Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pročitati ovde.

Horton (Horton) je muzički, animirani šou koji je baziran na knjizi Doktora Susa (Dr. Seuss). Pravi naziv filma je “Horton Hears’s a Who!”, ali prevod predstavlja pravi košmar za srpsko filmsko tržište, zato su za naziv filma ostavili samo ime glavnog junaka – “Horton”. Ovo je priča Tiodora Gajzela (Theodor Seuss Geisel), čuvenog po nadimku Doktor Sus. On je poznati pisac za decu i američki kulturni ponos, osim “Hortona”, autor je poznatih priča “Kako je Grinč ukrao Božić” (How the Grintch Stole Christmas), “Mačak u šeširu” (The Cat in the Hat) i mnogih drugih. “Blue Sky” studio se potrudio da Doktor Susovog “Hortona” obradi izuzetnom animacijom i predstavi baš onakvog kako ga je pisac opisao. Film je imao svoju premijeru 14. marta 2008. godine.

Ako se upuštamo u analizu Hortona, mnogo je efektnije da se prvo osvrnemo na detaljno razmatranje poente koju nosi ovo delo u celini, a da se nakon toga pozabavimo savremenom realizacijom – animiranim filmom. Glavni zaplet u priči nastaje onog dana kada slon Horton čuje glasove koji dolaze iz malog, plutajućeg zrna. Negde u zrncu, postoji mikroskopski svet. Grad Huvil (Whoville), a veselim građanima Hus (Whos) preti opasnost, ali dobrodušni Horton predlaže gradonačelniku Husa da brine o zrncu, odnosno Huvilu. Međutim, društvo džungle Nul (Nool) odbija da poveruje u Hortonovu priču o zrncu, njihovo nepoverenje donosi mu brojne nevolje.

Tradicionalna Doktor Susova poenta koja ispunjava zabavne priče jeste Svet pravde, lojalnosti, tolerancije i jednakosti u kome je svako biće vredno bez obzira na svoju veličinu. Dr Sus je karakterističan po izmišljenim likovima i neverovatno snažnim porukama koje izgovore likovi, i ovaj savremeni šou uspeo je da isprati piščeve redove. Autor i “Horton” obraćaju se deci pričom za odrasle, dok animacija spaja oba sveta –  odraslih i dece. U svetu večne borbe za pravdu i jednakost, suptilne političke poruke dovoljno su jasne za odrasle, a sistemi vrednosti jednostavno predstavljeni za mališane.

Ova priča otkriva veru, snagu, optimizam, toleranciju i razumevanje, a kao intermezzo ozbiljnih društvenih lekcija predstavljaju simpatični citati Hortona i njegovih komšija. Najpoznatija zvezda ovih otkačenih momenata je malo, loptasto, žuto stvorenje Kejti (Katie), njena vizija glasi: “In my world everyone is a pony, and they all eat rainbows, and poop butterflies.” Neverovatna Susova mašta oblikuje genijalnosti simpatičnih šumskih karaktera, golicajući nam uglove usana sve do osmeha.

Slika 22 Animirani petak: Horton

Možete li mu odoleti?

Osim izuzetnosti piščeve priče, u realizaciji čudesnog sveta savremene tehnologije uobličavaju savršenstvo crteža i animacije. “Blue Sky” studio, pored “Ledenog doba” (Ice Age), “Horton” takođe smatra velikim ponosom. Kontrasti boja, interesantni oblici, realni efekti iz prirode samo su početak u odnosu na emotivne ekspresije koje likovi imaju na licima i jasne linije nabora pri gestikulaciji, što ima funkciju uspešnijeg ubeđivanja u izmišljenu stvarnost nošenu kroz ceo film. Javlja se jedna scena iz Hortonove glave u pokemon stilu, i to ostaje kao pozitivno čudo koje se desi na ekranu prepunom perfektnih kompjuterskih likova.

Veliki uticaj imaju filmske zvezde koje pozajmljuju glasove crtanim junacima među kojima su Džim Keri (Jim Carrey) i Stiv Karel (Steve Carell). Oni su uspeli da sačuvaju veliki deo književne čarolije, jer su Tiodora Sus Gajzela proslavile snažne poruke i poetičnost.

Slika 33 Animirani petak: Horton

Hortonova odanost zrncu donosi mnoga iskušenja

Poznato je da je čitalačka publika dvadeset prvog veka znatno manja od one koja verno prati kinematografiju, svaki i najmanji tehnički pomak u filmu i zato ovaj veseli, animirani šou ima više šanse da razotkrije lepotu sveta i iznese jasne poruke koje objašnjavaju u kojim procenama društvo današnjice greši.

Mašta, vera i odanost neodoljivog slona Hortona, koji u zrncu prašine čuje život grada, fale ovom skeptičnom okruženju. Svi treba da upoznaju Hortona, njegova neiskvarenost i optimizam koji prenosi, osim što menja svest džungle Nul, za cilj ima da promeni svest i naše džungle u kojoj živimo.


Katarina Vesin je budući novinar. San joj je da proputuje svet i napiše putopise. Oduvek piše prozu i poeziju, inspiraciju nalazi svuda oko sebe. Veliki je ljubitelj rep i r&b muzike, nepopravljivi je optimista i borac, obožavatelj životinja. Voli modu, a posebnu strast gaji prema obući. “During your life, never stop dreaming. No one can take away your dreams!” (Tupac Shakur)

Comments