Film “Grozni i ja” (Despicable Me) se pojavio pre dve godine i postigao veliki uspeh kod publike, kako kod dece, tako i kod odraslih. Produkciju ovog animiranog filma potpisuje niko drugi do Universal Pictures, a odličan posao su odradili reditelji Pjer Kofen (Pierre Coffin) i Kris Reno (Chris Renaud). Priča govori o jednom od najvećih superzlikovaca koji pronalazi poseban izazov kada u njegov život ušeta troje dece. Ovo je definitivno film koji će vas oraspoložiti i nasmejati, bilo da pripadate onima starijima (koji će i razumeti sarkazam koji je vešto prožet kroz pojedine scene), bilo da ste mlađi i oduševljavate se malim žutim stvorenjima i devojčicom Agnes (koja je definitivno obeležila ovaj film).

foto13 Animirani petak: Grozni i ja

Vesela družina i Grozni

“Grozni i ja” je u stvari priča o kradljivcima sa ogromnim apetitima, od krađe piramida u Gizi, pa sve do posedovanja samog Meseca. Nadmetanje opasnih momaka je u samom centru zbivanja i večita želja da se bude bolji od drugih. Pored ozloglašenih kradljivaca, tu su i tri veoma simpatične devojčice iz sirotišta koje postaju sredstvo glavnog junaka Grua u jednoj od najvećih krađa – krađi Meseca.

Gru je hladan i nespretan, muškarac bez porodice, bez ikakvog razumevanja za potrebe devojčica, kao što su čitanje pred spavanje ili maženje i ljubljenje. On neuspešno pokušava da se snađe u toj novonastaloj situaciji, a sve zarad toga ne bi li došao do oružja kojim će izvršiti svoj plan. Gru je na kraju krajeva simpatičan čikica koji je samo u svojoj glavi umislio da je veliki zlikovac, bez imalo zlih namera prema samim devojčicama on u isto vreme pokušava da skuje savršen plan krađe, ali i da ispuni obaveze jednog tate: da odvede devojčice na balet ili im pročita priču za laku noć. Kroz niz interesantnih događaja Gruovo ledeno srce se topi od dečije razdraganosti i iskrenosti, pa iako je bio ubeđen da nikada ne bi mogao da postane otac, polako i sam počinje da se uverava u suprotno. U filmu je takođe prikazan i odnos njegove majke prema njemu koji ga je i nagnao da postane kradljivac, a tu su i mala slatka žuta stvorenja koja mu pomažu u realizovanju plana da ukrade Mesec.

foto32 Animirani petak: Grozni i ja

Gruovi slatki pomoćnici

Nasuprot hladnog i pokvarenog Grua, imamo tri devojčice koje uveseljavaju svaki kadar ovog filma. Reč je o Agnes, koja je definitivno odnela sve simpatije, Margo i Edit. Tri devojčice različitog uzrasta iz sirotišta sasvim su slučajno upale usred plana ovog zlikovca. Prodavale su kolače i jedine se usudile da uđu u kuću koja se veoma razlikuje od ostalih u kraju. Neiskvarene i naivne postaju sredstvo kojim će se Gru služiti ne bi li došao do svog cilja, ali kao što smo već rekli, njih tri su toliko neodoljive da će mu na kraju otopiti srce.

foto22 Animirani petak: Grozni i ja

Mala Agnes je odnela sve simpatije publike

Film je nominovan za BAFTA nagradu i Zlatni globus, a odneo je nekoliko nagrada za porodični film i najbolji animirani film po izboru dece. Glasove ovim divnim junacima pozajmili su Stiv Karel (Steve Karell), Džejson Sigel (Jason Segel) i Rasel Brend (Russell Brand) i mnogi drugi, a muziku je uradio Hans Cimer (Hans Zimmer), čije nam je umeće poznato iz “Kralja lavova” (Lion’s King) i drugih poznatih filmova, kako animiranih, tako i igranih.

Ukoliko vam se ovaj film dopao i ako spadate u onu grupu koja se iznova raduje svakom sličnom crtaću, čelnici ove kuće su rešili da vas obraduju, pa se na leto 2013. godine očekuje i nastavak. Dok čekamo da vidimo šta nam to lepo pripremaju u nastavku, pogledajte trejler za ovaj film i ako već niste, obavezno pogledajte ceo film što pre.

Izvori fotografija: weheartit.com, tumblr.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments