Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.

Preko 100 snimljenih epizoda nije dovoljno da zadovolji apetite klinaca koji sa nestrpljenjem očekuju nove avanture “Pingvina sa Madagaskara” (The Penguins of Madagascar). Poznato je da brojne životinje dobijaju uloge heroja, međutim, snalažljivi pisci scenarija i naravno animatori, dosetili su se pingvina kao malih, ali ne manje inteligentnih stvorenja koji mogu spasiti svet od negativaca. I, uspeli su u tome.

Slika 1 Pingvini Animirani petak: Pingvini sa Madagaskara

Sjajna četvorka na svom radnom zadatku

Major (Skipper), Kovalski (Kowalski), Riko (Rico) i Vojnik (Private) su glavni likovi koji svoje dogodovštine doživljavaju na komičan način. Smešteni u zoološkom vrtu, motre svoje stanište i predstavljaju glavne čuvare ove zajednice. Nakon ogromnog uspeha koji je doživeo animirani film “Madagaskar” (Madagascar) i nastavak “Madagaskar: Beg u Afriku” (Madagascar: Escape 2 Africa), sredinom 2012. godine očekuje se i izlazak trećeg dela. Ugrožene i usamljene životinje beže iz svog zoo vrta u Njujorku želeći da dožive novo iskustvo bez pravila i ograničenja. Dolaze na Madagaskar, izolovano ostrvo na kome upoznaju genijalnog kralja Džulijana (King Julien).

Slika 2 Pingvini Animirani petak: Pingvini sa Madagaskara

Definitivno, omiljeni crtani lik

Blesavi Džulijan ili kako ga Pingvini popularno zovu Reponja, predstavlja ikonu smeha i šale. Svestan svoje lepote, on druge maltretira i uživa u izgovaranju potpunih besmislica. Narcisoidne je prirode, a veliki broj gledalaca obožava njegove neobične pokrete i tikove. Samoprozvani kralj zoološkog vrta ne ustručava se da prizove pingvine u pomoć i za najmanji mogući problem. Takođe, voli da maltretira svoje verne podanike, Smora (Mort) i Morisa (Maurice). Za bilo koju sitnicu ili novonastalu situaciju, Smor je tu za ugnjetavanje, a Moris za ponižavanje. Sa druge strane, ostali stanovnici životinjske zajednice delimično shvataju poziciju ova dva lemura želeći im još više strpljenja i pameti.

Slika 3 Pingvini Animirani petak: Pingvini sa Madagaskara

Družina iz snova

Međutim, vodene ptice su glavne. Major kao glavnokomandujući, svojim autoritetom i sa dobro razvijenom moći ubeđivanja utiče na ostale članove grupe. Zajedno sa njima živi u podzemnom skrovištu, daleko od očiju radoznalih ljudskih posetilaca. Uživaju u lagodnom životu, punom dobre hrane, pripremajući akcije spasavanja žrtava nepravde i sitnih lopova. Majorov najmlađi i najnaivniji podanik, Vojnik, slepo veruje svom šefu i kune se u dobrotu svih ljudi na svetu. Nerviraju ga potezi njegovog nestašnog druga Rika, ćutljivog pingvina koji svojim nemirnim duhom pokazuje spremnost za bilo kakvu akciju koja podrazumeva uništavanje putem bombi i eksplozivnih naprava. Najveći genijalac odnosno intelektualac jeste Kovalski, budući Ajnštajn neverovatne pameti i smirenosti. Pomalo ekscentričan, svojim kolegama pokazuje neobične naprave koje bi rešile njihove svakodnevne probleme.

Međusobno se vole, poštuju i štite. Moraju biti obavešteni o svakoj sitnici i događajima koji se dešavaju oko njih, a spremni su da u svakoj situaciji ponude najbolje i najefikasnije rešenje. Takođe, često im u posetu dolazi Marlena (Marlene), slatka i druželjubiva vidra, veselog duha koja voli Pingvine, ali ne i njihove opasne poduhvate. Ne podnosi kralja Džulijana i celu populaciju lemura. Često je u dosluhu sa aligatorom Rodžerom (Roger), plašljivcem i velikom cepidlakom. Svakako da i Alisa (Alice), namrgođena čuvarka zoo vrta ne voli ama baš nikoga oko sebe, ali je ipak obožavana zbog svojih smotanih postupaka i smešnih izjava.

Slika 4 Pingvini Animirani petak: Pingvini sa Madagaskara

Dominiraju širom sveta, pa i kod nas

Popularnost ove kratkometražne serije duguje se upravo filmu “Madagaskar” koji predstavlja samo uvod u jednu avanturu koju doživljavaju ove hrabre i odvažne životinje. Razlog zbog kog su pingvini odabrani kao pojedinačni protagonisti jeste njihova vesela priroda, hrabrost i momenat u kojem svi poželimo da se nakratko nađemo u njihovoj koži i ne razmišljamo o svakodnevnim obavezama i problemima koji nas čekaju iza ugla. Većina će se složiti sa činjenicom o dominaciji crtanih filmova u kojima su zastupljeni superheroji, ali oni najveći obožavaoci na prvo mesto staviće luckaste Pingvine upravo zbog ideje da humor koji oni poseduju nikad neće iščeznuti.

Prava na sve slike polaže © Erik Darnel (Eric Darnell) i Nickelodeon


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments