Anna Maj, osnivačica i direktorka kompanije CreatLink, biće jedan od govornika na konferenciji Money Motion, koja će 21. i 22. marta biti održana u Zagrebu. Sa više od 20 godina iskustva u evropskom bankarstvu i industriji poslovanja, Anna je svojevrsni ekspert u biznis konsaltingu, javnom govorništvu i korporativnom treningu. Ovom prilikom nam je više otkrila o svom interesantnom načinu poslovanja, kao i kojih tema će se dotaći na konferenciji Money Motion.

Anna Maj 983 1 Anna Maj u susret konferenciji Money Motion 2024: Vodiću publiku kroz nove tehnologije, kao i nedavne razvoje u veštačkoj inteligenciji
Q

Program konferencije Money Motion će obuhvatiti relevantne teme poput bankarstva, finansiranja, poslovnog savetovanja, veštačke inteligencije, blokčejna itd. Možete li nam reći više o svom govoru - koja će biti vaša glavna tema i šta publika može da očekuje?

A

U mom uvodnom govoru, istraživaću najnovije tehnologije plaćanja. Vodiću publiku kroz nove tehnologije, uključujući nedavne razvoje u veštačkoj inteligenciji i objasniću kako se one mogu efikasno integrisati u rešenja za plaćanje i platforme.

Deliću svoje uvide u načine na koje se transakcije plaćanja mogu redefinisati i ponovo osmisliti. Pružiću primere kako se procesi i tokovi plaćanja mogu optimizovati putem otvorenog bankarstva, trenutnih plaćanja, kao i orkestracije plaćanja. Publika će moći da istraži i nauči kako ove tehnološke napretke ne samo da preoblikuju transakcije plaćanja, već i unapređuju celokupno korisničko iskustvo.

Q

Osnivačica ste i izvršna direktorka kompanije CreatLink, savetodavne agencije koja povezuje tačkice u FinTechu i inovacijama. Recite nam više o svojoj ulozi u kompaniji. Kako izgleda vaš tipičan radni dan?

A

Nema tipičnog dana za mene. Budući da vodim savetodavnu firmu i uključena sam u različite projekte, svaki dan može biti malo drugačiji. Savetujem kompanije za plaćanja o njihovim strategijama transformacije, radim s fintech startupima, često procenjujem njihova rešenja i odlučujem o njihovom finansiranju. Takođe, govorim na industrijskim konferencijama ili održavam obuke i radionice za fintech i platne organizacije. Predajem i držim kurseve o otvorenom bankarstvu, digitalnim plaćanjima i otvorenoj inovaciji.

Q

Sa više od 20 godina iskustva u evropskoj bankarskoj i platnoj industriji, obavljate nekoliko funkcija u upravnim odborima i savetodavnim ulogama: kao stariji savetnik u Truffle Capitalu, kao član Upravnog odbora u ShareGroopu, kao i stručnjak u Evropskom savetu za inovacije. Na koji način uspevate da se nosite sa brojnim odgovornostima i da ostvarujete ciljeve u poslovnim i privatnim poslovima?

A

Vodim sopstvenu savetodavnu firmu, tako da mogu raditi sa različitim zainteresovanim stranama, uključujući klijente i partnere na različitim lokacijama u Evropi i na Bliskom Istoku. Takođe, mogu da balansiram i kompenzujem svoje profesionalne i lične angažmane; veoma je važno fokusirati se na prioritete i ključne oblasti. Fokus i energija koje ulažete u svoje aktivnosti su od suštinskog značaja.

Anna Maj 1075 Anna Maj u susret konferenciji Money Motion 2024: Vodiću publiku kroz nove tehnologije, kao i nedavne razvoje u veštačkoj inteligenciji
Q

Koji je bio trenutak u vašem životu kad ste sebi rekli - oh, finansijsko i poslovno savetovanje je ono čime želim da se bavim, kao i veštačkom inteligencijom za poslovanje?

A

Bila sam uključena u platne usluge i finansijske usluge više od 20 godina, gotovo 25 godina. Sledeće godine, obeležiću 25. godišnjicu u oblasti plaćanja. Iskusna sam ekspertkinja za plaćanja i izvršna menadžerka. Ne samo što sam stekla iskustvo i stručnost u industriji, već sam otkrila rastući interes za plaćanja. Postepeno sam prešla sa operativnih na više strateških uloga, bila sam strateška savetnica i konsultantkinja, nadograđujući svoje temeljno iskustvo u fintechu, tako da je to bio prirodan korak napred.

Q

Kao zagovornica raznolikosti i jednakosti u poslovanju, da li osećate da su se određene stvari promenile u vezi s tim?

A

Iz mog ugla, mnogo toga se promenilo tokom ovih više od 20 godina. Svest o raznolikosti se promenila među organizacijama i pojedincima, i sveukupno, u industriji. Pitanje raznolikosti, uključujući rodnu raznolikost i ravnotežu, postalo je važnije. Vidljivost ženskih osnivača i žena lidera u oblasti plaćanja je sada veća. Ne samo da je više žena na strateškim pozicijama, već su i vidljivije i uticajnije, iako još uvek ima mnogo posla koji treba obaviti.

Q

Među brojnim priznanjima, magazin "FinTech" vas je 2020. godine imenovao jednom od deset najuspešnijih žena u FinTech-u, i priznati ste kao jedna od TOP 10 uticajnih osoba u FinTech-u (2022, 2023). Šta vam to govori?

A

Uvek je lepo biti prepoznat među drugim izvanrednim stručnjacima i liderima u razmišljanju. Međutim, tu ne stajem, nastavljam samo sa radom. Prepoznavanje u industriji dolazi kao rezultat ili sporedni efekat onoga što radim već godinama. To je zasluženo i potvrđeno mojim dugogodišnjim iskustvom i stručnošću u industriji plaćanja.

Anna Maj 534 Anna Maj u susret konferenciji Money Motion 2024: Vodiću publiku kroz nove tehnologije, kao i nedavne razvoje u veštačkoj inteligenciji
Q

Šta biste savetovali osobi koja tek počinje svoj sopstveni startup?

A

Budi fokusiran. Izgradi svoju mrežu od početka. Nemoj se bojati neuspeha.

Comments