Možete li zaista da odredite šta je varanje u vezi? Koliko god da je osećaj ljubavi kompleksan, afere i varanje u vezi su jednako komplikovani. Ali, ko je taj ko definiše varanje i šta varanje podrazumeva u vezi?

Varanje u vezi je jedna prilično čudna stavka. Iznad svega bolno, ali presmešno kada se gleda sa strane.

Jeste li primetili kako se veze menjaju vremenom? Jeste li primetili kako izvrćemo sopstvena obećanja partnerima – da bismo ispunili određene, najpre lične prohteve?

Poljubili ste se s nekim jer ste pretpostavljali da vas partner vara? Ili ste spavali sa nekim drugim jer vam partner nije pokazivao dovoljno pažnje? Da li je to varanje ili menjanje okolnosti?

Varanje u vezi

Često u vezama ume da se izgubi granica između onoga što se sme i ne sme, ako već granice nisu postavljene. Štaviše, bez utvrđenih granica/pravila velike su verovatnoće da se veza neće nastaviti posle onog početnog perioda. 

Čini se kako u današnje vreme ne možete ni da kihnete, a da vaš partner nema mišljenje o tome. Zašto se ovo dešava?

Sam Bog zna! Ali, što parovi postaju više uključeni u svakodnevni život ovog drugog, problemi samo izviru!

Porazmislite na sekund. Jeste li nekada bili u situaciji gde je sumnja o neverstvu toliko mala ili beznačajna, ali ste završili u neverovatnoj svađi sa partnerom i čak možda odlučili da se ne čujete nekoliko dana da biste razrešili situaciju? Uvek postoji svetlo na kraju tunela, samo je bitno da ga pronađete.

shutterstock 100167227 640 428 s c1 center top 0 0 A ti bio si dno, varao me sa sto!

A ti bio si dno, varao me sa sto!

Varanje i naša lična tačka gledišta

Varanje u vezi ume da bude zbunjujuća situacija. Prijatelj mi se požalio da ga je devojka ostavila, jer se često dopisivao sa nekom devojkom s posla. Ona bi ga, s vremena na vreme, pozvala da popričaju, tračare i slično. Devojka ga je pitala zašto se čuje sa njom čak i kada je kod kuće kada se već svakodnevno viđaju na poslu, a njegov odgovor je bio da je to samo zato što ta devojka voli da ćaska i to je to. Lično, siguran sam da je u tom ćaskanju postojao određeni nivo flerta, ali, budimo realni, dečaci i devojčice uvek flertuju jedni s drugima… Čak i kada toga nisu svesni.

Neverstvo stvara sopstvene okolnosti

Nakon par meseci, moj prijatelj i ta brbljiva koleginica su se poljubili. Naravno, moj ton u odnosu na celu priču se promenio. Međutim, nisam mislio da jedan glupavi poljubac može da poremeti harmoničnu vezu dugu tri godine! Ko još pa nije uradio nešto takvo i posle zažalio? Naravno, izjeden krivicom, moj prijatelj je devojci sve priznao, na šta je ona odreagovala tako što ga je optužila kako je oduvek znala da joj je neveran što, lično, nisam smatrao fer pristupom. Ipak, ovo je bila samo malena greška koja lako može svima da se dogodi.

Kada je nešto varanje?

U današnje vreme se svaka podeljena stvar sa prijateljem suprotnog pola smatra za varanje. Apsurdno, zar ne? Pogrešno.

Bili biste iznenađeni kada biste znali koliko se veza rasturi zbog najmanjih gluposti. Varanje je varanje samo ako uhvatite svog partnera na delu sa nekim. I – ovo ide u oba smera!

Danas je sve moguće. Svi mi smo skloni pretpostavkama koje se uvek zasnivaju na negativnim stvarima umesto pozitivnim. Umesto što se bakćete tim negativnostima, bolje postavite pitanje – šta bi moglo da bude dobro u tome što je moj partner poljubio nekog drugog?

Prvo, nije kao da su spavali sa tom osobom. Nisu podelili noć punu strasti kako bi to uradili s vama. Drugo, ako ste već saznali (bilo da vam je partner rekao ili ste otkrili sami), znači da se neće ponoviti. Ako urade ponovo, naravno da je to varanje i da nema nazad. Ali, ako se dogodila jedna omaška – nije velika stvar. Svakome može da se desi!

Dakle, šta je varanje?                   

Prva asocijacija na reč varanje je seks sa nekim drugim. Međutim, kao što sam već pomenuo, u današnje vreme se na gotovo sve gleda kao na varanje – flertovanje, poljubac, cyber-sex, dopisivanje s nekim preko društvenih mreža, čak i ako pogledate nekoga suprotnog pola, dobijete recku! Eto, izvinjavam se, sledeći put neću pogledati lepoti u oči kad prođe pored mene.

Sam čin prevare varira od kulture do kulture, kao i od tipa veze koji postoji među ljudima.
Većina ljudi se slaže da postoji šest osnovnih pravila za zdravu vezu punu ljubavi: poštovanje, poverenje, iskrenost, biti fer, jednakost i dobra komunikacija. Svi smo drugačiji, a kada se radi o pravilima dejtinga, partneri bi trebalo da porazgovaraju o onome što žele pre nego što se upuste u građenje veze.

Razgovarati o ovim stvarima, ma koliko se činile (ili zaista bile) neprijatne, zapravo je najbolji način da postavite granice i izbegnete prevaru u vezi.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments