Dešava se to – ljubav prihvata i prašta, a toksična osoba nije samo toksična – ona ima i one kvalitete zbog kojih je volite i shvatate da ne možete i ne želite da je odbacite. Pokušali ste i život vam je možda jednostavniji, ali osećate se prazno i patite. Nije vam bolje bez te osobe, zaključujete i pružate joj još jednu priliku. Niste jako ubeđeni da će biti bolje, ne verujete da će se voljena osoba promeniti, ali verujete u ljubav i rešavate da se povinujete zahtevu srca. Svako će vam reći da to nije pametno – ali uzalud će vam govoriti ono što i sami znate. Naravno da nije pametno. Ali, možda postoji pametan način da ograničite toksično dejstvo voljene osobe, kad ste već rešili da je ponovo pustite u svoj život.

Nemojte se “sunovaratiti” u odnos kakav ste imali pre. Ne pozivajte osobu da dođe kod vas, ne idite vi kod nje, izbegnite momentalno skliznuće u udobne i poznate obrasce. Sastanite se na nekom neutralnom mestu, razgovarajte, nagovestite da ne nameravate da tolerišete loš tretman i da očekujete da se druga strana malo više potrudi. Sledeći put se opet sastanite negde napolju, idite u šetnju, na izlet, uvedite neki sadržaj u kome ćete zajedno učestvovati.

Postavite pravila, iscrtajte jasne granice i recite šta očekujete, odnosno, šta je vama potrebno da biste bili uvereni da ima smisla počinjati ponovo. Verovatno vam je lakše da nabrojite šta nećete trpeti, ali nemojte to isticati – naglasite ono što želite i što vam treba. Recimo, hoćete da se narednih mesec dana viđate dva ili tri puta nedeljno, u javnosti. Ne želite da obnovite telesnu intimnost dok ne osetite da možete da se opustite. Hoćete da se dopisujete ili razgovarate pred spavanje. Hoćete da vam se odgovori na svaku poruku. Hoćete da imate vreme i prostor za sebe, svoje prijatelje i druge sadržaje i nećete tolerisati kontrolu i posesivnost. A kada se sa tim ipak suočite, odmah se distancirajte i dajte partneru tajm-aut, da razmisli o svom ponašanju i da pokuša da kontroliše sebe, a ne vas.

Comments