Predstavljamo vam najbolje i najlepše prodavnice čokolada. Ako se nađete u nekom od ovih svetskih gradova, nemojte propustiti da ih posetite. Oduševiće vas samim izgledom ali i velikim izborom ukusnih polastica.

Patrick Roger – Pariz

Patrik Rodžer ima reputaciju kao Roden (François-Auguste-René Rodin) i nikad se ne zna kakvu će skulpturu od čokolade da izloži i prezentuje u  svojoj radnji u ulici La Madeleine. Rodžer koji je jednom pokušao da napravi slona u prirodnoj veličini celog od čokolade, tretira čokoladu kao sirovinu koju pretvara u džinovske kreacije ili umotane slatkiše metar dugačke kutije. U saradnji sa modnim dizajnerom Karlom Lagerfeldom napravio je i čitav hotelski apartman od čokolade.

patrick roger Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Poznat po skulpturama od čokolade

100 percent chocolate – Tokio

Znate one priče gde je sve napravljeno od čokolade i slatkiša? E pa ovaj kafić je njegova prava verzija. Velika otvorena kuhinja je u centru pažnje, u blizini su veliki mermerni stolovi upareni sa stolicama boje kestena da popune prostoriju i neverovatan plafon koji podseća na ogromnu tablu čokolade. Kaleidoskopski raspored čokolada jarkih boja stoje ponosno na policama, možete uživati u njima i u samom ambijentu kafića ili ih kupiti i poneti.

100 percent chocolate cafe Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Plafon koji podseća na ogromnu tablu čokolade

Maison Cailler – Švajcarska

Od 1819. Maison Cailler je proizveo legendarnu čokoladu u planinama Švajcarske. Njegova fabrika je mala struktura od drveta prepolovljena staklenim zidom koji otkriva smelo modernistički enterijer. Koliba, koju je kreirao francuski dizajner Metju (Mathieu Lehanneur) i arhitekta Ana (Ana Moussinet), služi kao centar dobrodošlice gde gosti otkrivaju svoju ”čokoladnu ličnost” kroz degustaciju uzoraka sa različitim količinama mleka, karamela, oraha, voća, cveća, vanile i kakaa.

maison cailler Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Mesto gde ćete otkriti svoju ''čokoladnu ličnost''

Royce – Njujork

Nedavno otvoren ogranak Japanskih prodavnica čokolada Rojs u Njujorku, je elegantan i minimalističan. Bela prostorija ukrašena izlogom šarene ponude čokolada kompanije. Zastupljen je visok kvalitet proizvodnje i strogi standardi higijene. Njihova politika je da stalno reaguju na zahteve kupaca i proizvode slatkiše sa beskompromisnim standardima.

royce Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Elegancija i minimalizam

Oriol Balaguer – Madrid

Osetljivost, percepcija, luksuz i kreativna sofisticiranost. Oriol Balaguer predstavlja simbiozu između pripreme i kuvanja. Arome i teksture koje vizuelno oduzimaju dah kombinuju njegovo znanje i iskustvo. Oriol ima zadatak da stvori izvrsnu čokoladu koje omogućavau da u meniju bude ekskluzivnosti, a navodi kako inspiraciju pronalazi u arhitekturi.

oriol balaguer Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Inspiraciju pronalazi u arhitekturi

Les Marquis de Ladurée – Pariz

Raskošni enterijer ove prodavnice slatkiša može se meriti sa obližnjim prodavnicama nakita. Moderan dizajn kombinuje grafički senzibilitet XXI veka i veličanstvo Kralja Sunca.

laduree Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Raskoš ove prodavnice će vas obuzeti

Mast brothers – Bruklin

Ručno rađena čokolada je njihovo životno delo. Dizajnirana i priređena od braće Rika i Majkla Masta, prikazuje da ono što je staro ima novi osećaj, kao što najbolje prikazuju šarmantnim dezenom pakovanja firme. Čokolada je poreklom iz celog sveta ali i njihove kuće, pa prave miks.

mast brothers Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Staro, sa novim ukusom

Melt – London

Ova prodavnica čokolade, koju je stvorio londonski dizajner Majkl Bojd, svetla je, vazdušasta i osvežavajuće jednostavna. Otvorena i izložena kuhinja dozvoljava posetiocima da posmatraju zanatlije na poslu i izaberu neki od svežih slatkiša – za razliku od većine ostalih gde drvenim kleštima izaberete čokoladu koja vam se sviđa iz već postavljnog aranžmana.

melt Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Otvorena kuhinja i sveži slatkiši vama na raspolaganju

Jacques Genin – Pariz

Kada zakoračite u ovu besprekornu prodavnicu u pariškom naselju Marais, nikada ne biste pretpostavili da ste ušli u dom čoveka poznatog kao pobunjenika. Aerodinamičan dizajn za šik prostor smešten u XVII vek jasno drži fokus tačno tamo gde treba da bude – na čokoladu.

jacques genin Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Jasan fokus

Mary Brusseles

Ako vam unutrašnjost ove prodavnice izgleda kao pogodna za kralja, upravo to i jeste. Proslavljeni prodavac čokolade održao je ”Kraljevski nalog” još  1942, i bio je jedan od najcenjenijih u Belgiji – tj u svetu od otvaranja 1919. Ali sav sjaj pozlaćenih zidova još uvek ne može da zaseni rukom pravljene praline.

mary Ajde vodi me u prodavnicu slatkiša

Ništa ne može da zaseni ove slatkiše


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Comments