Utvrdite načine na koji se amofni poremećaj pojavljuje u odnosu koji vam je važan, uočite na koji način vam amorfin oduzima energiju – da li su to česte svađe, nedostatak intimnosti i distanca (postizanje nadmoći), haotično ponašanje i slično… Identifikujte svoju ulogu u amorfnom odnosu, tako što ćete pošteno odgovoriti na ova pitanja:

Imate li nejasne ili nepostojeće granice? Da li potcenjujete sebe? Osećate li se odgovornim za svog amorfina i njegova osećanja? Da li se trudite da ne razočaravate druge? Da li modifikujete svoje ponašanje (ili krijete svoja osećanja) u zamenu za odobravanje, pohvalu i prihvatanje. Da li manipulišete pokušavajući da izbegnete krivicu, nečiji bes, frustracije i razočaranje? Da li se plašite (projektori umeju da prete i deluju zastrašujuće)?

Ukoliko imate neke potvrdne odgovore, uočili ste bar nešto što treba kompletno da promenite sami u sebi, a ovo su uputstva, ukratko.

View this post on Instagram

Look on the bright side 🌞

A post shared by LEMON LAINE (@lemon_laine) on

Ne trudite se da zadovoljite druge, ne pokušavajte da dokažete svoju vrednost, ne dozvolite da vas neko kontroliše i manipuliše vama svojim emocijama, prebacivanjem osećanja krivice i pozivanjem na odgovornost. Nemojte menjati i prilagođavati svoje ponašanje, stavove i osećanja da biste izbegli amorfinov bes ili razočaranja i nemojte preuzimati odgovornost za njega i njegova osećanja. Nemojte trgovati svojom autentičnošću da biste dobili odobrenje i prihvatanje, ne potpadajte pod uticaj straha od posledica i pretnji.

Ako se zaista osećate ugroženo, potražite stručnu pomoć – bilo da želite da pokušate da izlečite svoj odnos, ili da iz njega izađete.

Izvor fotografija: instagram.com/lemon_laine

Brankica Milošević

Comments