Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.

Krupnih, detinje veselih očiju, uskog struka, crveno nakarminisanih usana, zavodljiva Beti Bup (Betty Boop) jedan je od prvih animiranih likova zbog kog su mnogi poželeli da se crtani junaci mogu oživeti.

Rane godine Beti Bup

Beti je animirani lik iz crtanog filma koji je stvorio Maks Flajšer (Max Fleisher). U početku, lik je bio zamišljen kao francuska pudlica, ali, vremenom, kreator joj je dodavao ljudska obeležja. Njen izgled formiran je na osnovu kontroverzne flapper zvezde tog vremena – glumice Klare Bov (Clara Bow), ali je za inspiraciju poslužila i karikatura pevačice Helen Kejn (Helen Kane).

foto113 Animirani petak: Beti Bup

Beti je nastala i zahvaljujući šarmantnoj Klari Bov

Prvi put se pojavila 1930. godine u crtanom filmu “Dizzy Dishes”, još uvek kao francuska pudlica, da bi se lik humanizovao 1932. godine u crtaću “Any Rags”. Njeno pudličasto krzno postaje, u pin up vreme, popularna, talasasta bob frizura, a umesto klempavih, kerećih ušiju, zavodljiva Beti ima upadljive minđuše. Još uvek u pokušajima “lovljenja” potpunog identiteta glavnog lika, Beti Bup pojavljivala se u desetak crtaća gde je glumila laku devojku studijske zvezde Bimba i gde još uvek ne biva zvanično krštena kao “Beti Bup”. Sve do 1932. i emitovanja Betty Coed Showa.

Betti Bup kao seks simbol

Da bi se desila seksi Beti, onakva kakvom je danas znamo, sve sa besmislenim, a zavodljivim “Boop-Oop-A-Doop”, trebalo je vremena.

Maksov brat Dejv (Dave Fleischer) pripomogao je u kompletnom kreiranju lika, pridodajući joj nešto seksualnije i ženstvenije karakteristike, ali i uloge. Dotadašnji ženski likovi u crtanim filmovima nisu prikazivali svoje obline obnaženima, u kratkim suknjama, na način na koji Beti jeste. Ona je, za razliku od njih, sa ponosom isticala grudi i raskošno uživala u svojoj seksualnosti. U “Betty Boop’s Bamboo Isle”, dok igra hula ples, ona nosi tek suknju od trave i cvetnu ogrlicu. Pa i pored toga, animatori joj, staroj svega šesnaest godina, čuvaju čistotu i čednost.

foto36 Animirani petak: Beti Bup

Najseksi crtana junakinja svog vremena

Osim što je bila seks simbol, Beti Bup je simbol i bezbrižne jazz i flapper ere. Njeni crtaći odudaraju od ostalih i zbog genijalnih jazz soundtrackova. Kao dodatak, u tri crtana filma, pojavljuju se orkestri Luisa Armstronga (Louis Armstrong), Don Redmana (Don Redman) i dr.

Beti Bup – prva feministkinja?!

U istoriji crtanog filma, Beti je prvi glavni ženski lik. Za mnoge je još i danas nejasno da li je “Beti Bup” prvi feministički crtani (a ona sama – feministički idol) ili je glavna junakinja ovde tek seksualni objekat.

U filmovima “Beti Bup i veliki šef” (Betty Boop’s Big Boss) i “Boop Oop A Doop”, Beti je zaposlena na mestima na kojima šefovi pokušavaju seksualno da je iskoriste. U jednim od njih, gazda je seksualno “napada”, preteći joj da će, ako ga odbije, izgubiti posao.

Kada se Beti, u filmu “Beti Bup za predsednika” (Betty Boop for President), kandidovala za predsednika Amerike, navukla je muško odelo i nosila bradu, kako bi je glasači ozbiljno shvatili, dok u parlamentu sede magarci i slonovi.

Generalno, autori ovog lika i crtanog filma, doticali su se “pipavih” tema za tridesete godine dvadesetog veka, a Betina seksualnost u kombinaciji sa provokativnim tematikama, osim što je bivala cenzurisana, činila je gledaocima ne sasvim jasnom njenu feminističku stranu.

Beti Bup kao domaćica

Crtani namenjen, pre svega, odrasloj publici, iako često cenzurisan, bio je sjajno dostignuće.

Škakljive teme, Betino detinje lice, tanani glas i telo puno oblina, pokazali su se kao dobitna kombinacija kod publike. Ne zadugo, jer krajem tridesetih godina lik je bio okarakterisan kao nepristojan, a njeno uvijanje kukovima nemoralnim, te su autori morali da je, na neko vreme, “upristoje”. Tako je, u nekim epizodama, od zavodljivog seks simbola, Beti postala domaćica od karijere, obučena u dugu, nedekoltiranu haljinu, dobijajući psa i privremenog dečka.

Lišena seksualnosti i provokativnosti, Beti je izgubila popularnost. Pa ipak, ne zadugo.

foto46 Animirani petak: Beti Bup

Prinudno, autori su je zakopčali do grla i pretvorili u domaćicu

Beti Bup danas

Filmovi “Beti Bup” opet su naišli na interesovanje oko 1950. godine, kada je počela TV era, a posebno sa pojavom kolor televizora.

1974. godine njen film “Snežana” (Snow White), izabran je za čuvanje u Kongresnoj biblioteci u registru nacionalnih filmova od značaja. A ona se, kasnije, nakon godina “tišine”, pojavljuje 1988. godine u filmu “Ko je ubio zeku Rodžera” (Who Framed Roger Rabbit) koji dobija Oskara za animaciju.

foto54 Animirani petak: Beti Bup

Još uvek popularan lik danas preplavljuje prodavnice

Ovaj lik, danas je jedan od isplativijih artikala u svetu šou biznisa. Šoljice, figurice, haljinice, maske, lutkice sa likom Beti Bup preplavljuju prodavnice širom sveta. Čak je i mnoge poznate zvezde nose tetoviranu na svojim telima, kao simbol svoje, istovremeno, dečije razigrane prirode i bujne seksualnosti.

A i ti, kad čuješ zavodljivo “Boop-Oop-A-Doop”, za trenutak ostaviš daljinski upravljač i radosno ili čežnjivo uzdahneš.


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Comments