Animirani film “Maza i Lunja” (Lady and the Tramp) jedna je od najlepših ljubavnih priča uz koje smo odrastali. Ono što je čini tako posebnom jeste to što je reč o ljubavi između dva psa – Mazi (Lady), rasnoj kuci koja ima svoj dom, i Lunji (Tramp), lutalici koji se svakodnevno bori za opstanak na ulicama grada, ali u tome i uživa.

Džo Grant (Joe Grant), jedan od zaposlenih u kompaniji Volta Diznija (Walt Disney), još 1937. godine došao je na ideju da napravi film o svom umiljatom psiću, koker španijelu Mazi, i psećem osećaju odbačenosti kada u kuću dođe beba. Narednih godina, Džo i mnogi drugi radili su na ovoj priči, međutim Volt Dizni nikako nije bio zadovoljan, jer je smatrao da radnja filma ne poseduje nikakvu akciju već je previše “mekana”. U ranim četrdesetim, Volt je pročitao kratku priču po imenu “Happy Dan, The Whistling Dog”, objavljenu u magazinu “Cosmopolitan”. Odmah zatim setio se Džoove priče, pozajmio ideju i shvatio kako bi bilo sjajno tu ubaciti još jednog lika, nemirnog psa u kog će se Maza zaljubiti, baš kao u priči iz magazina. Film je produkovan 1955. godine, a odmah zatim počeo je i da se emituje u bioskopima i beleži neverovatan procenat gledanosti. Gotovo pola veka kasnije, 2001. godine nastao je i drugi deo ovog popularnog animiranog filma pod naslovom “Maza i Lunja 2: Švrćina pustolovina” (Lady and the Tramp II: Scamp’s Adventure).

Slika 159 Animirani petak: “Maza i Lunja”

Lunja i Maza pravi su primer da se suprotnosti privlače

Priča počinje jednog Božićnog jutra 1909. godine u kom Džim Dir (Jim Dear) svojoj voljenoj supruzi Darling (Darling) poklanja preslatko štene po imenu Maza. U domu punom ljubavi, Maza je uživala zajedno sa zaljubljenim bračnim parom i komšijskim psima Džokom (Jock) i Trastijem (Trusty). Jednog dana u njen miran i ušuškan život ulazi ulični pas nemirnog i avanturističkog duha po imenu Lunja, kojem nesiguran život na ulici predstavlja izazov. Iako u početku Maza pokazuje svoju nezainteresovanost prema Lunji koji pokušava da osvoji njeno srce, vrlo brzo i nju pogađa amorova strela i svim srcem se zaljubljuje.

Slika 246 Animirani petak: “Maza i Lunja”

Momenat u kom Darling prvi put ugleda Mazu

Jedna od najlepših i najromantičnijih scena koju svi dobro pamtimo jeste trenutak kada Maza i Lunja večeraju špagete pod sjajnom mesečinom, dok kuvari sviraju prelepu numeru “Bella Note”. Tada dolazi i do njihovog prvog poljupca.

Nakon brojnih prepreka koje su ovom predivnom psećem ljubavnom paru stajale na putu, nakon Mazine tuge i osećaja usamljenosti kada su je Džim Dir i Darling pomalo zapostavili kada su dobili bebu, na samom kraju njihov put ka sreći našao je svoje mesto. Maza i Lunja dobili su štence i svi zajedno živeli u toplini doma Džima i Darling, postavši jedna velika i srećna porodica koja pored sebe ima prave prijatelje.

Animirani film “Maza i Lunja” postigao je ogroman uspeh i ušao među Diznijeve klasike. Takođe, našao se na 95. mestu liste “100 najvećih ljubavnih priča svih vremena” i to je bio jedan od dva animirana filma koja su se našla na ovoj listi. U junu, 2011. godine magazin “Time” svrstao ga je među 25 najboljih animiranih filmova svih vremena.

Slika 340 Animirani petak: “Maza i Lunja”

Radost toplog doma

Ima li šta lepše nego upotpuniti petak jednom prelepom ljubavnom pričom, u kom su glavni akteri psi – čovekovi najbolji prijatelji? Gledati kako na najlepši mogući način ova divna stvorenja iskazuju svoju ljubav. Samo zamislite da barem na jedan dan naši najdraži psi dobiju moć govora, koliko bi toga samo lepog imali za reći. Zato baš danas priuštite sebi kratak predah i na kratko uplovite u ovu pseću Diznijevu priču. AV, AV!

Izvori fotografija: fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments