Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pročitati ovde.

Ne postoji osoba koja nije obožavala ove četiri sjajne kornjače. Priča o njihovom nastanku veoma je zanimljiva, kao i sve ono što prati njihov razvoj kroz decenije. Generacije klinaca bivale su oduševljene činjenicom da će ih buditi ili pak uspavljivati avanture ovih genijalnih Nindži. Čak su i devojčice imitirale pokrete i replike ovih junaka, pogotovo radoznale novinarke, Ejpril O’Nil (April O’Neil).

Slika 122 Animirani petak: “Nindža kornjače”

Ejpril, bivša naučnica, ali u originalnom crtanom filmu ona je spretna i snalažljiva novinarka

“Nindža kornjače” (Teenage Mutant Ninja Turtles) nastale su krajem osamdesetih godina. Počev od stripa u kom su karikature ovih junaka nacrtane sa velikom spretnošću i talentom, ubrzo su se ove kornjače našle i na malim ekranima. Animirana serija doživela je ogroman uspeh, a opsednutost klinaca ovim superherojima i danas ne prestaje da jenjava. Posle 300 emitovanih epizoda, krajem 2009. godine snimljen je film pod nazivom “Kornjače zauvek” (Turtles Forever), a ono što svi dugo iščekuju jeste emitovanje novih epizoda o kornjačama sredinom ove godine u kojima će se fantastična četvorka konačno obračunati sa zlim silama.

Slika 224 Animirani petak: “Nindža kornjače”

Sekač, vođa zlih nindži ratnika i večni neprijatelj kornjača

Ono što je najviše zaintrigiralo ljubitelje ovog crtaća jeste mašta stvaralaca ovih životinjica kojima su dali sposobnost govora, racionalnog mišljenja i borilačkih veština. Bez obzira na beskrajnu hrabrost superheroja, oni poseduju smisao za humor i duh odanog prijateljstva. Borave u podzemnoj železničkoj stanici, veliki su zavisnici od dobre hrane i žive sa svojim beskrajno mudrim učiteljem Splinterom (Master Splinter).

Slika 322 Animirani petak: “Nindža kornjače”

Glavni “krivac” za okupljanje zelenih superheroja

U ovoj crtanoj seriji, svaki segment života kornjača predstavljen je određenom simbolikom. Sam Splinter nazvao je svoje učenike po poznatim istorijskim ličnostima iz domena umetnosti. Naučio ih je borilačkim veštinama, a svojim uzdržanim i mirnim karakterom pokazao je kako se dobija bitka i u najtežim vremenima. Takođe, odan ljudski prijatelj fantastične četvorke jeste i Ejpril, spremna da im u svakom momentu pomogne i tako nagovesti postojanje novih boraca za pravdu. Međutim, zlih neprijatelja ima na svakom koraku, ali mali i nebitni loši momci nisu ništa spram tajanstvenog Sekača (The Shredder). Podmukli nindža, zajedno sa svojim podanicima ima zadatak da uništi bilo kakav nagoveštaj postojanja kornjača i njihovog učitelja Splintera.

Slika 419 Animirani petak: “Nindža kornjače”

Deluju zabavno i smešno, a zapravo se iza maske kriju loši momci

Pojava i fizički izgled predstavljaju jednu od zanimljivijih stavki ovog crtaća. Svaka kornjača je drugačije “obučena” i ima svoju neku karakteristiku po kojoj se izdvaja od ostalih. Mikelanđelo (Michelangelo) se smatra najopuštenijom kornjačom, avanturistom slobodnog duha. Uvek spreman na šalu, uživa u neprestanom zadirkivanju svojih prijatelja. Obožava da jede testeninu, a njegov povez za oči je narandžaste boje. Zbog razmaženog karaktera, svi ga tretiraju kao najmlađeg brata i glavnog mezimca.

Donatelo (Donatello) jeste knjiški moljac koji je prezauzet tehnikom, tehnologijom i svim onim spravicama koje bi mogle da poboljšaju svet u kojem žive. Izdvojen kao veliki genijalac i pametnica, postao je omiljen upravo zbog svoje opsednutosti knjigom i informacijama iz sveta nauke. Racionalan je i ne pribegava nasilju. Nosi ljubičasti povez za oči.

Leonardo (Leonardo) se smatra vođom “Nindža kornjača”. Posvećen je isključivo borilačkim veštinama i dugim razgovorima sa Splinterom, častan je i hrabar ratnik. Nosi plavu boju, a često se smatra gunđalom, jer ga nerviraju postupci njegove blesave braće.

Rafael (Raphael) je prikazan kao buntovnik dobrog srca. Obožava da se šali, a istovremeno u sebi nosi veliku dozu arogancije i drskog ponašanja. Smatraju ga omiljenom kornjačom upravo zbog svog čudnog, ali istrajnog karaktera. Crvena boja je njegov zaštitni znak, a oružje koje nosi sa sobom koristi kao srećnu amajliju.

“Nindža kornjače” bile su, a i biće simbol kratkog, ali lepog detinjstva. Svaki vaš san o superherojima ostvario se upravo zahvaljujući njima, jer ova hrabra četvorka i danas ulepšava dane mnogih mališana, a razlozi za to su očigledni.

A, koja je vaša omiljena kornjača?

Slika 515 Animirani petak: “Nindža kornjače”

Blesavi, jedinstveni i neponovljivi


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel)

Comments