Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pročitati ovde.

Ako volite “Simpsonove” (The Simpsons), možda biste mogli da date priliku i “Futurami” (Futurama), još jednom crtaću za odrasle autora Meta Grejninga (Matt Groening) – humorističkoj naučnofantastičnoj seriji “Futurama”, koja je 1999. počela da se prikazuje na američkom kanalu Fox.

Mada je humor veoma sličan kao u “Simpsonovima”, niko nije ni očekivao da postane jednako uspešna u mainstream okvirima, s obzirom na to da nije reč o prosečnoj američkoj porodici, već o robotima i mutantima u budućnosti. Serija je ipak stekla veliki broj fanova i kultni status, kao i sjajne kritike – čak je u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda za 2010. dobila zvanje serije koja trenutno najbolje stoji kod kritike.

Futurama 01 Animirani petak: “Futurama”

"Futurama", animirani SF sitkom autora "Simpsonovih"

Serija počinje u Njujorku na dočeku Nove 2000. godine, kad dvadesetpetogodišnji Filip Fraj (Philip Fry), lenji i neuredni raznosač pica koji provodi veći deo vremena igrajući video igrice, slučajno biva kriogenski zamrznut, i budi se tačno 1,000 godina kasnije. Uskoro stiče dvoje prijatelja: energičnu i sposobnu Lilu (Leela), koja je zgodna ljudska devojka po svemu, osim što ima samo jedno oko na sredini lica, i bezobraznog robota Bendera (Bender), kleptomana koji voli da pije i puši cigare, a omiljena uzrečica mu je “Bite my shiny metal ass!”. Lila ne zna ko su joj roditelji i veruje da je vanzemaljka, ali tokom serije saznaje da je dete mutanata iz gradske kanalizacije.

Njih troje postaju posada broda “Planet Express” za raznošenje pošiljki od planete do planete, radeći za Frajevog dalekog potomka, profesora Farnsvorta (Farnsworth), 150 godina starog naučnika koji tim poslom finansira svoje otkačene pronalaske. Ostatak ekipe čine jamajčanski računovođa Hermes Konrad (Hermes Conrad), razmažena bogatašica Ejmi Vong (Amy Wong), čiji su roditelji vlasnici polovine Marsa, i brodski lekar, neurotični doktor Zoidberg (Dr. Zoidberg), vanzemaljac koji nema pojma o ljudskoj anatomiji.

Većini likova glasove pozajmljuje šestoro stalnih glumaca, od kojih je većina dobar deo karijere provela u radu na animiranim filmovima, sa izuzetkom Kejti Sagal (Katey Sagal), kojoj je uloga Lile prva i jedina uloga u crtaću, a najpoznatija je po ulogama u serijama “Bračne vode” (Married with Children) i “Sinovi anarhije” (Sons of Anarchy).

Futurama 02 Animirani petak: “Futurama”

Tvorac serije Met Grejning sa Benderom, najpopularnijim likom "Futurame"

Serija parodira mnoge poznate naučnofantastične serije i filmove – recimo, u jednoj epizodi Fraj putuje kroz vreme, vraća se u prošlost i postaje sopstveni deda. Budućnost u “Futurami” nije ni idealna utopija, ni neka užasna distopija – ljudsko društvo je u nekim stvarima bolje, u nekim gore, ali su ljudi i njihovo ponašanje i dalje veoma slični, bez obzira na robote i tehnologiju. Serija komentariše i ismeva današnji način života skoro isto toliko koliko to rade “Simpsonovi”.

Među raznim otkačenim i zabavnim likovima u seriji su hvalisavi i nesposobni kapetan Zep Brenigen (Zapp Brannigan), koji pokušava da zavede svaku ženu koju sretne, i voditelj televizijskih vesti Morbo (Morbo) – vanzemaljac koji ne krije da prezire ljude, i ima sklonost da viče u ekran stvari tipa “Sve ću vas uništiti!”, što njegova ljudska koleginica smatra smešnim i simpatičnim.

U seriji su gostovale mnoge poznate ličnosti, među kojima su slavni naučnik Stiven Hoking (Stephen Hawking), muzičari Bek (Beck) i Kulio (Coolio), grupa Beastie Boys, astronaut Baz Oldrin (Buzz Aldrin), bivši američki potpredsednik Al Gor (Al Gore), manekenka Klaudija Šifer (Claudia Schiffer), glumica Sigorni Viver (Sigourney Weaver) i skoro cela glumačka ekipa serije “Zvezdane staze” (Star Trek). Mnogi od njih su igrali sami sebe, tačnije svoje glave. Naime, u Futurami postoji tehnologija kojom se glave znamenitih istorijskih ličnosti čuvaju u teglama sa specijalnim rastvorom koji im omogućava da pričaju i vode skoro normalan život.

Futurama 03 Animirani petak: “Futurama”

Glavni likovi "Futurame" i glava Meta Grejninga

Bez obzira na kultni status i odlične kritike, gazde TV mreže Fox nisu podržavale seriju, za koju su smatrali da ne odgovara profilu stanice, pa je svake godine bila u opasnosti da bude otkazana, što se i desilo na kraju četvrte sezone, 2003. godine. Prava na seriju je otkupio Comedy Central, za koji su 2008. snimljena četiri dugometražma DVD filma koji su na TV-u prikazivani u delovima kao 16 novih epizoda, da bi od 2010. bilo nastavljeno snimanje serije. Na početku prve nove epizode, “Ponovno rođenje” (Rebirth), Benderov glas objavio je: “Uskoro ćete zaboraviti da su “Futuramu” ikada ukinuli neki idioti, pre nego što su je vratili još veći idioti”.

Futurama 04 Animirani petak: “Futurama”

Posle silnih peripetija, "Futurama" se ipak vratila na male ekrane


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments