76182 112171802182971 100001704549657 89120 5145624 n Alex Nicol WANNABE MAGAZINE: Kako i zašto si odlučio da se baviš modom?

ALEX’ NICOL’: Ovo mi je jako teško pitanje koje me asocira na predškolski uzrast i sivo tigrastu trenerku koju sam nosio kada me je školska tetkica svakodnevno zaustavljala pred vratima škole i ispitivala ko mi kupuje i bira garderobu. A ja sam posle nekog vremena počeo da zaustavljam nju pitajući je da li sam se danas lepo obukao i govoreći da mi mama svakog meseca donosi tonu garderobe sa putovanja iz Turske.

Kako bi opisao svoj dizajn i koja je tvoja modna filozofija?

Hm, opisao bih ga kao pasivno ekscentričan. Poštujem noseće zidove što znači da se držim kodeksa udobnosti i nosivnosti i uvek polazim od anatomije, a zatim insistiram na inovaciji i uključujem maštu. Kontrast je sastavni deo mog dizajna, bio on u teksturi, koloritu, formi… Volim spajanje nespojivog i u tom smislu sebi ne zacrtavam granice. Scensko-umetnička priča je moja posebna ljubav dok postoje faze gde lepotu sagledavam u jednostavnosti. Što se tiče filozofije, verovatno da je u promeni zavisno od trenda do trenda, a negovati sopstvenu individualnu liniju je zasigurno dobitna karta.

U Srbiji ljudi vole modu. Kako ti gledaš na ovaj fenomen?

Moda je na autobuskoj stanici, na benzinskoj pumpi, u državnoj skupštini, a ponajviše na ulici odakle sve i počinje. U Srbiji ona je jako konzumni i razrađeni fenomen jer ne spadamo u grupu zemalja gde komfornost ubija kreativnost. Nasuprot.

Gde prikazuješ svoje kreacije?

Alex’ Nicol’ Fashion Gallery u mom rodnom gradu je mesto gde svi koji žele mogu da pogledaju moje modele, kupe ili naruče iste. Sa kolekcijom muške visoke mode planiram predstavljanje beogradskoj publici na jednoj od predstojećih nedelja mode.

Kome su namenjene tvoje kreacije?

Svima, baš svima koji u današnjici odstupaju od zacrtanih klišea i predrasuda u bilo kom smislu. Moja najveća inspiracija su bića, predmeti i pojave sa margine jednog društva – Romi, transvestiti, zlostavljane žene, materijalno siromaštvo bogato duhom, homoseksualci, alkoholičari, prostitutke niže klase, autori tres umetnosti sa svojim rezultatima.

Da li ti je u planu i da kreiraš za žene?

Itekako. Žene i jesu moja najveća inspiracija. Uglavnom su samo one koje dolaze u atelje sa željom da ponesu moj model. A muške kolekcije uglavnom posle performansa prezentacije pronalaze put do kupca.

Koliko je vremena potrebno da se stvori i osmisli jedna kolekcija?

Vrlo individualna stvar. Razlikuje se, verujem, od pojedinca do pojedinca. U naletu inspiracije, recimo, kolekciju na papiru mogu da stvorim za jednu noć. Duplo toliko mi je onda potrebno za izradu tehničkih sema i crteža, a onda dolazi faza realizacije. Sledi pronalaženje zamišljenih materijala i detalja za izradu kolekcije i ujedno važan momenat za iskazivanje umeća jednog modnog dizajnera. Posao realizacije modela na mašinama zahteva stalno prisustvo dizajnera, bez odstupanja od zacrtane ideje za model i minimum napravljenih kompromisa. Recimo da je dobrom dizajneru za osmišljavanje i realizaciju jedne kompletne autorske modne kolekcije potrebno dva do tri meseca neprekidnog rada.

Koje bi od javnih ličnosti voleo da vidiš u svojim kreacijama?

Sve svoje kolege, uvek!

Čime bi se bavio da nisi modni kreator?

Verovatno neko ko bi umišljeno ružnim ljudima dokazivao da spadaju u potpunu suprotnost, estetski hirurg ili zubni tehničar (smeh). Puno se pronalazim u organizaciji što povezujem sa planovima za dalju budućnost a to je osnivanje modne agencije koja bi negovala jedan poseban estetski kriterijum i način prezentacije rada pravih dizajnera i jedinstvenog tipa lepote. Bez banalnih kompromisa u smislu ‘’Koliko para, toliko muzike’’, estradne gologuzije na pistama i protuvama po prvim redovima. Mislim da je ovoj modnoj Srbiji itekako bogatoj vanserijskim talentima i mladim snagama potreban jedan ozbiljni verni klon Ane Vintur. Sa zadatkom pravljenja jedne ozbiljne selekcije, ništa više od toga.


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Comments