Kada biste sad u ruci imali jedan euro, šta biste uradili s njim? Jednom prilikom sam dobila kovanicu od jednog eura od bake da je koristim kada odem da pazarim u Lidlu. I dalje imam tu kovanicu i, iskreno, samo tome i služi. Ali, šta ako vam kažem da upravo za sumu od jednog eura možete kupiti kuću u Italiji. Suludo, zar ne? Baš su tako mnogi sebi obezbedili kuće u jednoj od najlepših država na svetu. A vi se sigurno pitate – u čemu je caka?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 1EuroHouses (@1eurohouses)

U poslednjih nekoliko godina ruralni delovi Italije su sve napušteniji. Tako da su naslednici koji poseduju kuće i dvorišta širom Sicilije i Sardinije odlučili da prodaju zemljište po posebno niskim cenama. Toliko niskim da biste u centru Rima espresso platili duplo više nego kuću na Sardiniji.

Budući da se mnogi sele u gradove, njihove kuće na selu ostaju prazne. Što pokreće trend – stranačku kupovinu zemljišta. Budimo iskreni, ideja o životu u Italiji zvuči kao bajka. Oko 60 sela je pokrenulo akciju prodaje napuštenih kuća i zemljišta, a odziv je bio neverovatan. Čak i u periodu globalne pandemije u kojoj se nalazimo, ljudi ne prestaju da ulažu u nekretnine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 1EuroHouses (@1eurohouses)

Pre skoro 10 godina, ova ideja je po prvi put izašla u javnost, ali nije zaživela sve dok gradonačelnik grada Salemi na jugu Sicilije nije preuzeo stvar u svoje ruke. Mnogi gradovi, poput Musomelija, u kratkom vremenskom roku su dobili na hiljade ponuda za kupovinu napuštenog zemljišta.

Comments