Oči su mi se otvorile! Bio je to onaj čuveni AHA doživljaj, kad se kockice slože i tebi najzad sine. Dakle, to je ono što oni misle kad optužuju žene za manipulaciju! I to je ono, kad se ja pitam, pobogu dečko, sa kim si ti to imao posla do sada?! Jer vidite, nisu sve žene lukave manipulatorke, koje se igraju muškim srcima, uz pomoć taškanja testisa i draškanja ega. A nisu ni svi muškarci bikovi koji se primaju na crveno i ne vide ništa osim gaćica kojima im mašete pred očima. Ali ima i jednih i drugih. U primitivnim odnosima. Muškarci traže poštovanje, dok zapravo traže da im se žena ne suprotstavlja, a žene vekovima glume poslušnost i pronalaze zaobilazne načine da muškarce navedu da ispune njihove potrebe i želje. Sve čuvene kraljevske ljubavnice bile su talentovane manipulatorke, ali na dvoru su se svi time bavili, to se smatralo normalnim i prirodnim ponašanjem (zavere, lukavstvo, manipulacija, postizanje ciljeva svim sredstvima…). Neke žene možda zaista kontrolišu svoje partnere, držeći ih na kratkoj uzici, dok oni zamišljaju da su slobodni, da su glavni i da ona ne sme ni da šušne kad je samo pogleda (a ona tačno zna dokle sme da ga pritiska i kad prestaje da “šuška” i počinje da plače, recimo). Možda se stvarno tako čuva brak, ili se putem muškarca postiže udobnost, ili, ne znam šta. Puno puta sam se pitala šta to te neke žene znaju, a ja nemam pojma i evo otkrovenja. Ovako se manipuliše muškarcima:

Ometanje

Kad nešto hoće da postigne, odnosno kad joj se ne sviđa ono što muškarac radi i ona zna bolji način, žena se pravi da sarađuje sa njim i da ga podržava, a sve vreme ga ometa i sabotira. Pritom mu govori da sve zavisi od toga šta će on odlučiti i stalno ga pita šta će da radi i šta ona da radi, da bi se on osećao kao glavni i odgovorni i da bi na kraju prihvatio njen savet, koji će mu plasirati kao da je čula ili pročitala negde da je neko u sličnoj situaciji… Mene zamara i da razmišljam o tome, ali ako imate glumačke ambicije, eto načina da vežbate ulogu poslušne i zabrinute žene, koja brine o svom muškarcu, dok zapravo brine o sebi i nastoji da ostvari ono što je zamislila, ali tako da zasluge na kraju pripiše njemu. Vuk sit i ovce na broju, čudo je ta manipulacija.

Poređenje s drugima

Predočavajući svom muškarcu kako to radi neki drugi (uspešan par), kako su postigli ovo ili ono, ona mu “suptilno” stavlja do znanja šta mu je činiti, ako želi da je usreći. Ne znam koliko treba da je neinteligentan taj muškarac, kod koga ovo prolazi.

Comments