Životinje su uvek bile omiljene u animiranim filmovima. Pogotovo ako su komične, luckaste i hrabre. Voleli ste mačke, kengure, majmune, lavove, medvede, pa čak i zmije, ali jedna vrsta je uvek popularna. Psi kao najbolji čovekovi prijatelji su se u prvim ekranizovanim filmovima prilagodili uslovima snimanja i tako osvojili simpatije široke narodne mase. Malo je reći da ih obožavamo, jer ni sami ne umemo da objasnimo zašto smo toliko vezani za njih i koliko nam oni zapravo ulepšavaju život. “101 dalmatinac” (The Hundred and One Dalmatians) je 1959. godine bio kreiran prvo kao crtani film, da bi 1996. godine napravljena igrana verzija ove fantastične priče.

Slika 1 Animirani petak Animirani petak: 101 dalmatinac

Ljubav na prvi pogled

Slika 2 Animinirani petak Animirani petak: 101 dalmatinac

Jedna od omiljenih zloća u svetu mašte

U centru pažnje su oni. Mali, neodoljivo slatki i pegavi psi. Ljupki na prvi pogled, na drugi već dopadljivi, a na treći vas svakako osvajaju. Etiketirani su kao nestašna rasa  i baš zbog tog nestašluka bivaju još više omiljeni. Dizni (Walt Disney) je na fenomenalan način režirao film o ovim blesavim kucama, a i danas se ne zna kako je uspeo da pronađe 103 dalmatinca smestivši ih u kadrove vredne divljenja.

Slika 3 Animirani petak Animirani petak: 101 dalmatinac

Veliki broj pegica na jednom mestu

Priča je poprilično neobična jer su psi ti koji spajaju dvoje ljudi i sami učestvuju u toj čudnoj i neobično lepoj igri zvanoj ljubav. Rodžer (Jeff Daniels) je konstruktor video igrica koji dane provodi sa svojim psom, vernim dalmatincem Pongom (Pongo). Odlučuje da ga povede u šetnju. Pas mu pobegne i on sretne nju – lepu i skromnu devojku, takođe sa psom koji je slučajno ženka dalmatinac. Anita (Anita) i Rodžer, kako to obično biva, se zaljubljuju jedno u drugo, kao i Pongo i Perdi (Perdy). Uzimaju se i žive srećno do kraja života. Međutim, ovoj bajci tu nije kraj. Uvek postoji neki negativac koji kvari njihovu idilu. Tu na scenu nastupa Kruela de Vil (Cruella de Vil), eksentrična, a opet mnogima omiljena zloća. Magnat u modnoj industriji, ona je doživotno opsednuta životinjskim krznom. Saznaje da njena kreatorka Anita ima male štence dalmatinaca i želi da ih nabavi po bilo koju cenu. Ipak, svet životinja je poprilično nepredvidiv. Dalmatinci se smatraju za izuzetno snalažljive životinje. Pongo i Perdi uz pomoć ostalih prijatelja beže od Kruele i tako pokazuju koliko mogu biti spretni i sigurni kao ljudi.

Pored 15 Perdinih štenaca, Anita i Rodžer usvajaju i ostale dalmatince koje je zlica ukrala, tako da su na kraju njihove avanture oni imali ukupno 101 dalmatinca. Prilično impresivno! Svaka kuca je jedinstvena, ima svoju neku uočljivu karakteristiku, a zajedno oni izgledaju kao velika srećna porodica. Ukoliko niste odgledali crtani film, a uveliko kaskate i za igranim filmom, obavezno izdvojite vreme za ove neverovatne junake. Sami ćete poželeti jednu ovakvu pegavicu i uživaćete u njihovom društvu.

Izvori fotografija: blog.dnevnik.hr, 24sata.hr, vijesti.me, vojvodinacafe.rs, tumblr.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments