Mada većina ljudi na pomen crtaća i dalje najpre pomisli da je u pitanju program za decu, u poslednjih nekoliko decenija animirane serije za odraslu publiku postale su veoma popularne. Prekretnicu je predstavljao uspeh “Simpsonovih“ (The Simpsons). Dok su “Simpsonovi“ namenjeni publici različitih generacija, vremenom se pojavio sve veći broj crtanih serija koje su svojim sadržajem i temama namenjene isključivo odraslima. Jedna takva serija je i “Arčer“ (Archer), koja se od 2010. godine prikazuje na američkom telvizijskom kanalu FX, i ove jeseni treba da započne svoju četvrtu sezonu.

Archer slika 1 Animirani petak: “Arčer“

Komična verzija špijunskih trilera poput Džemsa Bonda

Serija je zamišljena kao parodija na “Džejmsa Bonda“ (James Bond), “Nemoguću misiju“ (Mission Impossible) i slične špijunske akcione trilere, ali podseća i na komedije o kancelarijskom životu, poput “The Office“. Vreme radnje nije određeno, već se serija poigrava stilom oblačenja, tehnologijom i istorijskim referencama, od šezdesetih godina prošlog veka do današnjeg vremena.

Glavni junak, Sterling Arčer (Sterling Archer), najopasniji je tajni agent na svetu. On je visok, crn, klasično zgodan, atletski građan, elegantan, rukuje najrazličitijim oružjem, majstor je borilačkih veština… a pored toga je potpuno narcisoidan, detinjast, ne preterano pametan, i edipovski vezan za majku. Arčera posao tajnog agenta zanima isključivo kao način da šarmira žene (zbog čega neprekidno odaje svoj “tajni“ identitet) i kao sastavni deo života koji se sastoji od seksa, pića, brzih kola i avantura.

Archer slika 2 Animirani petak: “Arčer“

Serija se odlikuje retro stilom

Arčer radi za međunarodnu špijunsku organizaciju ISIS, smeštenu u Njujorku, koju vodi njegova dominantna majka Melori (Malory). Melori je egocentrična, pohlepna, sklona alkoholu, ima veliki broj tajni i, bez obzira na svoje godine, buran seksualni život i višedecenijske veze sa većim brojem međunarodnih agenata, od kojih bi neki mogao da bude Sterlingov biološki otac.

Arčerova partnerka je Lana Kejn (Lana Kane), visoka, zgodna i inteligentna crnkinja koja verovatno ima najviše zdravog razuma od svih zaposlenih u ISIS-u. Lana i Arčer su u prošlosti bili u vezi, i među njima postoji tenzija kako zbog starih osećanja, tako i zbog toga što Lanu nervira Arčerova nezrelost i povlašćeni položaj u majčinoj organizaciji.

Archer slika 3 Animirani petak: “Arčer“

Humor se zasniva na ekscentričnim likovima

Među ostalim stalnim likovima su računovođa organizacije, neurotični slabić Siril Figis (Cyril Figgis); brbljiva i lakomislena sekretarica Šeril Tant (Cheryl Tunt) koja ima niz bizarnih navika i opsesija uključujući sklonost ka piromaniji; gojazna direktorka kadrovske službe Pem Puvi (Pam Poovey), biseksualka snažnog seksualnog apetita i potpunog nedostatka manira; agent Rej Žilet (Ray Gilette), homoseksualac i bivši sveštenik; Melorin verni i poslušni stari sluga Vudhaus (Woodhouse), koji strpljivo trpi Arčerovo užasno ponašanje prema njemu; i ludi naučnik, doktor Kriger (Krieger), koji brojem ekscentričnosti prevazilazi sve ostale likove. (Pomenućemo samo da je u ozbiljnoj vezi sa hologramskom anima devojkom koju je sam programirao!)

Jedna od najvećih prednosti serije je u odličnim glasovima: glumačku ekipu uglavnom čine sjajni komičari, od kojih su se neki pretežno pojavljivali u igranim serijama, dok su drugi iskusni pozajmljivači glasa, poput glavnog glumca H. Džona Bendžamina (H. Jon Benjamin), koji je za ulogu Sterlinga Arčera nominovan za nagradu Emi.

Interesantno je da, sa izuzetkom samog Arčera, većina likova u seriji nacrtana tako da liče na glumce koji su im podarili glasove. Lik Melori Arčer, kome glas daje Džesika Volter (Jessica Walter), zasnovan je na liku koji je ova glumica igrala u seriji “Ometeni u razvoju“ (Arrested Development), mada tvorci serije u vreme kada su stvarali lik nisu znali da će uspeti za ulogu da dobiju baš ovu glumicu. U jednoj epizodi je gostovao i slavni glumac veteran Bert Rejnolds (Burt Reynolds), u ulozi samog sebe.

Archer slika 4 Animirani petak: “Arčer“

Arčer sreće svog idola Berta Rejnoldsa, kome glas pozajmljuje sam Bert Rejnolds

Sa svojim apsurdnim situacijama i politički nekorektnim  i seksualno eksplicitnim humorom, “Arčer“ nije za svakoga. Likovi su većinom ekscentrični, sebični i puni poroka i raznoraznih seksualnih fetiša, često se ponašaju šokantno i ne štede jedni druge u verbalnim sukobima. Ako volite nešto rizičniji i apsurdniji humor u stilu “Saut Parka“ (South Park), mada manje ekstreman i sa mnogo manje politike, dobro ćete se zabaviti uz “Arčera“.

Izvor fotografija: fxnetworks.com, uproxx.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments