanoj na Nedelji mode u Parizu, prigrlila ovu siluetu, prezentujući pantalone sa frontalnim šlicem ispod kog se nazirao šorts. Pored toga, Beckham je očigledno bila inspirisana asimetrijom, pa je pored pantolona prikazala i sako bez jednog rukava.

pantalone sa jednom nogavicom 3 Ovde ste čuli prvi: Pantalone sa jednom nogavicom biće najluđi trend naredne sezone

instagram.com/bonbon_chic

Među poslednjim revijama u Parizu koje su u svoje kolekcije uključile pantalone sa jednom nogavicom, bile su Coperni i Louis Vuitton.

Činjenica da je nekoliko dizajnera otišlo u ovom pravcu ukazuje na potrebu da se konvencionalni način odevanja oplemeni određenom dozom dinamike, razbijajući uniformisano oblačenje.

pantalone sa jednom nogavicom 2 Ovde ste čuli prvi: Pantalone sa jednom nogavicom biće najluđi trend naredne sezone

instagram.com/louisvuitton

Da li je ova silueta zaista tako nova ideja?

Istina je da je ova silueta prisutna već neko vreme, naročito u okviru indie scene. Najranije zabeleženi slučaj su pantalone holandske kreatorke Sarah Aphrodite-Stolwijk, koja je izrađivala ovaj komad još od 2006. godine. Ali, s obzirom na to da se ona nije reklamirala skoro celu deceniju, mnogi navode da su pantalone koje je Ksenia Schnaider dizajnirala “nulti pacijent” ovog trenda.

Nakon pandemije, tokom 2022. godine stil su prigrlili dizajneri kao što du Eckhaus Latta i Puppets and Puppets. Poreklo ovog pokreta je rezultat više različitih uticaja. S jedne strane, inspiracija dolazi od brendova od kojih velike kuće često “pozajmljuju” ideje, dok se sa druge strane u okviru plesne kulture često može primetiti da plesači zavrnu jednu nogavicu tokom proba.

Ova vrsta dizajna je dovela do podele javnosti. Dok jedni nalaze trend interesantnim u kontekstu haotične sezone, drugi imaju svoje zadrške. Pojava ovog stila svakako ukazuje na generalni trend kretanja ka asimetriji, koja je bila prisutna i u okviru nekih konvencionalnijih sezonskih lookova.

Pitanje je kako će ove pantalone biti komercijalizovae, ali za sada deluje kao da njihova pojava nije ni planirana da bude nešto što će biti masovno prihvaćeno –  da će ostati u domenu autfita za crveni tepih i influenserska slikanja.

Pročitajte i ovo: Giorgio Armani One Night Only revija je filmska oda Njujorku – od italijanskog majstora stila  

Naslovna fotografija: instagram.com/qvarix

Dragana Miletić

Comments