Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” pročitajte ovde.

Više od deceniju kasnije Tim Barton (Tim Burton) se vratio animiranom filmu. Za razliku od “Noćne more pre Božića” (Nightmare Before Christmas) ovaj put je on bio taj koji je komandovao iz rediteljske stolice. U pitanju je “Mrtva nevesta” (Corpse Bride).

Radnja filma je smeštena u viktorijansko selo 19. veka. Viktoru Van Dortu (Victor Van Dort) i Viktoriji Everglot (Victoria Everglot) roditelji su ugovorili brak. Aristokratskoj porodici na rubu propasti, Everglotovima, bile su potrebne pare Van Dortovih, koji su želeli da se popnu na društvenoj lestvici. Međutim, kako to obično biva u bajkama, sreća je bila naklonjena mladima koji su se zaljubili na prvi pogled. Zapravo, bila im je naklonjena sve do probe venčanja koja se pretvorila u fijasko. Viktor, sav unesrećen odlazi u šumu da se smiri. Tokom šetnje uspeva da izgovori bračne zavete i upravo tada kolo sreće se zaokrenulo. Onog trenutka kada ih je izgovorio našao se u braku sa Emili (Emily), mrtvom nevestom. Dok je Viktor pokušavao da pobegne iz podzemnog sveta mrtvih, u kući Everglotovih se pojavio novi mladoženja. Kako se sve ovo razmrsilo, moći ćete da saznate samo ako odgledate ovu bajku.

Prva slika1 Animirani petak: Mrtva nevesta

Film je posvećen sećanju na Džoa Renfta, koji je bio izvršni producent ovog animiranog filma. Život je izgubio iste godine kada je film snimljen

Barton je glavnu ulogu dodelio, kao što pretpostavljate, Džoniju Depu (Johnny Depp) sa kojim je do sada sarađivao na čak sedam filmova. Poslednji put je njihova saradnja ostvarena na filmu “Alisa u Zemlji čuda” (Alice in Wonderland). Glas prelepe Emili je poverio svojoj saputnici Heleni Bonam Karter (Helena Bonhan Carter), dok je miloj Viktoriji glas pozajmila Emili Votson (Emily Watson).

druga slika Animirani petak: Mrtva nevesta

Bartonov omiljeni kompozitor Deni Elfman još jednom je uskočio u pomoć, pozajmivši svoj glas liku Bonejangles

Gotovo da ne postoji osoba koja nije pohvalila Depovu izvedbu Viktorovog melanholičnog glasa. Upravo zato je važno skrenuti pažnju na činjenicu da je ovo prvi put da je radio na sinhronizaciji jednog animiranog filma, iako, kako je sam izjavio, od rođenja svoje ćerke nije gledao ništa drugo osim crtaća.

treca slika Animirani petak: Mrtva nevesta

Kako bi se ubrzalo snimanje, napravljeno je čak četrnaest lutaka Viktora i Neveste

Naspram melanholičnog, osećajnog i poetičnog Viktora postavljena je Emili. Iako odavno mrtva, ona odiše životom, detinjim duhom i ljubavlju prema umetnosti. Bartonov “danse macabre” ispunjen grotesknim bićima, poput kostura čiji je lik inspirisan čuvenim muzičarem Keb Kelovejem (Cab Calloway), nije tu samo da bi “zastrašio” decu i bio nominovan za Oskara kao najbolji animirani film 2005. godine. Naime, ovo je priča o tragediji, kobnoj sudbini i borbi za pravu ljubav.

cetvrta slika Animirani petak: Mrtva nevesta

Barton je priču o borbi za pravu ljubav postavio na pozornicu koja odiše groteskom

Iako je ova priča, čiji se koren nalazi u jevrejskom folkloru, pomalo mračno i tipično bartonovski predstavljena, glumci su izjavili da su njihova deca bila oduševljena filmom! S druge strane, mnogi roditelji su verovatno pomislili da im treba oduzeti tu istu decu. Bilo kako bilo, ovo je još jedno izvanredno ostvarenje Tima Bartona koje bi svakako moralo da se nađe na vašoj lista filmova za pogledati.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments