Naša sagovornica je Aleksandra Milačić Jelača, direktorka marketinga u kompaniji Fun & Fit. Tokom svoje dugogodišnje, uspešne karijere, Aleksandra je menjala industrije, a u jednom periodu radila je i u real estateu. Ipak, kako je karijeru započela u FMCG industriji, kako sama kaže, njen povratak u istu nije bio ništa neobično. Sa Aleksandrom smo razgovarali o izazovima sa kojima se susreće na svojoj poziciji, marketinškim trendovima koje predviđa i načinima na koje se brend može izdvojiti u “moru” drugih – ali i o ličnim temama, kao što je izazov da se posveti majčinstvu u periodu kada je njena karijera išla vrtoglavom uzlaznom pitanjom. Više o njenim bogatim životnim i poslovnim iskustvima pročitajte u nastavku intervjua.

IMG 6007 Recovered Žene u biznisu: Aleksandra Milačić Jelača
Q

Za početak, kako si? Kako ti je počela godina, šta ostavljaš za sobom, a čemu se raduješ u 2023. godini?

A

Zadovoljna sam, a moje zadovoljstvo proizlazi iz činjenice da se u prethodnih nekoliko meseci desilo mnoštvo lepih stvari, pa euforija i dalje traje.

Radujem se ovoj godini jer u nju ulazimo spremni, sa tačno utvrđenim ciljevima gde želimo da budemo.

Inače, u marketingu svi priželjkujemo dobre brojke, zanimljive kampanje, ali pokretač je definitivno emocija koju izazivamo kod potrošača… Najviše se radujem toj emociji.

Q

Nalaziš se na poziciji marketing direktora u kompaniji Fun & Fit, već godinu dana i osam meseci. Šta ti je ova pozicija sa sobom donela - koje izazove, a koje radosti?

A

Provela sam nekoliko godina u sasvim drugoj industriji, pre nego što sam došla u The Fun&Fit Company, pa je bilo potrebno malo vremena da se ponovo prilagodim tempu koji FMCG sa sobom nosi. Izazovi su brojni – da se zadrži liderska pozicija brenda, lansiraju nove kampanje, da JUMBO, koji poslednjih 10 godina nije imao kampanju, pomerimo iz statusa quo i približimo ga potrošačima. Poseban izazov bilo je lansirati nešto poznato, a drugačije i proširiti postojeći asortiman proizvodima na koje ću, sigurna sam, biti ponosna i kroz deset godina.

Radost su mi donele sve one povratne reakcije koje sam dobila, kada sam zajedno sa timom uradila nešto drugačije i hrabrije sa obe kampanje, Mark Awards nominacija u kategoriji Hero of the year, te intervjui koji su usledili. Veoma mi je drago da radim u kompaniji u kojoj smo svi svesni ko smo, gde smo i gde želimo da budemo.

IMG 5893 Recovered Žene u biznisu: Aleksandra Milačić Jelača
Q

Šta sve, u najširem smislu, podrazumeva tvoja pozicija - za one koji nisu sa njom upoznati?

A

Kada sam svojoj petogodišnjoj ćerki objašnjavala kako izgleda moj posao, shvatila sam zašto mnogi misle da se rad u marketingu svodi samo na proizvodnju reklama. Međutim, to nije ni stoti deo onoga čime se bavimo. U najširem smislu, moj posao je da izazovem osmeh na licu onih koji ugledaju kampanju za proizvod i potom požele da ga kupe. Proizvod na kome sam mesecima, zajedno sa kolegama iz proizvodnje i kontrole kvaliteta radila kako bi imao najbolje sastojke, bio posebnog ukusa i našao se u svim radnjama po ceni koja je pristupačna većini potrošača.

Od nas, kao tržišnog lidera, očekuje se da prepoznamo trendove i u najkraćem roku reagujemo, pripremimo i prezentujemo našim potrošačima proizvode baš po njihovoj meri. To podrazumeva koordinaciju sa različitim sektorima, kao i razumevanje šta je sve potrebno da se na najbolji način odgovori na zahteve tržišta. Nakon toga dolazi planiranje, priprema i organizacija brojnih marketing istraživanja. Analiza tih rezultata uvek predstavlja početnu tačku za pripremu i realizaciju uspešne poslovne strategije.

Q

Na koji način se uspostavlja ton komunikacije brenda koji promoviše wellness stil života? Po čemu se razlikuje od komunikacije drugih prehrambenih brendova?

A

Prvenstveno, potrošaču treba pružiti informacije koje nije imao. Započnite mini-edukaciju kroz koju ćete objasniti zašto je važno da se wellness inkorporira u ishranu, posao i u sveopšti stil života. Tada će i sam razumeti da nudite nešto što on nema, a potrebno mu je. Uz malu dozu iskustva i magije, kod njega će se stvoriti želja i to je taj mali, zlatni krug marketinga na delu.

IMG 5933 Recovered Žene u biznisu: Aleksandra Milačić Jelača
Q

Tokom karijere menjala si industrije, a u jednom periodu radila si i u real estateu. Da li i na koji način prenosiš znanja iz različitih industrija i šta te je navelo da se na kraju odlučiš baš za prehrambenu industriju?

A

Karijeru sam započela u FMCG industriji, pa moj povratak u istu nije ništa neobično. Ko oseti taj adrenalin u radu sa kategorijama teško se privikne na sporiji tempo. Kada mi je bio potreban predah, obrela sam se u real estateu, a znanje koje sam nosila sa sobom mnogo mi je pomoglo u razvoju projekata na kojima sam radila. Jednostavno je, i grickalice i stanovi imaju svog kupca, alati koji se koriste da se do njega dođe su isti, samo je pristup u komunikaciji drugačiji.

U ovoj industriji imam slobodu da utičem na razvoj, a samim tim i na kreiranje uspeha. Stvari se brzo menjaju, pa očas posla možete biti u „zaostatku”, i ti konstantni izazovi ne daju prostora rutini i preteranom opuštanju.

Q

U periodu kada si radila na kampanji za JUMBO, ovaj brend osvojio je čak 5 Kaktus nagrada. Na koji način se u retail industriji prema tvom mišljenju brend može izdvojiti u masi drugih?

A

Hrabrošću, ludošću i „out of the box“ idejom.

IMG 5982.zatekst Žene u biznisu: Aleksandra Milačić Jelača
Q

Koje marketing trendove predviđaš za 2023. godinu i koliko se trendovi brzo smenjuju u današnjem vremenu?

A

Smatram da će to biti okretanje zdravijim izborima, konkretno zdravijem stilu života. Hrana nutritivno bogatija, pakovanja eko-osvešćenija, potrošači edukovaniji. Sve su to trendovi koji, iako u svetu odavno vladaju, kod nas zasigurno dolaze u narednim godinama. Istina je da se danas trendovi smenjuju brzo, ali ovo su oni esencijalni, koji će, verujem, postati sastavni deo našeg života.

Q

Na koje dosadašnje projekte si najponosnija, a šta od tebe možemo očekivati u budućnosti?

A

Iza sebe imam skoro dvadeset godina iskustva u marketingu, nekoliko godina u prodaji i veliki broj realizovanih projekata. Tokom karijere, na tržištu Srbije i regiona vodila sam lansiranja danas izuzetno poznatih domaćih i internacionalnih brendova, a svoje znanje iz FMCG industrije primenila sam i u real estate sferi, na način na koji niko od tadašnjih konkurenata to nije radio. Danas radim na postavljanju novih strategija za brendove JUMBO i Fun&Fit. 

Kada se nakon toliko godina okrenem, sa ponosom mogu reći da sam kroz rad na tim projektima ostavila trag, nekada zbog hrabrosti i neznanja, a danas zbog smelosti, znanja i iskustva.  

Ukoliko bih morala da izdvojim projekte u kojima je sažeto sve ono što sam kroz godine naučila, najponosnija sam na svoj prvi i poslednji projekat.

Prvi je lansiranje brenda Pardon, koji se za kratko vreme odlično pozicionirao na tržištu, uveo me na velika vrata u fascinantni svet marketinga i učinio da se rodi ljubav koja, i mnogo godina potom, ne jenjava.

Poslednji projekat na kom i dalje radim važan je, jer sumira sve moje dosadašnje znanje, iskustvo i hrabrost. To mi je pomoglo da pomerimo granice, postavimo ton komunikacije koji će se razlikovati i potrošači su to prepoznali. Pet ovogodišnjih Kaktusa, Zlatno i bronzano priznanje na UEPS festivalu za najbolju digital i OOH kampanju su dokaz tome.

A u budućnosti, pratite, biće dosta zanimljivih projekata.

IMG 5915 Recovered Žene u biznisu: Aleksandra Milačić Jelača
Q

U jednom trenutku si odlučila da napraviš pauzu od godinu dana u svojoj karijeri, kako bi se posvetila tome da postaneš majka. Ovo je bio rizičan, ali vredan potez. Kako je izgledalo doneti tako važnu odluku i da li si naišla na podršku kolega i porodice?

A

Ovu odluku donela sam zajedno sa svojim suprugom, u periodu kada je moja karijerna putanja vrtoglavo išla na gore, i to nakon 10 godina rada u FMCG industriji. Znala sam da će pauza biti privremena i da ću lako nastaviti tamo gde sam stala, pa mi nije predstavljalo problem da presečem. Međutim, vrlo brzo sam nastavila da „raduckam“ kao frilenser, a već nakon godinu dana pauze vratila sam se u biznis, ali u malo mirniju industriju. To je bio kompromis. 

Putevi su mi se ponovo ukrstili sa kolegama iz prethodne kompanije, koji su znali za moju borbu za potomstvo, tako da je njihova podrška bila značajna. Upravo sam u toj kompaniji saznala da sam ostala u drugom stanju. Sećam se da sam nasmejana istrčala iz kancelarije, a onda narednih pola sata plakala dok je suprug pokušavao da me smiri. Odšetala sam tako uplakana sa posla pre završetka radnog vremena, nisam se ni javila direktoru. Podrška supruga i ostatka porodice se podrazumeva, i bez toga čitav ovaj proces ne bi imao smisla.

Q

Prošla si kroz čak 7 vantelesnih oplodnji, pre nego što si zatrudnela sa ćerkom. Kako je izgledalo prolaziti kroz ovaj proces, da li si pomišljala da odustaneš, šta te je održavalo da nastaviš i šta bi poručila ženama koje prolaze kroz istu situaciju?

A

Oduvek sam znala da ću biti mama jedne vragolaste devojčice, samo je bilo pitanje trenutka kada će se to desiti. Nikada nisam gubila ni nadu, ni volju, još manje pomišljala da je tako nešto nemoguće. Upravo mi je ta slika kako je držim u svom naručju, dok me posmatra svojim krupnim okicama, davala snagu da idem iz jedne u drugu, treću, sedmu vantelesnu.

Nažalost, iako živimo u savremenom dobu, žene se i dalje susreću sa negativnim komentarima kada su ovi procesi u pitanju. Zato, molim vas, pričajte na ovu temu, pitajte i nikada ne dozvolite da vas osećaj bilo kakvog stida obuzme. Ne dozvolite da vam neko kaže da manje vredite zato što prolazite kroz ovaj proces. Verujte da vam sreća pripada i samo napred, jer sve je moguće ako se postavi cilj, a u nama tinja želja da u tome istrajemo. Podrška na tom putu posebno je važna i ona me je održala sve ove godine.

AMJ Žene u biznisu: Aleksandra Milačić Jelača
Q

Na koji našin danas balansiraš između porodice i posla? Koliko je zahtevno biti i direktorka marketinga i direktorka majčinstva?

A

Za mene nije zahtevno, jer su to dve velike ljubavi. Živim ih obe najbolje što umem i rekla bih da mi za sad dobro ide. 

Te dve stvari ne mogu vremenski da ograničim, direktor marketinga sam i na odmoru kada ugledam određeni proizvod koji mi da inspiraciju, dok ćerka nestrpljivo čeka svoj sladoled, a u istoj meri sam mama kada me usred radnog vremena pozove vaspitačica iz vrtića i kaže da je ćerka dobila temperaturu. Trudim se da sve svoje slobodno vreme provedem sa ćerkom i suprugom. Kada njih uspavam, glavnu ulogu preuzima direktorka marketinga koja, potom, završava poslove koji su zaostali od tog dana.

Takođe, ako težite ozbiljnoj karijeri uz porodicu, neophodno je da imate ljude u okruženju koji veruju u vas i uvek su spremni da vam pruže podršku, a ja ih, na svoju veliku sreću, imam.

Da zaključim, mama sam, ali ne dozvoljavam da to utiče na moje poslovne ciljeve. Isto tako neću dozvoliti da posao ugrožava moj porodični život i mir koji mi pruža.

Q

Šta bi poručila svojoj ćerci, koja će jednog dana (kad nauči da čita), pročitati ovaj intervju?

A

Kroz život koračaj smelo i sa stilom, sledeći svoje snove i srce. Ne odriči se sebe jer ćeš se tada odreći sreće i veruj – sve dolazi u svoje vreme.

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Jovana Pantić

Comments