Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.

Megaum (Megamind) je imao posve “normalno” detinjstvo. Još kada je bio u pelenama, planeta na kojoj je živeo je uništena. Isto kao i Supermena (Superman), upakovali su ga u kapsulu i poslali na planetu Zemlju da počini velika dela. Nekoliko svetlosnih godina dalje, ista nesreća je zadesila drugu planetu sa koje se u prostranstva svemira vinula još jedna kapsula sa Metromenom koji će uskoro postati najveći neprijatelj Megauma. Kako su godine prolazile, njih dvojica su se stalno nadmetala. Postoji mala caka koja izdvaja ovaj animirani film od svih ostalih – glavni lik je zapravo zlikovac. Metromen je iz dana u dan spasavao građane i pobeđivao glavnog junaka. Međutim, jednom prilikom je Megaum uspeo da ga pobedi i tada se sve promenilo. Zapravo, sve se promenilo onog trenutka kada je sam sebi napravio novi antipod koji se serijom nesrećnih slučajeva okrenuo protiv njega samog.

Kako znate da je animirani film dobar ili bar vredan gledanja? Svakako, glumci su uvek najprimamljiviji. Zatim pogledate režisera, a potom i produkcijsku kuću. Ako bilo koja od ove tri stavke valja, naći ćete se udobno zavaljeni u bioskopskoj stolici ili u prijatnosti doma svoga zablenuti u mali ekran. “Megaum” ispunjava sve tri stavke.

1PrvaSlika9 Animirani petak: Megaum

Megaum je od samog početka bio predodređen za velike stvari

Glas glavnog junaka pripao je Vilu Ferelu (Will Ferrell), Bred Pit (Brad Pitt) je pozajmio glas njegovom suparniku Metromenu, dok je glas prelepe voditeljke pripao Tini Fej (Tina Fey). Tom MekGret (Tom McGrath), koji je zaslužan za prva dva i budući treći deo svima poznatog i dragog “Madagaskara” (Madagascar), dohvatio se rediteljske palice. Verovatno je dovoljno reći da je ista kompanija koja je stajala iza “Šreka” (Shrek) podržala i stvaranje ovog animiranog filma. Naravno u pitanju je DreamWorks.

2DrugaSlika8 Animirani petak: Megaum

Sarkastične reporterke su oduvek imale važne uloge u pričama o herojima/zlikovcima

Čitav film je nastao iz premise “Šta bi bilo da je Leks Lutor pobedio Supermena?” Stvaraoci su mogli da uživaju u poigravanju sa elementima Supermena, ali i Betmena (Batman). Ne samo što su se osvrtali i na krajnje duhovit način pravili male kritike na ostale heroje, već su uspeli i da se poigravaju sa propagandnim plakatima američkog predsednika Obame.

3TrecaSlika4 Animirani petak: Megaum

Bred Pit je pozajmio glas superheroju Metromenu

U film je zaista mnogo uloženo, međutim premijerna noć je bila dovoljna da pokrije sve do tada napravljene troškove. Vil Ferel je jednom prilikom odlučio i sam da promoviše film, te je okupio 1,580 svojih “najbližih” prijatelja i naterao ih da se obuku u kostime heroja. Ovo malo okupljanje je ušlo u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći skup superheroja.

4CetvrtaSlika3 Animirani petak: Megaum

Sigurno ćete mu se vratiti još koj put

“Megaum” je bogat humorom, dosetkama, domišljatim kritikama, ali i izuzetnom animacijom, razrađenim likovima i izvesnom toplinom. Osim što je glavni lik “zlikovac”, ne postoje neke preterano revolucionarne ideje, međutim i pored ovoga ćete naći da je film beskrajno zanimljiv. “Megaum” je napravljen tako da će u njemu uživati kako najmlađi, tako i mame i tate. Moći ćete da ga gledate onako porodično, ali i sami. Bilo kako bilo, sigurno nećete biti razočarani, a vrlo je verovatno da ćete ga odgledati još koji put.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments