Grof Drakula je pre više od sto godina sagradio ogroman hotel, u obliku dvorca, namenjen isključivo čudovištima i monstrumima koji sa svih strana sveta dolaze tu da se odmore bez prisustva znatiželjnih i opasnih ljudi, kojima se ne može verovati, s namerom da u njemu odgaja svoju ćerkicu daleko od tih strašnih “čudovišta” zvanih ljudi. Danas, njegova ćerkica, a zove se Mevis, slavi svoj 118. rođendan (a izgleda kao da joj je 18), a Grof organizuje velelpnu proslavu i poziva sva strašna stvorenja da im se pridruže u slavlju.

SLIKA 11 Animirani petak: “Hotel Transilvanija”

Dobrodošli u Hotel Transilvanija!

Ah, kakva je to ekipa! Pozivu su se odazvali Frankeštaj sa suprugom, Mumija, porodica Vukodlaka, Nevidljivi čovek i mnogi drugi strašni likovi. Tu je i Kvazimodo, u ulozi šefa kuhinje, koji ima svog ličnog kućnog ljubimca – pocova po imenu Esmeralda. Njegova najveća želja je da skuva jelo sa homo sapiens-om kao glavnim sastojkom.

SLIKA 21 Animirani petak: “Hotel Transilvanija”

Urnebesna družina

Slavljenica, tipična stoosamnaestogodišnja tinejdžerka, ima samo jednu želju u životu – da vidi svet izvan tatinog dvorca. Drakula je toliko nastravljen ljudskim rodom, koji ga je godinama proganjao, da je svoju ćerku čitavog života držao zatvorenu smatrajući da je to jedini način da je zaštiti. Previše zaštitnički nastrojen Grof svoju jednicu nesvesno guši, ali svemu tome će doći kraj kada na rođendansku proslavu stigne neočekivani gost – čovek!

Džonatana, dvadesetjednogodišnjeg momka koji kampuje širom Evrope, put slučajno navodi na Hotel Transilvanija prepun čudovišta. Kako ne bi uznemirio svoje cenjene goste, Drakula maskira neželjenog gosta u Frankeštajnovog navodnog rođaka, Džoništajna. Slavljenica i maskirani čovek stupaju u konverzaciju i momentalno razvijaju međusobne simpatije. Mevis je fascinirana njegovim pričama o tome šta je sve video i doživeo putujući svetom, i želi to isto. Ovaj mladi par preživljava niz peripetija, uključujući i Kvazimodov pokušaj da spremi pravi gurmanluk od Džonatana, da bi na kraju ipak dobili blagoslov od Grofa Drakule i otisnuli su i putavanje širom sveta.

SLIKA 3 Animirani petak: “Hotel Transilvanija”

Kažu, suprotnosti se privlače

Glasovi koji stoje iza ovih smešnih i “strašnih” likova su, po običaju, poznati glumci i pevači. Drakuli je glas pozajmio Adam Sendler (Adam Sandler), njenovoj mezimici Selena Gomez (Selena Gomez), a u ulozi mladog Džonatana našao se američki komičar Endi Semberg (Andy Samberg). Pored njih, mogli smo da čujemo i Kevina Džejmsa (Kevin James) u ulozi Frankeštajna, Džona Lovica (Jon Lovitz) kao Kvazimoda i mnoge druge. Studio koji stoji iza ovog filma je Sony Pictures Animation, a režijom se pozabavio Gendi Tartakovski (Genndy Tartakovsky) koji je iskustvo stekao radeći na animiranim TV serijama poput “Deksterove laboratorije”, “Ratovi zvezda: Ratovi klonova” i “Samuraj Džek”.

Ovaj film nije napravljen sa namerom da deluje realistično, te se s toga likovi kreći nerealno, komično (slično Looney Tunes crtaćima) i to mu daje pravu draž. Takođe, humor je namenjen mlađoj publici, sa velikim brojem šala i smicalica koje će biti smešne mališanima, a starija publika ima priliku da uživa u zanimljivim odnosima između likova koji ranije nisu bili spajani tako i na taj način, poput Kvazimoda i Esmeralde. Zanimljiva je činjenica da je ovo filmsko ostvarenje pokupilo ne baš tako sjajne kritike od strane filmskih kritičara, ali je postigao veliki uspeh na blagajnama bioskopa širom sveta, što je prava retkost za animirani horor-film.

Izvor fotografija: santabanta.com, pop-break.com, nish.rs


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

Comments