Poslednjih decenija crtaći za odrasle postali su jednako uobičajeni kao crtaći za decu. Za razliku od “Simpsonovih” (The Simpsons) ili “Saut Parka” (South Park), animirana serija “Dr Kac, profesionalni terapeut” (Dr Katz, Professional Therapist) bila je namenjena malo starijoj publici i odlikuje se statičnim situacijama i diskretnim, nenapadnim humorom. Ova serija je prikazivana od maja 1995. do decembra 1999. godine na američkom kanalu Comedy Central, u šest sezona koje su sadržale 81 epizodu, a posebne, poslednje tri epizode prikazane su 13. februara 2002. godine. Pre desetak godina i mi smo imali prilike da je gledamo na TV B92.

Dr Katz SLIKA 1 Animirani petak: “Dr Kac, profesionalni terapeut”

Glavni junaci serije: nesposobni psihijatar Kac, njegov infantilni sin Ben i zlovoljna sekretarica Lora

U glavnoj ulozi je komičar Džonatan Kac (Jonathan Katz), koji glumi sredovečnog, razvedenog psihijatra istog imena, čiji pacijenti su uglavnom poznati glumci i komičari. Kac je flegmatični slabić i ne naročito dobar psihijatar, koji uglavnom samo pušta svoje pacijente da pričaju svoje priče i ne radi ništa bitno da im pomogne. Kac živi sa svojim detinjastim i lenjim nezaposlenim dvadesettrogodišnjim sinom Benom, kome glas pozajmljuje H. Džon Bendžamin (H. John Benjamin). Ostali likovi su zlovoljna sekretarica Lora (Laura), u tumačenju Lore Silverman (Laura Silverman), koja mrzi svoj posao i često vređa pacijente, a kojoj se Ben stalno neuspešno udvara, i dvoje prijatelja sa kojima se svaki dan nalazi u baru posle posla – Stenli (Stanley) i barmenka Džuli (Julie), kojoj je glas pozajmljivala producentkinja serije Džulijen Šapiro (Julianne Shapiro).

Likovi uglavnom imaju ista imena kao glumci u stvarnom životu i nacrtani su po uzoru na njihov izgled. Ovo važi i za niz poznatih ličnosti, uglavnom komičara i glumaca, koji su prodefilovali kroz seriju, glumeći iskarikirane verzije samih sebe kao pacijenata doktora Kaca. Među njima su: Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg), Džef Goldblum (Jeff Goldblum), Dejvid Dukovni (David Duchovny), Konan O’Brajen (Conan O’Brien), Rej Romano (Ray Romano), Sandra Bernar (Sandra Berhard), Lisa Kudrou (Lisa Kudrow), Ben Stiler (Ben Stiller), Keri Fišer (Carrie Fisher), Vinona Rajder (Winona Ryder), kao i slavni dramski pisac Dejvid Mejmet (David Mamet).

Dijalozi u seriji su dobrim delom improvizovani, tako da su svi glumci u epizodi obično potpisani kao scenaristi. Animacija je namerno gruba i jednostavna. Radi se o tehnici poznatoj kao “squigglevision”, u kojoj su likovi i važniji predmeti u prvom planu u boji i imaju linije koje stalno pulsiraju, kako bi se stvorio utisak dinamičnosti, bez potrebe za pribegavanjem složenijoj animaciji, dok su predmeti u pozadini nepomični i sive ili bele boje. Ovaj jednostavan i jeftin metod kompjuterske animacije izmislio je televizijski producent Tom Snajder (Tom Snyder), a “Dr Kac” je prva serija u kojoj ju je primenio.

Ova serija niskih troškova produkcije i sofisticiranog humora nikad nije pretendovala na široku popularnost, ali je našla svoju publiku i postala kultni hit, a glavni glumac je 1995. osvojio Emi nagradu za najbolju glasovnu ulogu. Po seriji je rađen i istoimeni strip, koji je izlazio od 1997. do 2000. godine. Interesantno je da se Džonatan Kac 1998. godine pojavio u ulozi doktora Kaca i u jednoj epizodi mnogo popularnije serije kanala Comedy Central, “Saut Park”, u kojoj je njegov lik bio psihijatar gospodina Gerisona (Garrison).

Dr Katz SLIKA 2 Animirani petak: “Dr Kac, profesionalni terapeut”

Naslovna strana časopisa “Mad” u kome je objavljen strip u kome glavni junak serije “Dr Kac” sreće junake serije “Saut Park”

Izvori fotografija: getvideoartwork.com, movi.ca, spscriptorium.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments