Sinoć je u prostorijama “Info Room”-a održana konferencija za novinare i koktel povodom početka projekta “Klub Aktivan život”, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i uz podršku Kancelarije za mlade gradske uprave grada Beograda.

Samostalni savetnik u Ministarstvu omladine i sporta gospođa Vesna Vidojević govorila je o značaju podrške državnih institucija na projektima kao što je “Klub Aktivan život”, ali i o sprovođenju strategije karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji. Istakla je da je dugoročni cilj Ministarstva omladine i sporta poboljšanje položaja i unapređenje kvaliteta života mladih, kao i da Srbija bude zemlja iz koje mladi neće odlaziti, a zajednički zadatak vladinog i nevladinog sektora je da im to omogućimo kroz mere koje će doprineti poboljšanju njihovog položaja.

konferencija1 Aktivan život

Neki od projekata koje je “Aktivan život” realizovao su i “Aktivno leto” u Beogradu i “Prvi pokret”

“Naša vizija je da Srbija postane zemlja u kojoj će mladi aktivno učestvovati u svim sferama društvenog života, a pre svega u kreiranju i sprovođenju politike za mlade. Naša obaveza je da ih u tome podržimo kroz splet različitih programa, mera, aktivnosti u svim oblastima ključnim za politiku mladih”, rekla je gospođa Vidojević.

Milena Berić, konsultant za komunikacije na projektu, upoznala je javnost sa misijom, ciljevima, partnerima i aktivnostima “Aktivnog života” – od svog osnivanja 2009. godine do danas:
“Klub Aktivan život okuplja aktivne osobe koje prihvatajući, podržavajući i upražnjavajući aktivan životni stil preuzimaju odgovornost za promenu, kako u sopstvenom životu, tako i u svojoj bliskoj društvenoj sredini. Clij “Kluba” je da podstiče i motiviše mlade na aktivan odnos prema svom telu kroz sport, rad na psihološkom razvoju, razvoj kulturnog bića i na društveni aktivizam, svojstven prirodi mladog čoveka. Naša misija je da kroz projekte i direktan rad sa mladima, nuđenjem sistemskih rešenja i umrežavanjem bitnih aktera na društvenoj sceni doprinesemo razvoju društva i ostvarenju naše vizije koja podrazumeva “Aktivan život” – kao savremeni koncept kulture življenja.

Partneri u ostvarivanju naše vizije su: Ministarstvo omladine i sporta, GIZ, Kancelarija za mlade gradske uprave grada Beograda, Dom Omladine, Savez za rekraciju i fitnes Srbije i BCIF.

Neki od projekata koje je “Aktivan život” realizovao su i “Aktivno leto u Beogradu” i “Prvi pokret” – kada je stotine mladih prošlo kroz programe rekreacije i edukacije o zdravim životnim stilovima tokom leta 2010. i 2011. godine; “Trčanje.rs” – projekat koji je od osnivanja 2009. godine do danas postao najuticajniji online magazin o trčanju i zdravim stilovima života; “Road Runners Club Trčanje.rs” – projekat koji okuplja mlade ljude koji se bave rekreativnim trčanjem, i koji je posvećen razvoju vrhunskih programa i najprijatnije atmosfere za rekreativno trčanje.”

 

Sa detaljima projekta koji će biti realizovan u naredna tri meseca, javnost je upoznao Ivan Radenković, vođa projekta “Klub Aktivan život”. Aktivnosti obuhvataju:

Servisi za mlade:

  • Profesionalna orjentacija – mladi mogu da se informišu, posavetuju i učestvuju u radionicama na temu profesionalne orjentacije. Program realizuju studenti psihologije, pedagogije, andragogije i socijalnog rada.
  • Fitnes koučing – gojazni mladi dobijaju uslugu vršnjačkog koučinga i fitnes treninga od studenata DIF-a na praksi.

Otvorene aktivnosti:

  • Čitalište pričalište – čitalački klub;
  • NVOlogija – predstavljanje omladinskih organizacija;
  • Free bioskop – filmske radionice;
  • Put pod noge, bre – klub mladih koji vole da putuju;
  • Muzička laboratorija – ciklus muzičkih radionica.
Comments