Po ugledu na istoimeni Fox-ov film iz 1956. godine, 20th Century Fox je uradio adaptaciju ove bogate istorijske priče o ljubavi i dobroti koje pobeđuju zlo. No, osim toga, ovaj animirani film sadrži fantastičan isečak ruske istorije – priču o kćerci poslednjeg ruskog imperatora, Anastasiji (Anastasia).

Pamtimo ga po različitim detaljima: Anastasijnim “gorućim”, nemirnim zelenim očima, slepom mišu Bartoku (Bartok), pesmi sa kraja filma – “At The Beginning With You” ili prelepom valceru koji se provlači kroz crtani u par navrata.

Smeštena u devetnaesti vek, priča počinje balom porodice Romanov (Romanov) na kom Anastasija od bake dobija ogrlicu i muzičku kutiju.

Za razliku od ostalih crtaća, u “Anastasiji” već na samom početku imamo zaplet kada Raspućin (Rasputin) “upada” na bal i svojim moćima pokušava da uništi porodicu, želeći da im se osveti. (Postoji navodna priča o razlogu iz kog je Raspućinu bio zabranjen pristup dvoru Romanovih. Devojčice iz carske porodice su ga, naime, mnogo volele, pa mu je bio dozvoljen boravak u njihovim sobama i dok su bile u pidžamama. Kasnije je došlo do skandala kada se saznalo da im je Raspućin pričao priče pre spavanja pri čemu ih je grlio i milovao. Ubrzo nakon toga, carska guvernanta tvrdila je čak i da ju je on silovao. Ipak, Romanovi su nastavili da se sastaju sa njim sve do njegove smrti.)

foto1a Animirani petak: Anastasija

Službeni portret Anastasije Nikolajevne (oko 1914. godine)

Nakon Raspućinovog pojavljivanja na balu, u pokušaju bekstva, Anastasiji i njenoj baki Mariji (Maria) pomaže Dimitrij (Dimitri), dečak koji je za njih radio. Ipak, pri ukrcavanju, Anastasija ispada iz voza i baka ostaje bez svoje mezimice.

U nastavku imamo gotovo paralelnu priču: Baku Mariju, koja traži svoju unuku i Anastasiju koja, puštena iz sirotišta kao već stasala devojka, ne može da se seti svog detinjstva. Na prvi pogled, Anja osvaja svojom razbarušenom gospodstvenošću i drčnošću, a uz sebe ima svog jedinog prijatelja – simpatičnog psa Puka (Pooka).

foto2 Animirani petak: Anastasija

Anastasija je svojom nonšalantnom i nemirnom, a profinjenom prirodom osvajala srca devojčica širom sveta

Dimitrij i Vladimir (Vladimir) pokušavaju da nađu devojku najsličniju Anastasiji i nauče je kako da se ponaša, jer je baka Marija obećala veliku novčanu nadoknadu za onoga ko uspe da joj pronađe unuku. Ubrzo nailaze na Anastasiju koja, iako se ne seća svoje istorije, odiše elegancijom netipičnom za devojku njene društvene klase. Uspevajući da je ubede da treba da pođe sa njima, ukrcavaju se na brod na kom Dimitrij shvata da je ona prava Romanova naslednica. (U istoriji još uvek postoje špekulacije, nerazrešena misterija u vezi sa njenim pojavljivanjem i preživljavanjem.)

foto3 Animirani petak: Anastasija

Anastasija i Puko na putovanju ka dvoru sa Dimitrijem i Vladimirom

Na neverovatno šarmantan način je prikazano rađanje ljubavi – u ovom slučaju između Anastasije i Dimitrija. Oboje tvrdoglavi i drčni, postepeno se približavaju jedno drugom, da bi do kraja putovanja priča već imala emocionalni naboj koji joj daje poseban “šmek”.

Za sve to vreme, Raspućin kuje planove za “uklanjanje” Anastasije kao poslednje naslednice Romanovih.

Pamtimo i slepog miša Bartoka koji sarađuje sa Raspućinom. Iako negativac, on na kraju filma uspeva da se preobrati i opredeli za ljubav, pa ga u poslednjoj sceni vidimo kako veselo pleše sa slepom mišicom.

Kulminacija priče dešava se kada Dimitrij i Vladimir dovode Anastasiju na dvor kod bake. Umorena “podvalama”, baka odbija da upozna još jednu lažnu unuku. Pa ipak, Anastasija usput uspeva da se seti delića svog detinjstva i baki pokazuje medaljon i muzičku kutiju koju joj je ona poklonila. Dok se Anastasija navikava na carski život, Dimitrij odbija novčanu nagradu i odlazi. U sceni u kojoj Anastasija kreće za njim, Raspućin ih još jednom, po poslednji put napada. Uspevši da pobedi opasnog negativca, ona ostaje sa Dimitrijem.

foto4 Animirani petak: Anastasija

U očekivnom epilogu negativci uvek bivaju poraženi

Osim što je ovo bajkovita adaptacija misteriozne istorije, takođe je i crtani u kom tvorci još jednom uspevaju da pomire naizgled nepomirljive razlike. Poruka o tome kako ljubav i istina pobeđuju ni ovoga puta nije izostala.

Po završetku crtanog filma, kao devojčice smo zaneseno maštale o sličnom epilogu, ili bar o jednom Dimitriju koji bi postepeno otapao našu naizgled ledenu unutrašnjost i pripitomljavao sve ono divlje u njoj. U pozadini je išao valcer “Once Upon a December”, zar ne?


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga“ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Comments