Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.

Godine 2001. studio Pixar u saradnji sa Voltom Diznijem (Walt Disney) proizveo je četvrti po redu dugometražni, animirani film pod nazivom “Čudovišta iz ormana” (Monsters Inc.). Uzbudljiva priča o neobičnim, šarenolikim stvorenjima i neodoljivo umiljatoj devojčici Bu (Boo), ostvarila je ogroman uspeh i osvojila srca širom sveta. Film je zaradio preko 525 američkih dolara.

Radnja se odvija u jednoj velikoj kompaniji koja se svakodnevno bori sa nestašicom struje. Kako bi prevazišli ovaj problem, vlasnici su došli do jedne izuzetno neobične ideje. Zaposlili su svakojaka čudovišta u raznoraznim oblicima i bojama i zadužili ih da, kada padne noć, plaše mališane širom sveta i tako sakupljaju dečiji plač koji im predstavlja izvor električne energije. Uz pomoć specijalnih vrata koja se nalaze u jednoj ogromnoj prostoriji, čudovišta su ulazila u dečije ormane, a zatim iskakala iz njih ispuštajući strašne krike. Međutim, kako ne bi došlo do emocionalnog vezivanja dece i zaposlenih, proširena je lažna informacija da su deca otrovna te da sa njima niko ne sme doći u bilo kakav fizički kontakt.

Slika 12 Animirani petak: “Čudovišta iz ormana”

Čudovišta iz ormana

Glavni junaci ovog filma su Majk Vazovski (Mike Wazowski) i Sali (Sully), dva nerazdvojna prijatelja i kolege. Kroz njihove urnebesne dijaloge kao i avanture kroz koje prolaze, možemo videti  kako dva potpuno različita tipa ličnosti mogu gajiti izuzetno jaka prijateljska osećanja. Njihova avantura počinje kada jednog dana zaborave da zatvore vrata jedne dečije sobe. Tada, u njihov sakriven i nepoznat svet ulazi neodoljivo slatka, hrabra i radoznala devojčica Bu. Slučajno je otkrivši, Majk i Sali pokušavaju da je sakriju i vrate u realan svet, ali devojčica uspeva da im pobegne. Od tog trenutka kreće panična borba ova dva druga da pronađu i neprimećeno vrate devojčicu u njenu sobu. Možda sve to i ne bi bilo tako teško da se u celu priču nije umešao Randal (Randall), čudovišni kolega koji je ljubomoran na Majkov uspeh u kompaniji. Shvativši šta se desilo, on pronalazi idealan razlog da od njegove karijere napravi pakao. Na sreću to mu ne polazi za rukom i posle mnoštva peripetija Sali i njegov pomoćnik Majk ipak uspevaju da devojčicu neopaženo vrate sa druge strane čarobnih vrata.

Slika 2 2 Animirani petak: “Čudovišta iz ormana”

Najdirljivija scena - trenutak rastanka sa malenom Bu

Za sve fanove ovog crtanog filma radosna vest je da će izaći i njegov drugi deo pod nazivom “Univerzitet za čudovišta” (Monsters University). Radnja ovog dela filma dešava se pre radnje u prvom delu i opisuje sam početak Majkovog i Salijevog poznanstva, sve do vremena kada dolaze na Univerzitet Straha gde su prvo bili neprijatelji, a kasnije postali najbolji drugovi.

Zanimljivo je to da je pesma pod naslovom “If I Didn’t Have You” iz ovog animiranog filma, koju je napisao i komponovao Rendi Njuman (Randy Newman), dobila Oskara za najbolju originalnu pesmu, kao i Gremi za najbolju pesmu pisanu za film, televiziju ili druge vizuelne medije.

E pa, dragi moji, sledeći put pre nego sto pođete na spavanje dobro proverite šta se krije u vašem ormanu, možda Majk i Sali čekaju baš na vaš vrisak.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments